אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"בקיבוץ תמיד האשימו את הבורסה בהפסדים" צילום: אוראל כהן

"בקיבוץ תמיד האשימו את הבורסה בהפסדים"

עוד בנעוריו בעמק יזרעאל נמשך לירון רוכמן מהראל פיא לטכנולוגיה ולגאדג'טים, אך החיבור לשוק ההון התרחש רק באוניברסיטה

06.03.2013, 07:57 | ענת ציפקין
לא מעט אנשים שאלו את לירון רוכמן, מנהל קרנות מניות חו"ל בהראל פיא, איך הגיע מהקיבוץ לשוק ההון. "האמת היא שאין לי תשובה ברורה. גדלתי בקיבוץ גבעת עוז שבאזור עמק יזרעאל, ולא תכננתי לעסוק בשוק ההון. הילדות בקיבוץ של השומר הצעיר היתה הכי רחוקה שיש משווקים פיננסיים. אין זה מפתיע שהדבר היחיד שידעתי על הבורסה כילד, היה שהיא 'גרמה לקיבוצים הרבה הפסדים', ובאופן טבעי לא התעניינתי מעבר לזה. כילדים בילינו ושיחקנו הרבה בחוץ, והחיים היו נטולי דאגות".

לאחר שחרורו מהצבא, שם שירת כקצין בהנדסה קרבית, חזר רוכמן לעבוד שנה בקיבוץ כמו כל בני הקיבוץ, ולאחר מכן יצא לטיול של כשנה בדרום אמריקה. אחרי כמה שנים של עבודות מזדמנות בקנדה ובארה"ב, בגיל 25 החליט רוכמן שצריך "להתחיל את החיים".

נכנסים לשוק: נדבקתי בחיידק באוניברסיטה

הוא חזר לארץ ונרשם ללימודי תואר ראשון בכלכלה ומינהל עסקים באוניברסיטת בר־אילן, אף שלא היה לו כיוון ברור לגבי העתיד המקצועי. החשיפה לתחום במהלך הלימודים גרמה לו להבין שמקומו בשוק ההון. "זה לא קרה בעקבות יותר מדי ידע בתחום או הכרה של שוק ההון, אלא בעקבות כמה קורסים שלמדתי ועניינו אותי מאוד". בשנת 2005 סיים רוכמן את התואר הראשון והתקבל לעבודתו הראשונה בשוק ההון כסוחר של מניות בחו"ל באוסקר גרוס, ברוקראז' אמריקאי שלו נציגות רבת־שנים בישראל שעובדת כאן בעיקר מול משקיעים מוסדיים. את התפקיד הזה מילא רוכמן במשך כחמש שנים. "זה היה בית הספר שלי, כרטיס הכניסה לוול סטריט ולשוק ההון בכלל". רוכמן מסביר כי מייקל שאול, אחד הבעלים של אוסקר גרוס, הנחשב כיום לאחד ממנהלי ההשקעות המוערכים ביותר בארה"ב, לימד אותו את כל מה שהוא יודע על השווקים בחו"ל. "אפשר לומר שבזכותו למדתי איך להסתכל על התחום".

שינוי כיוון: התקרבתי לתחום הטכנולוגיה

אחרי חמש שנים כסוחר עבר רוכמן לתפקיד אנליסט טכנולוגיה. "תפקיד הטריידר היה מאוד מגוון - פוגשים הרבה חברות ונפגשים עם הרבה לקוחות וגופים - אבל ראיתי שעם הזמן אני מאוד מתקרב לתחום הטכנולוגיה ורציתי לעשות שינוי". עבור רוכמן היה מדובר במעבר טריוויאלי למדי, ובמשך השנתיים שלאחר מכן עבד כאנליסט טכנולוגיה באוסקר גרוס, בעיקר של חברות טכנולוגיה ישראליות". כחלק מהתפקיד לקח רוכמן חברות הייטק ישראליות לפגוש משקיעים זרים בניו יורק, לונדון ומקומות נוספים, מפגשים שפתחו לו צוהר נוסף לתחום משיק בשוק ההון של קרנות גידור וגופי השקעות זרים.

