אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חברת החשמל לוחצת לאשר לה את האופציה לרכישת גז מתמר צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

חברת החשמל לוחצת לאשר לה את האופציה לרכישת גז מתמר

חברת החשמל, שמעוניינת לממש את האופציה שלה לרכישת יותר גז משותפות תמר, ביקשה את אישור משרדי האוצר והאנרגיה למהלך. האופציה תפוג ב־2 באפריל, ובחברה לוחצים לאשר במהרה מחשש כי היא עלולה להפסיד תנאים נוחים יותר לרכישת גז

04.03.2013, 06:44 | ליאור גוטמן

חברת החשמל פנתה לאחרונה למשרדי האנרגיה והאוצר בבקשה לקבלת אישורם להגדלת חוזה רכישת הגז שעליו חתמה עם שותפות תמר. כך נודע ל"כלכליסט". החברה זקוקה לא רק לגיבוי פיננסי מצד המדינה, אלא גם להתגייסות בבניית מתקן להולכת הגז מן הים.

קראו עוד בכלכליסט

חברת החשמל חתמה במרץ 2012 על חוזה לרכישת 42.5 מיליארד מ"ק גז טבעי לאורך 15 שנה משותפות תמר, עם אופציה לרכישת עוד כ־56 מיליארד מ"ק (BCM) גז טבעי בשווי של עד 20 מיליארד דולר לאורך 15 שנה. האופציה להגדלת החוזה ניתנת למימוש עד 2 באפריל 2013, ואם אכן תמומש, חברת החשמל תרכוש בסך הכל 99 מיליארד מ"ק גז טבעי מתמר.

יצחק תשובה , צילום: עמית שעל יצחק תשובה | צילום: עמית שעל יצחק תשובה , צילום: עמית שעל

רשות החשמל והממונה על הגבלים עסקיים קיבעו אז את מחיר העסקה, כך שמחיר הבסיס של יחידת אנרגיה יהיה שווה לזה שנחתם בחוזה המקורי, והוא יזכה להצמדה חלקית של 30% ממדד המחירים האמריקאי לאורך כל שנות אספקה. על פי ההערכות, מחיר העסקה הסופי ינוע בין 5.45 ל־5.65 דולרים ל־MMBTU (מיליון יחידות בריטיש תרמו). תקופת הבחירות מהווה בעיה עבור חברת החשמל מאחר שמועד מימוש האופציה עלול לחלוף בטרם תוקם ממשלה ובטרם ימונו שרי אוצר ואנרגיה.

חברת החשמל שנמצאת במצב פיננסי קשה ושסיימה את שלושת הרבעונים הראשונים של 2012 עם הפסד של 1.035 מיליארד שקל ועם התחייבויות בגובה 75 מיליארד שקל - זקוקה לגיבוי ממשלתי בבואה לחתום על חוזה לרכישת גז, וכיום היא מתקשה להשיג זאת.

 , צילום: בלומברג צילום: בלומברג  , צילום: בלומברג

הבעיה השנייה העומדת בפני חברת החשמל היא אופן אספקת הגז, שכן נכון להיום, האספקה נשענת על צנרת הולכה בודדת שאותה הקימה נובל אנרג'י, היא קבלנית הקידוח של מאגר תמר והשותפה הבכירה בו (36%). קיבולת ההולכה בצנרת זאת הגיעה למיצוי בשל צבר החוזים שנחתמו מול לקוחות שונים, ביניהם חברת החשמל, החברה לישראל, דליה אנרגיות ודוראד - כולם עתידים להפעיל תחנות כוח פרטיות תוך שימוש בגז. לפיכך, הגדלת החוזה של חברת החשמל תחייב את המדינה לדאוג להקמה של לפחות צנרת הולכה שנייה מהים לישראל.

נושא הקמת נקודות קליטה נוספות לגז נמצא בחיתוליו, וכרגע הנטייה היא להקים שתי נקודות חדשות - בעמק חפר ובאזור אליקים. אולם הנושא טרם הוסדר חוקית ועומד בפני התנגדות עזה של תושבי המקום.

מחברת החשמל נמסר בתגובה, ש"חברת החשמל בוחנת בימים אלה את הנושא עם שותפות תמר. הנושא הובא בפני משרד האנרגיה ורשות הגז, הוא נמצא בבדיקה וטרם התקבלה החלטה בנדון". באשר למחיר העסקה נמסר: "החברה מנועה מלמסור מידע בנושאים מסחריים".

ממשרד האנרגיה לא התקבלה תגובה עד לסגירת הגיליון.

תגיות