אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אקסל וובר: "אירופה תמשיך להיות הגורם השלילי המשמעותי ביותר בכלכלה" צילום: בלומברג

אקסל וובר: "אירופה תמשיך להיות הגורם השלילי המשמעותי ביותר בכלכלה"

יו"ר מועצת המנהלים של הבנק השוויצרי UBS אמר בכנס הרצליה, כי "יש נתק בין מצב הרוח בשווקים הפיננסיים למציאות הכלכלית בפועל. הפער הזה ייסגר כשמצב הרוח ייעכר והמציאות תשתפר"; יעקב פרנקל: "אין משבר אחד בכלכלה העולמית, אלא כמה משברים"

11.03.2013, 18:24 | אורי פסובסקי

אירופה תמשיך להיות הגורם השלילי המשמעותי ביותר בכלכלה העולמית בשנים הקרובות. כך אומר אקסל וובר, יו"ר מועצת המנהלים של הבנק השוויצרי UBS, שכיהן עד 2011 כנשיא הבנק המרכזי הגרמני. וובר אמר את הדברים בכנס הרצליה 2013, שנפתח היום (ב').

לדבריו, ההתפתחויות בשווקים היו חיוביות בתקופה האחרונה, בעיקר בזכות פעולת הבנקים המרכזיים בעולם המפותח. אבל הכלכלה העולמית נותרת בסביבה מאתגרת, ורבים מגורמי העומק הכלכליים והתקציביים נותרו לא פתורים.

יעקב פרנקל הערב בכנס הרצליה, צילום: ארז חרודי - עושים צילום יעקב פרנקל הערב בכנס הרצליה | צילום: ארז חרודי - עושים צילום יעקב פרנקל הערב בכנס הרצליה, צילום: ארז חרודי - עושים צילום

"יש נתק בין מצב הרוח בשווקים הפיננסיים למציאות הכלכלית בפועל. הפער הזה ייסגר כשמצב הרוח ייעכר והמציאות תשתפר". הדינמיקה החיובית בשווקים נועעת בעיקר ממדיניות הבנקים המרכזיים, ומהימנעות מתרחישי קיצון באירופה.

וובר מתח בדבריו ביקורת על מקבלי ההחלטות באירופה, שלדבריו בחרו בכל אחד משלבי המשבר בפתרונות לטווח קצר. לפי וובר, הציפיה שהבנק האירופי המרכזי יטפל בכל בעיות אירופה שגויה. כל שהבנק המרכזי יכול לעשות הוא לקנות זמן, אך הוא אינו יכול לטפל בבעיות היסוד של גוש היורו, שהן מבניות יותר. אירופה, לדבריו, צריכה לבצע שלושה דברים: לתקן את המגזר הבנקאי כך שיחזור לממן את הפעילות הכלכלית ביבשת; לבצע רפורמות מבניות שישפרו את תחרותיות הכלכלה האירופית; ולהתקדם בצעדים קטנים לקראת איחוד פיסקאלי בגוש היורו. להערכתו של ובר, איחוד פיסקאלי לא יקרה בעתיד הנראה לעין.

בסקירתו את משבר החובות במדינות השונות באירופה אמר ובר כי החוב הלאומי היווני עדיין אינו בר קיימא, והעריך כי יידרש עוד הסדר חוב ביוון, אף כי זה לא יתרחש לפני הבחירות שייערכו בגרמניה בהמשך השנה. בספרד, לדבריו, נדרשים קיצוצים נוספים בהיקף של 4% מהתוצר, צעדים אותם הגדיר ובר מאתגרים ביותר.

לדבריו, המערכת הבנקאית הספרדית סובלת משיעורי מינוף גבוהים, ופגיעה ביותר לקשיי מימון. בנוסף, לא ברור אם ממשלת ספרד תוכל לעמוד בצרכי המימון שלה בלי להזדקק לעזרת הבנק האירופי המרכזי. אתגרים דומים קיימים לגבי פורטוגל. איטליה, לדבריו, מצויה במצב טוב יותר, ועתידה לעמוד ביעדי הגירעון שלה השנה, אף שקרוב לוודאי שהכלכלה האיטלקית תמשיך להתכווץ גם השנה.

לפי תחזיות UBS, הכלכלה האמריקאית תוביל את ההתאוששות בכלכלות המפותחות השנה, עם צמיחה של 2.3%, אירופה תמשיך לדשדש עם צמיחה של 0.1% בלבד, ואילו העולם כולו יצמח ב-3%, בעיקר בהובלת השווקים המתפתחים. סין צפויה לצמוח בשיעור שנתי של 8% בשנתיים הבאות.

פרנקל: "אין משבר אחד בכלכלה העולמית, אלא כמה משברים"

יעקב פרנקל, נגיד בנק ישראל לשעבר המכהן כיום כיו"ר ג'יי פי מורגן צ'ייס אינטרנשונל, אמר בכנס כי כנגיד בנק מרכזי לא היה רוצה למצוא עצמו במצב הנוכחי השורר ברבות מכלכלות העולם, שבו הריבית עומדת על אפס ושער הריבית הריאלי הוא שלילי, דבר שאינו בריא ויכול ליצור עיוותים בכלכלה. לדבריו, כל אחד מהבנקאים המרכזיים לא היה רוצה להימצא במצב הנוכחי, ונדרשת אסטרטגיית יציאה.

פרנקל הוסיף כי אין משבר אחד בכלכלה העולמית, אלא כמה משברים: משבר צמיחה, משבר במאזן התשלומים, משבר באירופה, משבר אבטלה בארה"ב ובאירופה, משבר במדיניות הכלכלית ומשבר דמוגרפי ארוך טווח. 

 

גם וובר הצטרף לחששותיו של פרנקל, ואמר כי הוא מודאג מהמדיניות המוניטרית הנוכחית בעולם, ואף גרס כי קיימת יותר מדי נזילות בשווקים. לדבריו בשווקים כבר ניתן לראות את השפעות הריבית הריאלית השלילית, שעשויה לגרום לתמחור לא נכון של סיכון, כולל בשווקי הדיור. להערכתו, היציאה מסביבת הריביות הנמוכה, תהיה מסובכת, ועלולה לגרום לנפילה בשווקים שנהנו מהמדיניות המוניטרית המקלה.

 

 

 

תגיות