אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"רוב האיטלקים הצביעו נגד הצנע, נגד היורו, נגד מרקל" צילום: איי פי

"רוב האיטלקים הצביעו נגד הצנע, נגד היורו, נגד מרקל"

המבוי הסתום הפוליטי שאליו נקלעה איטליה בעקבות הבחירות עלול לחייב הקמת ממשלת מעבר, מה שיגרור את חוסר הוודאות עמוק אל תוך 2013. מפלגת השמאל־מרכז: הפרלמנט החצוי הוא אתגר לאחיזת הצבת של האיחוד האירופי במדיניות הצנע

27.02.2013, 10:36 | סוכנויות הידיעות

אחרי שאיטליה נקלעה למבוי סתום פוליטי בתום הבחירות הכלליות שנערכו בה בראשית השבוע, החלו אתמול ראשי המפלגות במשימה המורכבת, ואולי אף הבלתי אפשרית, של הרכבת קואליציה במטרה להימנע מסבב שני של בחירות.

קראו עוד בכלכליסט

חוסר הוודאות הקפיץ את עלויות החוב ספרד חוששת להידבק בכאוס האיטלקי בספרד, שממשלתה מיישמת תוכנית צנע קיצונית ובלתי פופולרית במיוחד, יודעים שבשווקים חוששים מכך שהיא תהיה הבאה בתור להיגרר לכאוס פוליטי מיכל פופובסקילכתבה המלאה

מנהיג מפלגת השמאל־מרכז פייר לואיג'י ברסאני ויריבו ראש הממשלה לשעבר סילביו ברלוסקוני יבקשו בכל מחיר להימנע מבחירות מחודשות, שעלולות להקפיץ עוד יותר את הפופולריות של הקומיקאי לשעבר בפה גרילו - לאחר שמפלגתו זכתה ב־25.6% מהמושבים בבית התחתון. "אם הם לא ישנו את האסטרטגיה וילכו שוב לבחירות עם אותם מועמדים, הסכנה היא ניצחון סוחף לגרילו", כך אמר בראיון לסוכנות בלומברג ג'ובאני אורסינה, פרופסור להיסטוריה באוניברסיטת לואיס גידו קרלי ברומא.

התוצאות החצויות עשויות לחייב את נשיא איטליה ג'ורג'יו נפוליטנו להקים ממשלת מעבר, בדיוק כמו זו שהורכבה לפני כשנה בראשותו של הכלכלן מריו מונטי, שזכה הפעם רק ב־10.6% מהקולות. מהלך כזה פירושו כי חוסר הוודאות הפוליטית באיטליה יימשך עמוק אל תוך שנת 2013.

פייר לואיג פייר לואיג'י ברסאני. "אריוודרצ'י, שקט ושלווה בגוש היורו" | צילום: אי פי איי פייר לואיג

הפחד חזר לשווקים מניות הבנקים באיטליה צנחו, האג"ח זינקו תוצאות הבחירות שנערכו באיטליה והסתיימו ללא הכרעה ברורה יוצרות חוסר ודאות בשווקים הפיננסיים ענת ציפקיןלכתבה המלאה

בדף הטוויטר שלו כתב אתמול ברלוסקוני כי "ייקח את הזמן" לבדוק אופציה להקמת ברית עם ברסאני, אך פוסל לחלוטין קואליציה שתכלול את מונטי. בורסת איטליה צללה אתמול לאחר שהתוצאות החצויות הציפו חששות מחודשים לגבי עתידו של משבר החוב האירופי (ראה מסגרת). "אריוודרצ'י, שקט ושלווה בגוש היורו", כתב בתגובה מרק אוסוולד, אסטרטג בחברת ההשקעות מוניומנט סקיוריטיז בלונדון, בהודעה למשקיעים. ציבור הבוחרים האיטלקי פגוע הצנע של מונטי הוציא את תסכולו בקלפיות והפך את גרילו לכוח פוליטי משמעותי. ברסאני, חביב הסקרים ערב הבחירות, התומך גם הוא בתוכנית הצנע, זכה ברוב דחוק בבית התחתון; ואילו ברלוסקוני, שהורשע בהונאת מס והואשם ביחסים אסורים עם קטינות, קרא לספירה מחודשת של הקולות והצליח לזכות ברוב דחוק בסנאט. הקואליציה של ברסאני זכתה ב־29.5% מהקולות בבית התחתון, לעומת 29.2% לברית של ברלוסקוני ו־25.6% לגרילו. בסנאט קיבל ברסאני 31.6% מהקולות לעומת 30.7% לברלוסקוני ו־23.79% לגרילו - כך לפי תוצאות סופיות של הבחירות שפרסם משרד הפנים האיטלקי. לשם הרכבת ממשלה באיטליה נדרש רוב בשני הבתים, אך התקנות מקשות על מפלגה אחת לעשות זאת. בעוד בפרלמנט הברית הזוכה במרב הקולות מקבלת אוטומטית 54% מהמושבים, בסנאט החלוקה של המושבים מחושבת לפי זכייה אזורית.

בתוך כך פירסם אתמול ארגון Open Europe שלושה תרחישים אפשריים: ממשלת אחדות רחבה של ברסאני, ברלוסקוני ומונטי, קואליציה של גרילו עם ברסאני או בחירות חוזרות בעוד כארבעה חודשים.

הלכה למעשה, הבחירות סיפקו לאיטלקים את ההזדמנות הראשונה כבדת המשקל להרהר במשמעות משטר הצנע שמנהיגי אירופה דורשים ממדינתם כמענה למשבר החוב הריבוני. עתה המבוי הסתום הפוליטי מצעיד את איטליה לקראת חוסר יציבות מדאיג בתקופה שבה היא שרויה ממילא במשבר כלכלי חמור. האבטלה צפויה להאמיר ל־12% בשנה הבאה, כך לפי תחזית הנציבות האירופית, ואילו ב־2013 צפויה הכלכלה להתכווץ ב־1% לפחות.

תומכיו של ברסאני סבורים כי פרלמנט חצוי בכלכלה השלישית בגודלה בגוש היורו יהווה אתגר מחודש לאחיזת הצבת של האיחוד האירופי במדיניות הצנע, המובלת על ידי קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל. "יותר ממחצית האיטלקים הצביעו נגד הצנע, נגד היורו, נגד מרקל", אמר אנריקו לטה, סגנו של ברסאני, בראיון לטלוויזיה האיטלקית בהתייחסו ל־55% תמיכה משולבים שקיבלו ברלוסקוני וגרילו, מתנגדי מהלכי הצנע.

תגיות