אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תוכנית "6 הפסילות" למלחמה בפיראטיות בארה"ב יצאה לדרך צילום: shutterstock

תוכנית "6 הפסילות" למלחמה בפיראטיות בארה"ב יצאה לדרך

במסגרת התוכנית, ינטרו ספקיות אינטרנט את תעבורת הרשת, יאתרו שיתוף של תכנים המוגנים בחוקי זכויות יוצרים ויענישו את המשתמשים. מבקרי התוכנית טוענים כי אינה יעילה, תעניש את האנשים הלא נכונים ותפגע בזכויות הגולשים

26.02.2013, 18:00 | הראל עילם
תוכנית ה-6 Strikes הידועה לשמצה, או Copyright Alert System, מיזם משותף של חברות תוכן ומדיה, הממשל האמריקאי וספקיות האינטרנט במדינה, החלה לפעול השבוע. במסגרת התוכנית, כל ספקיות האינטרנט הגדולות במדינה ינטרו את השימוש באינטרנט של כל הגולשים על מנת לתעד מקרים של הפרת זכויות יוצרים.

קראו עוד בכלכליסט

ספקיות האינטרנט המשתתפות בתוכנית כוללות את NBC/קומקאסט, AT&T, ורייזון, טיים וורנר קייבל וקייבלויז'ן. חברות המדיה יעקבו אחרי רשתות שיתוף קבצים ואתרי אינדקוס קבצי ביט-טורנט, כמו פיראט-ביי, ויאספו מידע על כתובות IP של משתמשים שישתתפו לכאורה בהורדת תכנים לא חוקיים. הם אז יעבירו את המידע לספקיות, שיעבירו למשתמשים התראה על "שימוש בשירות לא חוקי".

לאחר שש התראות, הספקיות יוכלו להעניש את המשתמש במגוון דרכים - כגון האטת קצב הגלישה, חסימת הגישה לאתרים מסוימים או ניתוקים מזדמנים ותכופים של המשתמש מהאינטרנט. המטרה המוצהרת היא "לחנך את הקהל". החברות ימשיכו את צעדי הענישה עד שהמשתמש יעמוד ב"קורס מקוון" שיסביר על ההשפעות והנזק שנגרם מפיראטיות.

שיתוף הקבצים יהפוך לבעייתי בארה"ב - עבור משתמשים שאינם טכנולוגיים במיוחד, צילום: שאטרסטוק שיתוף הקבצים יהפוך לבעייתי בארה"ב - עבור משתמשים שאינם טכנולוגיים במיוחד | צילום: שאטרסטוק שיתוף הקבצים יהפוך לבעייתי בארה"ב - עבור משתמשים שאינם טכנולוגיים במיוחד, צילום: שאטרסטוק

מגבלות טכנולוגיות, מגבלות אתיות

הבעיות הטכנולוגיות המשמעותיות עדיין קיימות - מעקב אחרי כתובות IP הוא תהליך לא יעיל בלחימה בפיראטיות. משתמשים יכולים לשנות את כתובת ה-IP שלהם בנקל, באמצעות שימוש בכלים שונים. אתר פיראט-ביי כבר השיק אלטרנטיבה לשיתוף קבצים אנונימי.

התוצאה היא שהמשתמשים שכן יאותרו על ידי המערכת הם משתמשים חסרי השכלה טכנולוגית, שאינם הבעיה האמיתית של ספקיות האינטרנט או חברות המדיה. זאת בהנחה והמערכת בכלל תצליח למצוא את המשתמשים שהורידו תוכנה לא חוקית, ולא תסמן משתמשים חפים מפשע – כפי שקרה בעבר.

זכויות יוצרים > זכויות גולשים, צילום: shutterstock זכויות יוצרים > זכויות גולשים | צילום: shutterstock זכויות יוצרים > זכויות גולשים, צילום: shutterstock

מרכז חדש, שנועד להגן על זכויות האזרחים ולוודא שכל ההתראות הן אכן לגיטימיות הוא Center for Copyright Information. האדם העומד בראש המרכז אשר מפעיל את התוכנה שבודקת את זכויות היוצרים הוא ג'יל לסר, לוביסט בכיר לשעבר עבור תעשיית המדיה וארגון ה-RIAA.

"זאת פשוט מערכת מסובכת ויקרה שנועדה לעקוב אחרי אנשים ולהפחיד אותם", אמרה קורין מקשרי, ראש ארגון זכויות האדם Electronic Frontier Foundation. "רובם לא עשו דבר. העסקה הסודית הזאת, בין הספקיות וחברות התוכן, היא לא איך שאמורים לעשות דברים. זאת לא הדרך שאנחנו כחברה צריכים לאמץ מדיניות על זכויות יוצרים. איפה נשמע דבר כזה? אתה מואשם בדבר בלי שאתה יכול להתלונן על כך, או לבקש לראות את ההאשמה, או להכיר את המערכת שטוענת שעברת על החוק".

כיצד צמחה הברית בין תאגידי התוכן והספקיות?

שיתוף הפעולה והדיונים בין הספקיות ובין חברות התוכן החל כבר ב-2008, אבל החברות לא הצליחו להגיע להסכמה. הצעות חוק אחרות שנועדו לפקח על תעבורת האינטרנט או להילחם בפיראטיות ושיתוף קבציםכגון SOPA, זכו לביקורת נוקבת מצד הספקיות, קהילת הגולשים ותעשיית האינטרנט ונגנזו לבסוף.

גם קווי המתאר של 6 Strikes, שסוכמו כבר בקיץ 2011, עדיין לא הובילו להסכמה. הסיבה העיקרית לחילוקי הדעות היא האינטרסים המנוגדים של שני הצדדים – חברות האינטרנט לא רצו לירות לעצמן ברגל, ולאבד לקוחות רבים במידה ויתחילו להשתמש באמצעים דרקוניים לאכיפת נושא זכויות היוצרים.

אבל המצב השתנה משמעותית בשנתיים האחרונות. הדרישה לתעבורת אינטרנט מהירה יותר ויותר מפעילה לחץ אדיר על הקמת תשתיות חדשות. קומץ של משתמשים כבדים צורכים את עיקר התעבורה של החברה: לרוב, 5% מהמשתמשים צורכים 90% מהתעבורה, ואלו בדרך כלל משתמשים הצורכים תכנים לא חוקיים.

בנוסף, יותר ויותר מחברות האינטרנט גם הפכו להיות חברות תוכן (כמו במקרה של המיזוג בין קומקאסט ו-NBC), וגם יש יותר ויותר תכנים חוקיים הזמינים בקלות באינטרנט, לפחות בארצות הברית – כמו דרך שירותי אמזון, נטפליקס, אפל ועוד. התוצאה היא שיש פחות ופחות פיראטיות בארצות הברית.

תגיות