אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ממשקים טבעיים: למעבר לעמוד הבא, מצמץ בעין ימין צילום: ניצן סדן

ממשקים טבעיים: למעבר לעמוד הבא, מצמץ בעין ימין

הטכנולוגיה של UMoove הישראלית, שתשולב בגלקסי S4 שיוכרז בסוף השבוע, היא רק חלק מגל של ממשקים שמחליפים את המגע במחוות גוף ופנים. "כלכליסט" מציג צמיד שקורא את השרירים שלכם, טלוויזיה שמבינה מתי צריך להנמיך את הווליום וכלי ממשק מתקדמים נוספים

11.03.2013, 14:57 | עומר כביר

במשך עשרות שנים, המקלדת והעכבר היו הקשר היחיד שלנו למחשב, ותקתוקים והקלקות היו הדרך העיקרית לתקשור עם המכונה החכמה. עליית האייפון והסמארטפונים הביאה לנו את מסך המגע, אבל בעבור אנשים רבים פריצת הדרך האמיתית הייתה השקת הקינקט של מיקרוסופט - בקר התנועה שמאפשר לשלוט בקונסולת המשחקים אקסבוקס באמצעות מחוות גוף.

קראו עוד בכלכליסט

הקינקט מסמן מהפכה בעולם ממשקי המגע, ויכול להיחשב לנקודת הציון המשמעותית ביותר עד עתה במעבר ממשק משתמש גרפי (GUI) לממשק משתמש טבעי (NUI). אבל את פירות המהפכה אנו צפויים לראות רק בשנה הקרובה, עם כניסתם לשוק של מגוון מוצרים, חדשים לחלוטין או שדרוגים משמעותיים לקיימים, שיקחו את חוויית השימוש שלנו לרמות חדשות ומפתיעות - החל ממערכות שמזהות תנועות זעירות ועד כאלו שעוקבות אחרי תנועות העיניים. “כלכליסט" מציג את הפיתוחים החדשים ביותר שרוצים להשאיר את המשתמש עם פה פעור (כי זו הפקודה להפעלת הדפדפן).

UMoove: הסמארטפון רואה לך בעיניים

 

בואו נודה בכך: בעבור המשתמש הממוצע בעולם המערבי, להזיז את הגוף או את היד זה מעייף. למה שנתיש את כוחנו בהנעת הזרועות מצד אל צד, כשאפשר פשוט להסתפק בתנועות ראש קטנות, או אפילו בתנועות העיניים בלבד? זהו הפתרון של UMoove הישראלית.

ממשק התנועה שפיתחה החברה מבוסס על ביצוע תנועות ראש לביצוע פעולות שונות: למשל, הנעת הראש ימינה או שמאלה על מנת לשלוט בדמות שנעה על על המסך. לפי דיווחים משבוע שעבר, הטכנולוגיה שפיתחה החברה תשולב בגלקסי S4 של סמסונג, שיושק ביום חמישי בניו יורק (“כלכליסט" יהיה באירוע ההשקה, וידווח בהרחבה על המכשיר החדש).

הטכנולוגיה של UMoove עומדת מאחורי תכונת Eye Scrolling שצפויה להיות משולבת במכשיר: יכולת זו מאפשרת לסמארטפון לזהות, לפי תנוחת האישונים, מתי הגיע המשתמש לסוף העמוד שהוא קורא, ולגלול אוטומטית להמשכו. במידה והמשתמש מסיט את מבטו אל הצד, המכשיר מזהה כי המשתמש אינו מרוכז בו ויכבה את המסך.

ככל הנראה ש-UMoove שיפרה את היכולת הזו עבור סמסונג בכדי להביאה למעקב מלא אחר תנועות העיניים. לשם כך יצטרך הגלקסי החדש לכלול חיישן אינפרא אדום חזיתי בעל רגישות גבוהה במיוחד. כבר היו בשוק סמארטפונים ששילבו חיישן שכזה, אך מדובר בחיישן שאינו פועל בסביבה חיצונית ודורש אנרגיה רבה לפעילותו, מה שישפיע על זמן הסוללה. בנוסף, לחיישן כזה רגישות לתאורת הסביבה ולא בהכרח יוכל לפעול בכל חלל.

