אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק ישראל: אין סימנים להתמתנות הפעילות בשוק הדירות צילום: עמית שעל

בנק ישראל: אין סימנים להתמתנות הפעילות בשוק הדירות

עפ"י פרוטוקול דיוני הריבית שפרסם הבנק, "קצב עליית מחירי הדיור ממשיך להיות גבוה". בדיונים נרמז כי הפחתת הריבית צפויה להתחדש

11.03.2013, 13:10 | אמנון אטד
"חברי הוועדה המוניטרית אינם מזהים בנתונים האחרונים סימנים להתמתנות הפעילות בשוק הדירות, וקצב עליית המחירים בשוק זה בחודשים האחרונים ממשיך להיות גבוה", כך מציין בנק ישראל בפרוטוקול דיוני הריבית שהוא מפרסם היום (ב'). יחד עם זאת מזכיר הבנק בפרוטוקול הדיונים כי נתונים אלה עדיין לא הושפעו מהצעד הנוסף שפרסם לאחרונה המפקח על הבנקים, שדורש מהבנקים להגדיל את כריות ההון בגין משכנתאות.  

קראו עוד בכלכליסט

במהלך דיוני הריבית שבו חברי הוועדה המוניטרית והדגישו כי מדיניות הריבית פועלת בעיקר על צד הביקושים, בעוד שהצעדים הנדרשים הם צעדים בצד ההיצעים, שיכולים להביא לגידול במלאי הדירות תוך ירידת מחירים. להערכת בנק ישראל, צעדים כאלה לא צפויים להתבצע לפני השלמת הרכבת הממשלה והעברת התקציב בכנסת.

בנושא התקציב שאיתו תצטרך להתמודד בקרוב הממשלה החדשה, העריכו חברי הוועדה המוניטרית כי הגירעון התקציבי העצום שנרשם בשנת 2012 היה בעיקרו גירעון מבני. להערכתם הממשלה החדשה תצטרך לבצע השנה ובשנה הבאה קיצוץ משמעותי בצד ההוצאות ולהגדיל את המסים בצד ההכנסות, וזאת במטרה לעמוד ביעדי התקציב. "אי עמידה ביעדים", מזהיר בנק ישראל בפרוטוקול דיוני הריבית, "תשקף הרחבה פיסקאלית ותפגע באמינות המדיניות התקציבית".

חברי הוועדה המוניטרית, צילום: ששון תירם חברי הוועדה המוניטרית | צילום: ששון תירם חברי הוועדה המוניטרית, צילום: ששון תירם

על הפעילות הריאלית במשק אמרו חברי הוועדה המוניטרית במהלך הדיונים כי הנתונים האחרונים משקפים תמונה מעורבת. לדבריהם, המשך הירידה בהיקף היצוא מדאיגה, והמשק הישראלי אינו יכול לבסס צמיחה על ביקושים מקומיים בלבד. גם תחזיות הסחר העולמי נותרו נמוכות ביחס לקצב צמיחתו בעבר. לעומת זאת, הסקרים השונים מצביעים דווקא על ציפיות לשיפור ברמת הפעילות, ובנוסף נראה גם כי הסיכונים להחרפת המשבר בחו"ל פחתו לאחרונה.

בתום הדיונים תמכו חמישה מחברי הוועדה המוניטרית בהשארת הריבית לחודש מרץ ללא שינוי, ברמה של 1.75%, ואילו החבר השישי בוועדה הצביע בעד הורדת הריבית ב- 0.25%. יחד עם זאת, כמה התבטאויות של חברי הוועדה המוניטרית שמציין בנק ישראל בפרוטוקול רומזים כי החודש צפויה הוועדה לשוב ולחדש את הפחתות הריבית.

לדברי בנק ישראל, במהלך הדיונים שררה הסכמה בין חברי הוועדה כי הרמה הממותנת של סביבת האינפלציה הנוכחית אינה מהווה מגבלה על הורדת הריבית אם תידרש. בנוסף, נטען בדיון כי פער הריביות החיובי בין השקל לבין המטבעות של המשקים הגדולים בחו"ל, יחד עם המשך ההרחבה הכמותית במשקים אלה שפועל למעשה להפחתה נוספת של הריביות בחו"ל, ממשיכים לתמוך בכניסת הון זר למשק. התפתחות מסוג זה תומכת בהתחזקות השקל ופוגעת לכן ביצוא הישראלי, דווקא בתקופה שנרשמת בו ירידה.

כל זאת מוביל למסקנה שבסוף החודש יפחית בנק ישראל את הריבית לרמה של 1.5%. הסיבה העיקרית לכך תהיה הפעם העובדה שבסוף חודש אפריל לא יתקיים דיון של הוועדה המוניטרית - ובנק ישראל לא ירצה להשאיר את הריבית ברמתה הנוכחית במשך חודשיים נוספים.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
ריבית ריאלית שלילית היא גזל של כספי החוסכים
אם אנשים שחוסכים (לפנסיה או סתם חסכון) מקבלים על החסכון ריבית שנמוכה משחיקת ערכו על ידי האינפלציה זה יוצר לחוסכים הפסד כספי שאותו מרוויחה המדינה. המדינה בעצם גוזלת כספים מהחוסכים ומי שאחראי לכך ומאפשר זאת על ידי מדיניות הריבית, זה בנק ישראל.
אנליסט  |  11.03.13
לכל התגובות