אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"הממשלה הבאה תיאלץ להעלות מסים בהיקף של 5 מיליארד שקל" צילום: בלומברג

"הממשלה הבאה תיאלץ להעלות מסים בהיקף של 5 מיליארד שקל"

לפי מחקר שערך מכון ון ליר, עמידה ביעדים הפיסקאליים שקבעה הממשלה הקודמת תחייב קיצוץ של 14 מיליארד שקל בצד ההוצאה הציבורית, בנוסף להעלאת מסים; הכלכלנים ממליצים לקצץ 3 מיליארד שקל בתקציב הביטחון

02.03.2013, 21:02 | תומר אביטל

הממשלה צריכה לאמץ ב־2013 תוואי פיסקאלי מתון יותר בעל גירעון של 3.3% תוצר, תוך ירידה הדרגתית ל־2% תוצר. זאת בניגוד למתווה הקיים של יעד גירעון של 3% ב־2013 והקטנתו עד 1.5%. כך ממליץ מכון ון ליר בעקבות מחקר שערך, ויוצג מחר בערב במכון על ידי פרופ' מישל סטרבצ'ינסקי, פרופ' אביה ספיבק ופרופ' לאה אחדות. 

קראו עוד בכלכליסט

עוד ממליצים הכלכלנים לקצץ 3 מיליארד שקל בתקציב הביטחון, בדומה להמלצות ועדת טרכטנברג ולפי ניתוח שמתחשב בהוצאות הביטחון הקשורות לגזרה האיראנית.

שטייניץ, נתניהו ופישר, צילום: פלאש 90 שטייניץ, נתניהו ופישר | צילום: פלאש 90 שטייניץ, נתניהו ופישר, צילום: פלאש 90

לדברי החוקרים, עמידה ביעדים הפיסקאליים שקבעה הממשלה הקודמת תחייב קיצוץ של 14 מיליארד שקל בצד ההוצאה הציבורית, והעלאת מסים בהיקף של 5 מיליארד שקל.

החוקרים מציעים לקיים רק מחצית מהקיצוץ כעת ואת השאר בשנים הבאות דרך הגדלת החוב, ובד בבד לפרוס את העלאת המסים על פני שלוש שנים. בנוגע לתקציב הביטחון אמר פרופ' סטרבצ'ינסקי ל"כלכליסט" כי "ישראל מוציאה 3 מיליארד שקל מדי שנה מעבר למתבקש כשמנתחים משתנים של עלייה בהוצאות, נסיקה במחירי הביטחון וההתפתחות בתקציב הביטחון האמריקאי".

רגולטורים בכירים כמו המשנה לנגיד בנק ישראל ד"ר קרנית פלוג, ראש המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' יוג'ין קנדל וסגן הממונה על התקציבים באוצר אייל אפשטיין יהיו נוכחים בהצגת המחקר ויוכלו להגיב עליו.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
ל-1 אורן
אתה, כמו הרבה אנשים נטולי הבנה מעמיקה של מקרו כלכלה, נטול הבנה לגבי ההבדל בין מדינה לבין משק בית. מדינה, בניגוד למשק בית, יכולה וצריכה ליצור כסף יש מאין כדי להגדיל את הפעילות במשק, לתמרץ יזמות וייצור מקומות עבודה ולמנוע העלאת מיסים מזיקה. היא אינה כבולה בידי כמות הכסף הקיימת. לכן אין מניעה עקרונית גם מ-10% גרעון במשק. החשש היחיד הוא מאינפלציה או מעליה חדה בריבית, אך גם האינפלציה וגם הריבית נראות כרגע בשפל היסטורי, מה שמצדיק העלאה משמעותית של יעד הגירעון.
יהונתן  |  02.03.13
1.
לפי המחקר שלי, יעד הגרעון צריך להיות 0%, ועל מנת לעמוד בו יש לקצץ...
...כל סכום שידרש, אפילו עשרים או שלושים מיליארד. אתם יודעים, ככה זה כשאין מספיק הכנסות - מוציאים פחות. ככה אני מנהל את משק הבית שלי, וכך גם המדינה צריכה להתנהל. אני בטוח שיש המון דברים מיותרים לחלוטין שממשלת ישראל יכולה לוותר עליהם.
אורן  |  02.03.13