נוסף על כך, בכירים בענף שהתנסו במערכת של UMoove לאחרונה, דיווחו כי החברה הציגה רק טכנולוגית מעקב אחר תנועות ראש ולא מעקב אחר אישונים. עם זאת ייתכן כי החברה מחזיקה בטכנולוגיה הזו שהוצגה בפני סמסונג אך לא הודגמה כלפי חוץ. מנכ"ל החברה, מוטי קריספין, לא הגיב לפניות חוזרות ונשנות של "כלכליסט" בנושא.

 

Leap Motion: תן לאצבעות

 

הקינקט, ערכת זיהוי התנועה של מיקרוסופט, מעולה למשחקי ריקודים או הרפתקאות שדורשים תנועות גוף גדולות ומודגשות. אבל נסו לבצע מחווה קטנה עם האצבעות והמערכת לא תזהה אתכם מ-2.5 מטר. Leap Motion היא כמעט האנטי-תזה לקינקט: מדובר במצלמת תלת ממד קטנה שניתן להצפין בכף היד והמומחיות שלה היא קליטת תנועות זעירות ועדינות.

את המצלמה מחברים למחשב עם כבל USB, ומניחים לפני המקלדת. מרגע זה, ניתן לשלוט במחשב באמצעות הנעת האצבעות. סרטון ההדגה של החברה נראה מרשים ביותר, ולפיו מסוגלת המערכת לזהות תנועות עדינות ונפרדות של כל עשר האצבעות. בין השאר, נראה בה משתמש כשהוא אוחז בעיפרון באוויר, ומשתמש בו כדי לצייר על המסך, מנווט ביישום מפות או שולטת במשחקים שדורשים דיוק רב כדוגמת אנגרי בירדס.

למעשה, מאפשר בקר Leap Motion לבצע את אותן פעולות ומחוות שאנו מבצעים עם מסכי מגע, מבלי לגעת במסך וכמובן גם עם מכשירים ללא מסך מגע, וברמת דיוק גבוהה במיוחד. השימוש בבקר יכול להוות שדרוג משמעותי לחוויית הגלישה והשימוש במחשבים אישיים ויש לו כמה יתרונות מובהקים על פני מסכי מגע, ובראשם אפשרות להחזיק את היד בצורה נוחה יותר.

מייסדי החברה, מייקל באקוואלד ודייוויד הולץ, הם יזמים צעירים ויחסית לא מוכרים, ואולם לצידם, בתפקיד הנשיא וסמנכ"ל התפעול, ניצב אנדי מילר, מייסד חברת פרסום המובייל QuattroWireless שנרכשה על ידי אפל ב-2009. לאחר הרכישה עמד מילר בראש חטיבת פרסום המובייל של החברה והיה כפוף ישירות למנכ"ל המיתולוגי, סטיב ג'ובס.

החברה צפויה להתחיל לשווק את המוצר, שמחירו 80 דולר, ב-13 במאי, והחל מה-19 במאי הוא יהיה זמין לרכישה גם בחנויות בסט ביי. עם השקת המוצר תפתח גם חנות אפליקציות ליישומים בעבור הבקר, שכבר עם השקתה תכלות משחקים פופלריים כמו Cut the Rope וכן תוספים לתוכנות קיימות, כמו תוכנות העיצוב תלת ממד אוטודסק וקורל. “אנחנו נמצאים בייצור המוני של מאות אלפי יחידות", אמר באקוואלד לאתר Wired.com. “אנו מצפים שהן יענו על כל ההזמנות המוקדמות שיתקבלו".

 

PointGrab: טלוויזיה, תהיי בשקט

בניגוד לקינקט ול-Leap Motion, הפיתוח של פוינטגראב הישראלית לא דורש רכישת חומרה מיוחדת - הוא מתבסס על המצלמות הפשוטות שמגיעות עם כל מחשב או טלפון נייד. "הרעיון מאחורי PointGrab הוא להציג דרך חדשה וטבעית של אינטראקציה בין אנשים למכשירים, כשהדגש הוא לתת פתרון לשוק ההמוני", אמר ל"כלכליסט" סמנכ"ל השיווק של החברה, אסף גד. "אנחנו לא מחפשים פתרון יקר או רחוק מהישג ידם של המשתמשים, אלא לשנות את חייהם בעזרת מכשירים קיימים”.

