אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פורצי הדרך: על מה חושבים עכברים צילום: shuttersrtock

פורצי הדרך: על מה חושבים עכברים

לראשונה, מדענים הצליחו ליצור חיבור טלפטי בין מוחות - ממרחק של אלפי קילומטרים, עכבר אחד ראה מה חברו רואה, וביחד הצליחו לפתור בעיות ולהשלים משימות. השלב הבא - קבוצת קופים שישחקו ביחד במשחקי מציאות מדומה. התאמת הטכנולוגיה לבני אדם? "אפשרית"

01.03.2013, 18:31 | הראל עילם
ניסוי מהפכני הצליח ליצור את הדבר הקרוב ביותר לחיבור "טלפטי" בין שני יצורים חיים. באמצעות אלקטרודות, חולדה העבירה מסרים לחולדה אחרת אשר נמצאה במרחק אלפי קילומטרים, וביחד הן הצליחו לפתור בעיות פשוטות שהוצבו בפניהן. תוצאות הניסוי של קבוצת חוקרים מאוניברסיטת דיוק התפרסמו במהלך סוף השבוע במגזין Scientific Reports.

קראו עוד בכלכליסט

בעוד שטלפתיה אמיתית כפי שהיא מתוארת בפנטזיה - תקשורת ללא פעולה פיזית - אינה אפשרית והופרכה באינספור מחקרים, הטכנולוגיה יכול לאפשר סוג של טלפתיה - תקשורת על-חושית ללא מגבלת מרחק.

זאת הפעם הראשונה שמידע הועבר ממוח של יצור ביולוגי אחד לשני - בעבר, ניסויים אחרים אפשרו לעכברים ואפילו בני אדם לתקשר עם מחשב או עם איברים תותבים, אבל לא אחד עם השני. הניורלוג הקליני פרופסור מיקל ניקוליס, ראש הניסוי, אמר כי הדבר מראה כי ניתן ליצור חיבור משוכלל וישיר בין מוחות, ולהעביר מידע ויזואלי, שמע או טקטלי.

מדובר בניסוי בסיסי בלבד, בו חולדה אחת בדרום קרולינה הגיבה למה שראתה החולדה השניה הנמצאת בברזיל - באופן ספציפי, היא "ראהת" והגיהב כאשר נורת אור מעל הכלוב של החולדה הראשונה נדלקה ונכבתה. המחשבות לא הועברו בצורה מודעת, דרך רשת אלקטרודות זעירות שהן בעובי מאית של שערה אנושית שחוברו למרכזים במוח השולטים בתנועה.

החולדות תוגמלו ונענשו כאשר הגיבו נכונה להאם מתג האור נכבה או נדלק - כאשר הפרידו ביניהם אלפי קילומטרים. על כל חולדה היה ללחוץ על מתג מתאים בהתאם להאם מתג האור כבוי או דלוק. לפי ניקוליס, בסופו של דבר חולדה אחת הגיעה לאחוז דיוק של 95%.

השלב הבא - קופים ובני אדם

ראש הניסוי אמר כי הקבוצה שלו עובדת כעת על ניסוי רחב יותר, שבו מספר עכברים יחוברו ביחד כך שיוכלו ללמוד ולפתור בעיות מסובכות יותר. "אין לנו עדיין את הכלים להסביר מה יתכן ברגע שחיות יוכלו להתקשר אחת עם השניה בדרך כזו, לשלב מספר מוחות ביחד" אמר ניקוליס. "יתכן וביחד הם יוכלו לפתור בעיות שלבד הם אינם מסוגלים". לאחר מכן, ניקוליס והקבוצה שלנו מתכוונים לעבור לניסויים בקופים, אשר ישחקו בצוותא במשחקי מציאות מדומה.

חוקרים יודעים זה זמן רב כי ניתן למפות את האזורים במוח הקשורים לתנועה, גיאומטריה, מרחב, צבעים ותמונות. עם זאת, האזורים במוח שקשורים להבעה וזכרון מסובכים יותר וכרוכים בהרבה מאוד הקשרים סיבתיים. התוצאה היא שככל הנראה יהיה מאוד קשה, עד בלתי אפשרי, להעביר מחשבות מסובכות ומסרים בין בני אדם באמצעות טלפטיה - המוח של כל אדם תופס מילים, מושגים ומשמעות בדרך אישית ואינדיוידואלית, ולא ניתן למפות זאת.

למרות זאת מרשל שולר, ניורולוג באוניברסיטת ג'ון הופקינס, אמר כי הוא חוזה כי הניסוי הזה מקרב אותנו לטלפטיה אמיתית - אם כי מבוססת טכנולוגיה ומוגבלת ביכולתה להעביר מידע - בין בני אדם, וכי בני אדם יוכלו לנצל את המידע שהועבר בין עכברים בצורה הרבה יותר יעילה ומהירה.

תגיות