אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סופו של העשור האבוד בשוק המניות מסתתר מעבר לפינה צילום: shutterstock

סופו של העשור האבוד בשוק המניות מסתתר מעבר לפינה

לאחר 13 שנים של דשדוש ומשברים גדלו הסיכויים לגאות מחודשת בבורסה בארה"ב. הנה שמונה סיבות טובות לאופטימיות

05.03.2013, 07:58 | רן קבין

הסבלנות שנדרשה מן המשקיעים בשוק המניות בשנים האחרונות עשויה להשתלם בטווח הזמן הנראה לעין. ב־13 השנים האחרונות הניב מדד המניות המוביל בארצות הברית - S&P 500 - תשואה מצטברת אפסית. יש המכנים תקופה זו כעשור אבוד. עם זאת, קודם לעשור האבוד הזה פקדה את הבורסה בארה"ב גאות חסרת תקדים בהיקפה. מתחילת שנות השמונים ועד תחילת שנות האלפיים עלה מדד S&P 500 ביותר מפי 13. הגאות האדירה של שנות השמונים הגיעה לאחר תקופת יובש ארוכה בת יותר מ־14 שנים, שמזכירה בצורתה מעט את 13 השנים האחרונות.

מה עצר את הבורסה?

מה עצר את הבורסה ב־13 השנים האחרונות? ראשית, תחילת שנות האלפיים התאפיינה במחירי מניות מנופחים, המוכרים לכולנו בשם בועת ההייטק. לאחר שהבועה התפוצצה, קרסו מדדי המניות (גם מניות התעשייה הישנה נפגעו), ולאחר מכן החלו שוב לעלות. רק ב־2007 חזר מדד S&P 500 למחירי טרום המשבר.

 , צילום: מרקל קורפ צילום: מרקל קורפ  , צילום: מרקל קורפ

לעומת זאת, מניות הטכנולוגיה רחוקות גם היום ביותר מ־58% משיא 5,048 הנקודות, שנקבע לפני כ־13 שנה. ב־2008, זמן קצר לאחר ההתאוששות, החל משבר נוסף. הפעם היה זה משבר הנדל"ן הגדול בארה"ב, אשר מורגש עד עצם היום הזה. רק בימים אלה ממש חוזר מדד S&P 500 לרמות שהיה בהן לפני פרוץ שני המשברים הגדולים.

בדרך כלל אנחנו מעדיפים לא להתנבא בנושא של כיוון השווקים, כי הגורמים המשפיעים רבים ומגוונים, והסיכוי לשגות גדול. עם זאת, קשה להתעלם מכמה גורמים אשר נראים מעודדים במיוחד בהקשר של שוק המניות. להערכתנו, יש כמה סיבות טובות לאופטימיות בהתייחס לשנים הקרובות:

  • שוק הנדל"ן בארה"ב מתאושש.

  • המערכת הפיננסית בארה"ב משתקמת - מאזני הבנקים התנקו מן הנכסים הרעילים וברשותם כסף רב להלוות לעסקים השונים, המסייע לעידוד הכלכלה.

  • חברות אמריקאיות רבות יושבות על הרי מזומנים, רוכשות מניות של עצמן ומחלקות דיבידנדים.

  • הריביות בעולם ברמות הנמוכות בהיסטוריה.

  • אמנם אירופה עדיין במשבר, אבל החשש שהיא תגרור את העולם למשבר פחת משמעותית.

  • מחירי המניות נמוכים ברמה היסטורית, לעומת מחירי האג"ח הגבוהים ברמה היסטורית.

  • פעילות ענפה של מיזוגים, רכישות והשתלטויות - כדוגמת רכישת היינץ והתארגנות קבוצת משקיעים לרכישת DELL ומחיקתה מן הבורסה בתשלום פרמיות נדיבות על מחיר השוק - מצביעה על כיוון חשיבתם של המשקיעים הגדולים והמנוסים על מחירי המניות והעסקים.

  • 13 שנים של דריכה במקום הן פרק זמן ממושך מספיק להוציא לדרך שינוי משמעותי.

כל הגורמים הללו מגדילים את הסיכויים לחזרה לתקופת גאות אמיתית בשוק המניות האמריקאי. עם זאת, סביר שהמדד יניב תשואה מתונה יותר מזו שהושגה ב־20 שנות הגאות שהחלו בשנות השמונים.

ומה אם אנחנו טועים?

 

שוק המניות טומן בחובו גם סיכונים, ולכן ההשקעה במניות איננה מתאימה לכל אחד באותו המינון. עם זאת, כדאי לזכור שהאלטרנטיבות כיום מצומצמות ביותר. איגרות החוב נסחרות במחירים גבוהים במיוחד בקנה מידה היסטורי. השקעה בדירות בישראל עשויה להתברר כסכנה של ממש אם וכאשר הפעילות הפוליטית להפחתת המחירים תצלח. לעומת זאת, השקעה בדירות בארה"ב עשויה להניב תשואה גבוהה, אך מתאימה רק למי שיודע לפעול בשוק זה.

שגיאות הן דבר אנושי, וחשוב להיות מוכנים להן. ההתמודדות עם שגיאה בחיזוי צריכה להיות להערכתנו בכמה אופנים:

  • השקעה במניות של חברות איכותיות שמסוגלות לעמוד איתן גם במשבר חריף ובלתי צפוי.

  • רכישה במחיר אטרקטיבי המותיר שולי ביטחון. לא להתפתות למניות יקרות.

  • שמירה על רמת מזומן מספקת לכל צרה שתבוא.

  • אצבע על הדופק - ניתוח בלתי פוסק של הנתונים המתפרסמים. מאוד לא כדאי להתעצל בנושא הזה.

יחסי הכוחות משתנים

למשקיעים במניות יש סיבות טובות להיות אופטימים בנוגע לשנים הקרובות. איננו טוענים שהבורסה עומדת בהכרח לזנק בחודשים הקרובים, אבל במשוואת הסיכוי־סיכון עושה רושם שיחסי הכוחות השתנו לטובה, והסיכויים לעליות הולכים וגוברים. בשל הרמות הפסיכולוגיות של המדדים ייתכן בטווח הקצר תיקון טכני, אם כי לא בטוח שכדאי לייחס לכך חשיבות גדולה.

בשוק המניות יש לא מעט סיכונים, וחשיפה מוגזמת למניות עשויה להניב גם הפסדים גדולים יותר במקרה שההערכה הזאת תתברר כשגויה. עם זאת, משקיעים סבלניים בעלי רכיב מניות גדול עשויים להיות המרוויחים הגדולים בשנים הקרובות.

השורה התחתונה: הבורסה אינה עומדת בהכרח לזנק בחודשים הקרובים, אך במשוואת הסיכוי־סיכון עושה רושם שיחסי הכוחות השתנו לטובה והסיכויים לעליות גוברים. אלא שבשל הרמות הפסיכולוגיות של המדדים ייתכן בטווח הקצר תיקון טכני.

הכותב הוא מנכ"ל קבין בית השקעות

תגיות