אבל החידוש המרכזי של החברה הוא באופן ביצוע המחוות. גד: "האלגוריתם שלנו מאפשר למכשירים לקרוא את שפת הגוף הטבעית של המשתמש. במקום שהמשתמש יתאמץ להבין איך לעשות אינטראקציה עם המכשיר, המכשיר מבין להבין אותו. "אם אני לוקח אצבע ושם על השפתיים, כל ילד יבין שאני רוצה שהוא יהיה בשקט. אין סיבה שהטלוויזיה לא תבין את זה, וטלוויזיות שמגיעות עם התוכנה שלנו יודעת להשתיק את הקול כשמתבצעת המחווה הזו. הרמת כף היד לתנועה של עצור נשהה סרט שמתנגן. תנועה של דפדוף מאפשרת לדפדף באלבום תמונות או ספר. אם רוצים לשנות את עוצמת הקול צריך רק להרים יד, לסגור אצבעות ולהניע את היד למעלה או למטה - כמו שטכנאי סאונד עושה עם פיידר. דברים מאוד אינטואיטיביים, שגם לא יהיה קשה ללמוד וגם לא צריך להתקשות לזכור אותם”.

מנפנפים למצלמת הסמארטפון, לצילום מרחוק מנפנפים למצלמת הסמארטפון, לצילום מרחוק מנפנפים למצלמת הסמארטפון, לצילום מרחוק

מייסדי החברה הם חיים פרסקי, בעברו אחד מבכירי N-Trig הישראלית ומי שמכהן גם כמנכ"ל פוינטגראב, אמיר קפלן, גם הוא יוצא N-Trig, וסעד ווילף, מייסד Fraud Science שנרכשה על ידי פייפאל תמורת 169 מיליון דולר.

החברה הציגה את המוצר הראשון שלה ב-2010 -ממשק לשליטה במחשבים, שהושק בשיתוף עם פוג'יטסו וכיום מותקן בכל המחשבים שלה. ב-2012 החלה אייסר לשווק מחשבי All-In-One מבוססי ווינדוס 8, שעל כולם מותקן הפיתוח של פוינטגארב, ודגמי הטלוויזיות החכמות שהשיקה סמסונג בשנה שעברה מגיעים עם ממשק שליטה זה גם כן.

את 2013 מתכננים בחברה להקדיש להתפתחות בעולם המובייל. "בפברואר נכנסו לשוק המובייל עם אפליקציית iOS בשם CamMe, שבשבועיים הגיעה לקרוב ל-50 אלף הורדות. מדובר באפליקציית מצלמה שמאפשרת להניח את האייפד או האייפון ולצלם מרחוק באמצעות הרמת היד וסגירת לאגרוף. המטרה העיקרית של האפליקציה היא הדגמת יכולות, שמפתחים יראו אותה ויפתחו יישומים משלהם על סמך ה-SDK שלנו. קיבלנו בעקבות ההשקה כמה מאות רעיונות ממפתחים ואנו בוחנים אותם”.

 

MYO: הצמיד שקורא את השרירים שלך

לממשקים מבוססי תנועה כמו Leap Motion או פוינטגראב יש בעיה מובהקת אחת: צריך לעמוד (או לשבת) מול המצלמה על מנת לתפעל אותם. רוצים ללכת לחדר אחר או אפילו להפנות את צדודיתכם למצלמה? הממשק יפסיק לתפקד.

לסטארט-אפ האמריקאי Thelamic Labs יש פתרון אחר. הכירו את ה-MYO, צמיד עתידני שמתלבש על הזרוע, ויכול לזהות את התנועות שמבצעת היד באמצעות קריאת האותות החשמליים של השרירים בזרוע. מדובר לא רק בתנועות גדולות וכלל-זרועיות, כמו הנפת היד לימין או לשמאל, אלא גם בתנועות עדינות יותר כמו הקלקה באצבעות, קימוץ ושחרור אגרוף, נפנוף בכף היד וכו'.