רוכמן. מתמקד בשווקים האמריקאיים, צילום: אוראל כהן רוכמן. מתמקד בשווקים האמריקאיים | צילום: אוראל כהן רוכמן. מתמקד בשווקים האמריקאיים, צילום: אוראל כהן

המעבר לקרנות: התפקיד היה תפור עליי

"שני התפקידים - טריידר ואנליסט - הובילו אותי בצורה הכי טובה לתפקיד מנהל ההשקעות שאותו אני עושה כיום, לכן, כשהגיעה ההצעה מהראל (לתפקיד מנהל קרנות חו"ל - ע"צ), הרגשתי שמדובר בתפקיד שתפור עליי. הטיפול בקרנות כיום מאוד מחובר לתפקידים הקודמים שעשיתי. ראיית העולם של סמי (בבקוב, מנכ"ל הראל פיננסים - ע"צ) ואורי (רבינוביץ', משנה למנכ"ל ומנהל השקעות ראשי - ע"צ), הניסיון והמקצועיות שיש להם בשוק ההון מלמדים אותי הרבה מאוד, ואני לא מצטער לרגע שהגעתי לתחום הזה".

כיום, מנהל רוכמן כמה קרנות ובהן הראל פיא נבחרת SPX 500, הראל פיא נבחרת נאסד"ק והראל פיא מניות שווקים מתעוררים, והוא מנהל נכסים בהיקף כולל של כ־300 מיליון שקל.

המצב בשווקים: מאמין בשוק האמריקאי

"השוק שאני הכי מאמין בו הוא האמריקאי - הוא נמצא במגמת התאוששות, שנמצאת בתחילת דרכה. כבר עכשיו אנחנו רואים שיפור ברוב האינדיקטורים הכלכליים, שוק הנדל"ן משתפר כשברקע המשך הדפסת כסף צפוי להביא לעליות נוספות בשוק גם בשנים הקרובות. באשר לאירופה, התיקון של חצי השנה האחרונה היה צפוי, אך השוק האירופי לא צפוי לתת מכאן והלאה תשואה עודפת על ארה"ב, בעיקר בגלל המצב המאקרו־כלכלי הקשה שם. בכל הקשור לשווקים המתעוררים, אני רואה האטה מסוימת בצמיחה ביחד עם התערבות ממשלתית ומטבע חזק שפוגעים במשקיעים הזרים.

"בהתאם לכך, את רוב ההשקעות שלי אני מרכז בשווקים האמריקאיים, עם נוכחות קטנה לשווקים המתעוררים ולאירופה". מבחינת סקטורים מעניינים בארה"ב מציין רוכמן את סקטור הפיננסים, שהוא צופה כי ימשיך להוביל את העליות גם בשנה הקרובה תוך הצגת צמיחה בהכנסות וברווחיות של החברות. גם סקטורי המדיה, הקמעונאות, הבנייה למגורים, התחבורה והתובלה אטרקטיביים. "סקטורים אלו מגיבים טוב יחסית לשיפור בכלכלה, כך שככל שהכלכלה האמריקאית משתפרת, כך גם החברות בתחומים האלה מתאוששות".

קריירה שנייה: הייתי עובד בחברת הייטק

"אם לא הייתי בשוק ההון, הייתי כנראה בתחום הטכנולוגיה. מגיל מאוד צעיר נמשכתי לעיסוק בטכנולוגיה ובגאדג'טים, ולכן כנראה הייתי מוצא את עצמי באחת מחברות ההייטק הישראליות".

ניקוי ראש: רץ למרחקים בינוניים

"תמיד אהבתי ספורט מכל הסוגים והענפים, וכיום אני בעיקר רץ - לא למרחקים ארוכים מדי, אלא כאלה שיאפשרו לי לשמור על כושר - ריצה של 5–10 ק"מ. זה מאפשר לי גם לנקות את הראש, כשבזמן הריצה אני מתנתק מהיומיום, ומצליח לחשוב בצורה בהירה יותר על דברים, לא רק בענייני עבודה".

השורה התחתונה של לירון רוכמן: "רכזו את רוב ההשקעה בחו"ל בארה"ב, עם העדפה לסקטורי הפיננסים, הקמעונאות, הבנייה למגורים והתחבורה".

תגיות