אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

"הארכת המסחר בשעה לא תביא לפה את הזרים"

בכירים בשוק ההון מתקשים להגדיר את שינוי שעות המסחר בבורסה כ'מהפכה של ממש': "הבעיה היא לא סחירות בטבע ובכיל אלא במניות כמו גולף, ריבוע נדלן, גילת ואלקטרה"

03.03.2013, 10:19 | גיא בן סימון

הבורסה לניירות ערך בתל אביב עלתה שלב במאבק שלה בירידה המתמשכת במחזורי המסחר ובהחזרת המשקיעים הזרים והודיעה על שינויים בשעות המסחר, שבכללם הוספת שעת מסחר בימים שני עד חמישי וקיצור שעות המסחר בראשון.

קראו עוד בכלכליסט

המהלך של הארכת המסחר בשעה, כפי שהיה נהוג כבר בעבר, לא הצליח להפיל מהכיסא את הסוחרים בשוק ההון ואף אחד מהם לא הגדיר את המהלך כהמהפכה של ממש. "הארכת המסחר בשעה לא תביא לפה את הזרים", אמר ל"כלכליסט", ערן יעקובי, מנהל מחלקת המחקר של דש. "אם היו מעבירים את כל שעות המסחר של יום ראשון לשישי זה היה יותר מקרב למטרה של החזרת המשקיעים הזרים. מדובר פה בצעד קוסמטי עד שימצאו פיתרונות יצירתיים יותר".

דוגמה לירידה החדה במחזורים ניתן למצוא מנתוני המסחר של חודש פברואר. מחזור המסחר הממוצע במניות בחודש שעבר עמד על 954 מיליון שקל בלבד, לעומת מחזור ממוצע של 1.01 מיליארד שקל בינואר. לשם השוואה מחזור המסחר היומי הממוצע ב-2012 עמד על 1.1 מיליארד שקל וב-2011 על 1.7 מיליארד שקל.

עידו אמרליו, מנהל מחלקת ברוקראז' של פסגות, התייחס להשלכות המהלך על העובדים בשוק ההון וציין כי חלק ניכר מבתי ההשקעות וחדרי המסחר לא ערוכים לשינוי בשעות. "העובדים ייצאו מהעבודה מאוחר יותר, משום שהמשמרות שלהם לא תואמות לשינויים. נראה גידול בהוצאות החברות על אנשי התפעול והמסחר".

 סם ברונפלד ואסתר לבנון, צילום: אוראל כהן סם ברונפלד ואסתר לבנון | צילום: אוראל כהן  סם ברונפלד ואסתר לבנון, צילום: אוראל כהן

גם יניב פגוט, האסטרטג הראשי של קבוצת איילון, לא חושב שמדובר פה במהפכה. "מה בעצם ניסתה פה הבורסה לעשות על מנת להגדיל את המחזורים של מניות השורה השניה? כלום. הבעיה היא לא סחירות בטבע ובכיל אלא במניות כמו גולף, ריבוע נדלן, גילת ואלקטרה".

בניגוד לאמריליו פגוט לא סבור שבתי ההשקעות ישאו בהוצאות. "העובדים מרוויחים שכר גלובלי שלא מקבלים תשלום עבור שעות נוספות. בסופו של דבר הם אלו שיספגו את רוב העומס על הכתפיים שלהם".

אחת מהביקורות על המהלך של הבורסה, עוסקת בכך שההנהלה לא סיפקה פתרון ממשי לשוק המשני. "הבורסה זה לא רק מקום לאלגוטריידינג ולמסחר אלקטרוני אלא מקום שבו חברות ויזמים מגייסים כסף על מנת להרחיב פעילות", אומר דניאל רופופורט מלאומי שוקי הון. "בפועל, מערכות המסחר האוטומטי – האלגוטריידינג, יפעלו שעה אחת יותר וידחקו עוד יותר אל מחוץ לבמה את התפקיד הכל כך חשוב של הבורסה כשוק משני".

רופופורט: "אם הבורסה רוצה להגדיל את מחזור המסחר הנובע מעסקאות קצרות טווח של שחקני ארביטראז' – אז היא תצליח. אם המטרה היא להגדיל את המחזור הנובע מעסקאות ארוכות טווח של מוסדיים בארץ ובעולם – אז תשכחו מזה, זה לא יקרה".

בצד החיובי מציינים הסוחרים כי החפיפה עם שעות המסחר בבורסות אירופה עשויה לקרב את ישראל למדד MSCI אירופה הנחשק, בנוסף לעובדה שישראל היא המדינה האירופית היחידה שבה מתקיים מסחר גם ביום ראשון.

תגיות

11 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
הנהלת הבורסה לא סופרת את חיי המשפחה של העובדים
דירקטוריון הבורסה רוצה שאנחנו העובדים נגיע הביתה בשני עד רביעי לקראת הערב ? אוקי, אז שביום ראשון נגיע הביתה בשעות הצהריים המוקדמות. לא אוקי - כי אנחנו צריכים ורוצים לנהל חיי משפחה, עם כל המשתמע מכך. אנחנו לא שפוטים של הקפיטליזם (או שכן ! ?)
יוני  |  03.03.13
9.
כלכת שטייניץ, ההון–שלטון
גם אם תתנו למשקיעים ארוחת צהריים עם שטייניץ (כמו ארוחות הצהריים עם באפט) היחידים שיבואו זה הומלסים רעבים. יאללה הביתה, כל נערי האוצר הגאונים שהתחנכו על בירכי פרופ מואב ראש מסיבת התה הישראלית יאללה הביתה שטייניץ, עם או בלי פרס נובל לקלקלה והכי חשוב, יאללה הביתה ביבי
הידרו  |  03.03.13
8.
אקמולי לכשל מבני - על חשבון העבדים
מדובר בכשל מהותי של דירקטוריון הבורסה! הבעיה היא המחזורים וזהו - לא שעות המסחר. גם בניו יורק יודעים לתת הוראות מסחר בבוקר לאסיה ולגרמניה - מנסיון. זו לא הבעיה. חוסר העניין, הרגולאציה, העלויות והאטימות - כשל שוק. אלפי עובדים יישארו עד 6 בערב בעבודה. גדול :(
אחד העם , תל אביב  |  03.03.13
לכל התגובות