בראיון ל-Wired, מייסד החברה, סטיבן לייק, לכתבת: "כשאת מזיזה את כף היד, את משתמש בשרירים בזרוע שיוצרים זרם חשמלי של כמה מיקרו-וולטים. החיישנים שלנו שצמודים לעור מגבירים את הפעילות הזה פי כמה אלפי מונים ומשדרים אותה למעבד בצמיד, שמפענח אותם על סמך אלגוריתמים”.

מרבית האנשים עושים שימוש באותם שרירים בביצוע מחוות שונות, מה שמאפשר לחברה ליצור ספרייה של אותות לפענוח שמאפשרת לזהות אלפי מחוות. בנוסף, הצמיד יכול גם ללמוד את האותות הייחודיים של המשתמש, ולאורך זמן היעילות שלו משתפרת.

בסרטון מרהיב שהפיקה החברה מודגמות מחוות שונות שניתן לבצע עם הצמיד על מנת לשלוט במכשירים שונים.

"אם את חושבת על חיי היומיום שלך, את משתמשת בידיים כדי לתקשר ולשלוט כמעט בכל דבר שאת עושה, החל מללחוץ על מספרים בטלפון ועד להרים את כוס הקפה שלך", אמר לייק. “עכשיו תחשבי מה יקרה אם נוכל לקחת את כל התנועות והפעולות הללו ולחבר אותן לכל מחשב או מערכת דיגיטלית. האפשרויות הן אינסופיות".

צמיד ה-MYO יצא לשווקים בסוף 2013, ובשלב זה ניתן להזמינו מהחברה בהזמנה מוקדמת במחיר של 149 דולר.

הצמיד של MYO מאפשר הפעלת קוואדקופטר צעצוע בתנועות יד הצמיד של MYO מאפשר הפעלת קוואדקופטר צעצוע בתנועות יד הצמיד של MYO מאפשר הפעלת קוואדקופטר צעצוע בתנועות יד

 

Mycestro: להפוך את האצבע לעכבר

 

פתרון לבוש צנוע יותר, אך אולי גם שימושי יותר, הינו ה-Mycestro (מייססטרו) שמתואר על ידי מפתחיו כעכבר 3D שמתלבש על האצבע. לדברי החברה, הגאדג'ט מאפשר לבצע את כל הפעולות של עכבר רגיל, והוא מתאים במיוחד לגלישה ברשת ולפעולות נפוצות אחרות במחשב האישי.

כל המחוות שאנו מבצעים עם העכבר שיושב לימין המחשב שלנו מומרות בצורה טבעית ל-Mycestro: הקלקה מתבצעת באמצעות הצמדה של האצבע לאגודל, דחיפת האצבע קדימה, או פשוט הנחת האגודל על המקום המתאים במשחט מגע שנמצא לצד האצבע, גלילה מתבצעת באמצעות הנעת האגודל לאורך משטח המגע, והזזת הסמן באמצעות הנחת האגודל של משטח המגע והנעת האצבע בכיוון הרצוי.

לא מדובר בפתרון יומרני כמו הוא MYO, אבל קל לראות יותר איך הוא הופך לשימושי בחיי היומיום: לא צריך לפתח בעבורו ממשקי שליטה מיוחדים או אפליקציות מותאמות – מדובר פשוט בתחליף עכבר שיכול להשתלב בקלות בפעילות שכבר עכשיו אנו עושים במחשב שלנו.

החברה עורכת בימים אלו קמפיין בקיקסטארטר וגייסה כבר יותר מ-200 אלף דולר (יעד הגיוס עמד על מאה אלף דולר), עם עוד שלושה שבועות עד להשלמת הקמפיין. המוצר צפוי להגיע לשווקים באקוטובר הקרוב, כאשר תורמים שנתנו 99 דולר או יותר יקבלו אותו במתנה (משלוח מחוץ לארה"ב עולה עשרה דולר נוספים).

תגיות