אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המבחן של מנהלי הקרנות והאוזר צילום: אוראל כהן

המבחן של מנהלי הקרנות והאוזר

בתי ההשקעות יצטרכו להוכיח שהם לא חזירים, ויו"ר רשות ני"ע יצטרך לעמוד במילתו שהוא יפקח עליהם

12.03.2013, 09:10 | רחלי בינדמן

חברי הכנסת שאזרו אתמול אומץ לצאת נגד אחד הכוחות החזקים במשק - המערכת הבנקאית - הביעו חשש ש־120 מיליון השקלים שנגזלו מהבנקים לא באמת יגיעו לכיסו של הציבור, אלא פשוט יעברו לבתי ההשקעות שמנהלים את קרנות הנאמנות.

יו"ר רשות ני"ע שמואל האוזר הבטיח להם שלושה דברים: ראשית, שמנהלי הקרנות התחייבו בפניו להפחית את דמי הניהול בהתאם לגובה הפחתת עמלת ההפצה לחצי שנה. שנית, שתעשיית הקרנות היא סופר־תחרותית, לכן גם לאחר תום התקופה מנהלי הקרנות לא ימהרו להעלות את דמי הניהול. ושלישית, אם מנהלי הקרנות יתנהגו בחזירות, יש ברשותו שוט מאיים בדמות קידום חקיקה להצבת תקרה לדמי הניהול בקרנות הנאמנות.

המבחן האמיתי להצהרות של האוזר מגיע כעת לפתחם של בתי ההשקעות. למנהלי קרנות הנאמנות יש מספיק טריקים, אם הם באמת רוצים בכך, לעקוף את ההתחייבות האמורה. הם יכולים לבצע שינוי מדיניות בקרנות שברשותם, כלי שמאפשר להם להעלות דמי ניהול. הם גם יכולים להקים שלל קרנות חדשות בדמי ניהול יקרים יותר, או פשוט להעלות את דמי הניהול מיד בתום חצי השנה שעליה התחייבו.

עם זאת, הנתונים מראים ששוק קרנות הנאמנות הפך לתחרותי בשנים האחרונות, ורבים ממנהלי הקרנות אף משווקים היום קרנות ב־0% דמי ניהול. הפחתת עמלת ההפצה תוזיל את העלויות למנהלי הקרנות ותאפשר להם מרווח גבוה יותר לתחרות ביניהם. הציפייה היא שהם לא ימהרו להעלות דמי ניהול, כי מהלך כזה יגרור מעבר של לקוח למתחרה שיציע דמי ניהול אטרקטיביים יותר.

התקשורת צפויה לעקוב בשבע עיניים אחר המהלכים של מנהלי הקרנות. זה גם מה שמצופה מרשות ני"ע, במטרה להבטיח שהמהלך הראוי הזה לא יעביר בסך הכל כסף מכיס אחד (הבנקים) לכיס אחר (בתי ההשקעות).

תגיות