אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רמב"ם: בוטל ההסכם עם חברת מנרב לבניית ביה"ח תת קרקעי צילום: עמית שעל

רמב"ם: בוטל ההסכם עם חברת מנרב לבניית ביה"ח תת קרקעי

לטענת ביה"ח מנרב איחרה בלוחות הזמנים לבניית הפרויקט וטענה כי הצעתה במכרז גורמת לה להפסדים; "הלכנו לקראת החברה כמה שאפשר אבל היא עברה את הקו האדום" אמרו בבית החולים; היקף הפרויקט מוערך ב-400 מיליון שקל

28.02.2013, 10:04 | דותן לוי

הודעה דרמטית בתחום ביצוע הפרויקטים הבוקר. הנהלת בית החולים רמב"ם בחיפה דיווחה כי הודיעה בכתב לחברת הבנייה מנרב כי היא מבטלת עמה את ההסכם לבניית פרויקט הענק של בניית בית החולים אשר עלותו מוערכת ב-400 מיליון שקל. 

קראו עוד בכלכליסט

מאחורי ההודעה עומדת, לדברי הנהלת רמב"ם, התנהלות שערורייתית של מנרב בבניית פרויקט הדגל של רמב"ם בשנים האחרונות: בית חולים תת קרקעי על-אזורי לתושבי הצפון שאמור לספק הגנה במקרה של התקפת טילים על ערי הצפון.

לפי בית החולים, הפרויקט יצא לדרך במאי 2010 ותאריך היעד להשלמת הפרויקט עליו התחייבה מנרב, הוא אוגוסט 2012. כיום, כמעט שישה חודשים אחרי המועד שנקבע לגמר הפרויקט, מועד סיומו אינו נראה באופק ומנרב גם הפסיקה להגיש לוחות זמנים לסיום הפרויקט. מנרב זכתה בביצוע הפרויקט במסגרת מכרז פומבי לאחר שהציעה הצעה נמוכה בעשרות מיליוני שקלים מהמתחרה הקרובה אליה.

בית חולים רמב"ם (ארכיון), צילום: אבישג שאר ישוב בית חולים רמב"ם (ארכיון) | צילום: אבישג שאר ישוב בית חולים רמב"ם (ארכיון), צילום: אבישג שאר ישוב

  

לטענת רמב"ם, התנהלות מנרב בביצוע הפרויקט לא רק שפיגרה באופן ניכר אחר לוחות הזמנים אלא גם נעשתה תוך הפרת כללי הבטיחות וביצוע עבודה באיכות ירודה שדרשה פירוק העבודות וביצוען מחדש במקומות רבים בפרויקט. "אנו סובלים מזה זמן רב עיכובים ניכרים של מנרב בביצוע הפרויקט", אומרים גורמים בכירים ברמב"ם, "התמשכות ביצוע העבודות גרמה למרכז הרפואי קשיים תפעוליים עצומים אותם חווה על בשרו גם הציבור שביקר בבית החולים תוך כדי ביצוע העבודות. מצוקת החנייה אשר אמורה הייתה להיפתר מזה זמן עם השלמת החניון, עדיין בשיאה ואיננו רואים צפי למועד פתיחת החניון. הלכנו לקראת מנרב פעמים רבות, ניסינו להתפשר ולהבין, אבל יש לנו מחויבות למאות אלפי תושבים באזור הצפון. החלטנו על ביצוע הפרויקט בעקבות לקחי מלחמת לבנון השנייה, כשהמרכז הרפואי רמב"ם היה תחת התקפת טילים והיה ברור שאי אפשר לתת שירות רפואי כאשר המאושפזים חשופים לחלוטין לאש אויב. מזה שנה וחצי אנו מזהים פער קריטי ומשמעותי בלוחות הזמנים הנדרשים להשלמת הפרויקט ולמעשה אין כיום יעד ריאלי להשלמתו באמצעות מנרב. ההחלטה התקבלה בלית ברירה לאחר מתן התראות רבות וניסיונות בערוצים שונים לקידום העבודות והשלמתן ברמה איכותית. לא ייתכן שפרויקט אסטרטגי כה חיוני לא יסתיים בזמן".

