אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חברת החשמל מסרבת לחשוף מדוע נקלעה לגירעון פיננסי צילום: אלעד גרשגורן

חברת החשמל מסרבת לחשוף מדוע נקלעה לגירעון פיננסי

החברה דחתה את בקשת "כלכליסט" להציג פרוטוקלים של ישיבות הדירקטוריון שלה

07.03.2013, 08:38 | מיקי פלד

חברת החשמל אינה סבורה כי היא צריכה לתת דין וחשבון לציבור על הבור התקציבי והטעויות החשבונאיות שהובילו אותה לבעיה פיננסית. כך עולה מתשובת החברה לבקשת התנועה לחופש המידע לקבל את הפרוטוקולים של ישיבות דירקטוריון והנהלת החברה שעסקו בנושא.

קראו עוד בכלכליסט

בפרוטוקולים כתובות השיחות הסגורות של הדירקטוריון וחטיבת הכספים והכלכלה בהנהלת החברה, והם עשויים לתאר כיצד מתקבלות החלטות ומתבצעת ביקורת של הדירקטוריון על ההנהלה באחד הגופים החשובים במשק הישראלי. הבעלות הציבורית של החברה והמונופול שניתן לה במשק החשמל מעלים את השאלה מדוע היא מסרבת למסור את הפרוטוקולים. זאת במיוחד לאור העובדה שהתנהלותה הכלכלית של החברה לא עזרה לצמצם את העלאת התעריפים המתוכננת — 12% השנה ו־8% ב־2014.

ברקע הבקשה נמצאת פרשת הטעות החשבונאית בחברה, שגרמה לכך שנוצר פער של 2.3 מיליארד שקל בין תחזית ההכנסות לתחזית ההוצאות. פער זה נסגר בין השאר באמצעות שימוש בכספי משלמי המסים, לאחר שהאוצר הסכים לתת לחברה ערבויות לצורך בקשת הלוואה של 2 מיליארד שקל מהבנקים. סיוע החירום התקבל כחלק מערבויות בהיקף של 9 מיליארד שקל שהעמיד האוצר לחברה, שסיימה את שלושת הרבעונים הראשונים של 2012 בהפסד של יותר ממיליארד שקל.

על פי חוק חופש המידע, גוף ציבורי חייב למסור כל מידע שברשותו לאזרח שמבקש, אלא אם כן יש במידע סכנה לפגיעה בביטחון המדינה או בצנעת הפרט. לבקשת "כלכליסט" ביקשה התנועה לחופש המידע את הפרוטוקולים, אולם בחברת החשמל ענו שהם אינם יכולים למסור אותם, מכיוון שמדובר בין השאר ב"דיונים פנימיים שהחברה לא מחויבת למסור לפי חוק חופש המידע". החברה טוענת עוד כי "לא הוצג אינטרס ציבורי משמעותי במסירת המידע".

עבודות של חברת החשמל, צילום: יוסי וייס דוברות חברת החשמל עבודות של חברת החשמל | צילום: יוסי וייס דוברות חברת החשמל עבודות של חברת החשמל, צילום: יוסי וייס דוברות חברת החשמל

הממונה על חוק חופש המידע בחברת החשמל, עו"ד אהוד קרמר, אמר ל"כלכליסט": "הפנייה אלינו לא התייחסה לסוגיה מסוימת, אלא ביקשה את כלל הפרוטוקולים מ־2011. ענינו בהתאם לבקשה שהופנתה אלינו. התנועה פנתה בצורה כוללנית, ולא נימקה מה האינטרס המיוחד בבקשה".

מנכ"לית התנועה לחופש המידע אלונה וינוגרד אמרה ל"כלכליסט": "מדובר בהחלטה יוצאת דופן של גוף ציבורי ואנו מתכוונים לעתור לבית המשפט. זכותו של הציבור לדעת איך קרה מה שקרה בחברה".

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה