אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל תעש: ברור לכולנו שנעשו זיהומים במתחם השרון צילום: עמית שעל

מנכ"ל תעש: ברור לכולנו שנעשו זיהומים במתחם השרון

אבי פלדר, שזומן להעיד במשפט עיריית השרון נגד המדינה ותע"ש על זיהום שהוביל לסגירת בארות השתייה באזור, הקפיד בעיקר לחזור על המשפט: "אני לא יודע להתייחס לדברים שאני לא מכיר"

05.03.2013, 09:06 | חן פונדק

תיק התביעה הממושך על זיהום מתחם תעש השרון רשם שיא: מנכ"ל תעש אבי פלדר העיד בדיון אתמול בבית המשפט המחוזי בלוד: "אני יודע שנגרמו זיהומים. ממה נגרם הזיהום? אין לי מושג".

קראו עוד בכלכליסט

התביעה שהגישה ב־2012 עיריית רמת השרון נגד מדינת וישראל ותעש היא התביעה האזרחית הגדולה ביותר היום בארץ, ועוסקת בנזקים בשווי 110 מיליון שקל. העירייה טוענת נגד תעש כי זיהמה את מי התהום בתחומה משנות ה־50 עד שנות ה־90. המדינה חייבה את עיריית רמה"ש להקים מתקני סינון בסוף שנות ה־90, בשל ריכוזים גבוהים של כרום, עופרת וחנקנים שנתגלו בבארות במתחם, וב־2005 משרד הבריאות הורה לסגור לצמיתות את הבארות בגלל ריכוזים גבוהים של פרכרולרט. מדובר בזיהום החמור ביותר כיום בארץ שנוצר מפעילות תעשייה.

פלדר. "לא ירדתי לעומקם של מזהמים", צילום: עמית שעל פלדר. "לא ירדתי לעומקם של מזהמים" | צילום: עמית שעל פלדר. "לא ירדתי לעומקם של מזהמים", צילום: עמית שעל

פלדר משמש כמנכ"ל תעש מאז 2005, אך עובד בה כבר 30 שנה, בין היתר כמנכ"ל מפעל סלבין של תעש הממוקם באזור הזיהום. פלדר העיד כי "נושא תעש השרון מלווה את החברה שנים רבות. לא נדונו דברים טכניים, ולא ירדתי לעומקם של מזהמים. היה לנו ברור שעד שנות ה־90 תעש היתה יחידת סמך של משרד הביטחון, וברור לכולנו שנעשו זיהומים. בתקופת הביניים, בסוף שנות ה־80, הרגולציה של המדינה השתנתה. הנושא עלה בצורה אינטנסיבית. הנושא הזה היה אחד הדברים שנדון לאורך כל השנים בחברה".

מכאן ואילך פלדר דבק בקו אחד - שהוא לא בקיא בפרטים: "אני לא מכיר את שמותיהם הטכניים של החומרים המזהמים. אני יודע שיש אזורים מזוהמים ודאגתי שבחברה יהיו גופים רלבנטים. גם היום אם יש תקלה בחברה, אני מקבל דיווח". עוד הוא ציין כי בסוף שנות ה־80 מתקן הכרום של תעש החל לפעול באזור, אך לא ידע להשיב אם מתקן השפכים הוקם לפניו או אחריו, ואם היו שפכים לפני ייצור הכרום.

אף שפלדר הודה כי היו זיהומים, לדבריו מפעל סלבין שבמתחם לא זיהם: "סלבין זה מפעל ענק, יש אנשים שאחראים על ייצור, ויש אנשים שאחראים על שפכים. המקום היחיד שעליו כולנו הסתכלנו, היה מפעל ציפוי הכרום שממנו לא יצאו זיהומים. מתקן סלבין לא זיהם, ואם היו מספר תקלות, הן טופלו במקום". פלדר אף טען כי לא עיין בדו"חות איכות הסביבה: "יש לנו אגף שמתעסק בזה, ואין לי תרומה ממשית בעניין".

עיריית רמה"ש מיוצגת בידי עו"ד גידי פרישטיק, שותף במשרד מיתר ליקוורניק גבע לשם טל ושות' ביחד עם עו"ד יפעת אילוק. עו"ד פרישטיק תמה על תשובתו של פלדר בעניין הדו"חות, ובמענה לכך השיב פלדר: "כחברה אנחנו מתעסקים בנושא הזה בכל הרמות. יש ועדה שעוסקת בזה, ויש אגף שעוסק בזה. בתוך המפעלים יש ועדות בטיחות ואיכות הסביבה. החברה מקבלת כל שנה רישיון עסק על ידי משרד הפנים, ומבחינתי זו עדות חיצונית לכך שהחברה עובדת נכון. מעבר לזה, קריאת דו"חות כאלו, כשההבנה שלי היא מועטה ביותר, לא תורמת. אני מקבל כל יום עשרות דוחות. על משהו כללי איני יכול להתייחס".

על השאלה אם היתר הרעלים הוצא על שמו, השיב פלנר : "אני מניח שכן, כי הייתי מנהל המפעל".

גם כאשר נשאל על פרשת זיהום אחרת, פרשת תעש גבעון שנחשפה ב־2011, אמר פלדר כי הוא מכיר שהיה זיהום, אך הוא לא זוכר באיזה חומר מדובר. עו"ד פרישטיק שאל "איך מהנדס מכונות שניהל את תעש שנים ארוכות לא יודע לתאר את שמות החומרים, ומי שמכהן כמנכ"ל תעש אינו יודע מה זה פרכרולרט? זה נראה מתחמק". עם זאת, מכיוון שפלדר זומן כעד תביעה, והשופט סירב להכריז עליו כעד עוין, הוא לא היה מחויב להשיב לשאלה.

תגיות