כעת אומרים בהנהלת רמב"ם כי הם נערכים להשלים את הפרויקט באמצעות גורמי ביצוע אלטרנטיביים.

התוכנית שזכתה לרוח גבית של פיקוד העורף ושל משרדי הממשלה, מדברת על בניית בית החולים התת קרקעי לזמן חירום הגדול מסוגו בעולם: מבנה בן שלוש קומות מתחת לקרקע, גודל כל קומה 20 אלף מ"ר. בימי רגיעה, המבנה ישמש כחניון תת קרקעי ענק, ואילו בזמן חירום המבנה ישנה ייעוד ויהפוך תוך זמן קצר לבית חולים לכל דבר, עם חדרי לידה, חדרי ניתוח ודיאליזה, מוגן גם בפני התקפות כימיות וביולוגיות.

בדיקה של ההצעה הזוכה של מנרב במכרז ברמב"ם אל מול המתחרים מגלה כי היתה נמוכה משמעותית (16%) מהם, 218 מיליון שקל לעומת ההצעה הבאה של סולל בונה מקבוצת שיכון ובינוי אשר עמדה על 253 מיליון שקל/ א.דורי הציעה  256 מיליון שקל, דניה סיבוס הציעה 258 מיליון שקל ומתחרה נוסף הציע 261 מיליון שקל.

עו"ד אחיקם שוסטר, ממשרד אברהם בר ושות', המתמחה בדיני מכרזים: "הודעה מהסוג הזה הניתנת על ידי המזמין, בפרט בפרויקט בהיקף שכזה, היא צעד חריג ויוצא דופן לכל הדעות. עם זאת, בפרויקטים מורכבים מסוג זה, ניתוק היחסים והחלפת הקבלן הוא דבר מורכב הן מבחינה הנדסית ומשפטית, והוא מוליד תביעות בהיקפים של עשרות מיליונים. לרוב האמת אינה נחלתו של צד אחד, והאחריות לעיכובים ולשיבושים חלה לא אחת על שני הצדדים. להערכתי, למרות ההודעה הדרמטית קיימים עדיין סיכויים טובים שהצדדים יגיעו להבנות מכוחן תשלים מנרב את הפרויקט".

 

מחברת מנרב נמסר בתגובה: "מדובר באחד הפרויקטים המורכבים והמסובכים ביותר באזור הצפון, אשר כלל, בין היתר, יציקות בטון של מאות אלפי מ"רבגובה שמתחת לפני המים. הפרויקט מבוצע על ידי חברת מנרב, בשיתוף עם חברת אורתם סהר, שתיהן חברות מנוסות ביותר ומובילות בתחום הבנייה. במהלך ביצוע הפרויקט, נאלצו החברות להתמודד עם בעיות קשות ביותר, שחלקן הגדול נעוץ בליקויי תכנון מהותיים של בית החולים רמב"ם שביצע את התכנון וכן בפיקוח חסר ניסיון וידע. מנרב ואורתם סהר עשו כל שביכולתן כדי להתמודד עם הבעיות האמורות, ולמצוא להן פתרונות, והשקיעו עד כה עשרות מיליוני שקלים ומשאבים רבים אחרים בפרויקט. חרף אי שיתוף הפעולה מצד בית החולים וחרף הקשיים הרבים שהוא הערים בדרכן, החברות הצליחו לקדם את הפרויקט, כך שאמור היה להסתיים תוך חודשים ספורים. על רקע זה, מנרב ואורתם סהר קיבלו בהפתעה רבה את הודעתו של בית החולים שנשלחה אליהן באמצע הלילה, וללא כל הכנה מוקדמת, בדבר סיום ההתקשרות איתן".

תגיות