אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פיילוט הצהרונים בירושלים מתפורר צילום: יריב כץ

פיילוט הצהרונים בירושלים מתפורר

חודש לאחר שפיילוט המודל החדש המבטיח צהרונים מסובסדים ויום לימודים ארוך בגנים יצא לדרך בירושלים, ההורים מתלוננים על מחסור בכוח אדם בצוות החינוכי. בעתיד צפוי המודל להיות מיושם בכל הארץ

13.03.2013, 08:09 | חן פונדק

חודש אחרי שיצא לדרך בירושלים, הפיילוט של פרויקט ציל"ה (צהרי יום להעשרה לגילאי 3–9) מעורר הדים שליליים. במכתב שנשלח מנציגות ארגון ההורים בצוות יישום הצהרונים למנכ"ל העירייה יוסי הימן נכתב: "קיים משבר אמיתי בשטח. אמנם אנחנו רק חודש מתחילת הפעלת ציל"ה, וכולנו צפינו שתהיינה בעיות, אבל היקף הבעיות בשטח חורג בהרבה מגבולות הסביר, והנפגעים העיקריים הם ילדים קטנים שמשלמים את מחיר המהירות שבה הוכנסה התוכנית לתוך מערכת שלא ערוכה לכך".

קראו עוד בכלכליסט

ארכיון, צילום: גיא אסיאג ארכיון | צילום: גיא אסיאג ארכיון, צילום: גיא אסיאג

פרויקט ציל"ה, שנועד להקל כספית על הורים עובדים דרך סבסוד צהרונים ויום לימודים ארוך בגני ילדים, מופעל על ידי משרד החינוך במסגרת יישום מסקנות ועדת טרכטנברג. כחלק מהפרויקט הועברה הפעלת הצהרונים מהמרכזים הקהילתיים והמתנ"סים העירוניים לידי קבלנים שייקבעו במכרז של משרד החינוך והעיריות.

כך בירושלים, המפעילה החדשה של הצהרונים היא החברה למתנ"סים וכעת נדרשים ההורים לשלם עד 343 שקל לילד על צהרון, במקום 815 שקל לילד בחודש כפי שהיה לפני הפעלת הפרויקט.

פחות עובדים, יותר ילדים

אך למרות החיסכון, הפיילוט לא התקבל בשקט. בתחילת פברואר פתחו הגננות והסייעות בירושלים במאבק על הפגיעה בתנאי העסקתן בסיוע ארגון כוח לעובדים וסיעת ירושלמים בעירייה, לאחר שלטענתן המעבר מקבלת משכורת גלובלית לתשלום שעתי גרם לפגיעה של 20%–47% בשכרן. כתוצאה מהמאבק נותר מחסור במצבת כוח האדם בכ־150 צהרונים, לאחר ש־40% מהצוותים בגנים עזבו במחאה על הפגיעה.

העירייה והחברה למתנ"סים הגיעו לבסוף להסכמים עם העובדות שאמורים לצמצם את הפגיעה בשכרן בכ־8% בלבד, אך עובדות שקיבלו בימים האחרונים את תלושי השכר שלהן עבור חודש פברואר טוענות ששכרן נמוך מזה שהובטח להן.

אחרי פסח אמורה עיריית ירושלים להעביר סיכום ראשוני של הפיילוט למשרד החינוך, אך לאור חבלי הלידה שהתגלו בפרויקט נשאלת השאלה מה ייכתב בדו"ח ומה מתוכו יפנימו במשרד החינוך.

המחסור בכוח האדם בצהרונים יוצר פתח ללא מעט בעיות, לפי ההורים. בחלקם התחלף צוות הסייעות ארבע פעמים במהלך החודש האחרון, וחלקם נסגרו בשל מחסור בעובדים ואוחדו עם צהרונים אחרים; המחסור הביא לעלייה במספר הילדים בכל צהרון, וגם לא חסרות תלונות פרטניות כמו מקרה של גן שבו השער נותר פתוח באחד הימים והילדים יצאו מחוץ לגבולותיו, או גן שאליו הגיעה סייעת חדשה שאינה דוברת עברית.

"הילדים כבר לא יודעים את השמות של אנשי הצוות. אין קשר בין הצוות של הבוקר והצהריים, ועצם זה שהכניסו את הצוות באמצע השנה הביא לכך שהמערכת לא מתפקדת", אומרת שגית צור, אמא מצוות יישום הצהרונים. שירה רייך, חברה נוספת בצוות, אמרה כי "המצב כרגע הוא שהילדים נפגעים מאוד. לא מספיק להוזיל ובתמורה לקבל מצב גרוע. אז יכול להיות שכבר עדיף היה לשלם יותר".

מי יסיק את המסקנות

יוני בלבן, רכז כוח לעובדים, הסביר כי קשה לגייס עובדים בתקופה זו של השנה כאשר ישנם ימי חופש רבים בדרך, שעליהם הסייעות לא יתוגמלו בגלל המעבר לשכר שעתי. אמנם הובטח להן כי כדי לפצותן הן יועסקו בקייטנות בזמן חופשת הפסח וחופשת הקיץ, אך עדיין לא ברור אם ההבטחה תמומש והעובדים טוענים שישנן הפרות בסיכומים גם בנושא הזה.

מעבר לכך, ההורים מתלוננים במכתב למנכ"ל העירייה כי רכזות הצהרונים במינהלים הקהילתיים אינן זמינות להורים ואינן משתלטות על העבודה. הסיבה לכך היא שארבעה מנהלים קהילתיים של החברה למתנ"סים צריכים עתה לטפל ב־150 צהרונים. העירייה הבטיחה כי תקצה תקציב נוסף להגדלת יחס הרכזות־סייעות וכך תצמצם את העומס.

מעבר לשאלה מה יקרה לצהרונים בירושלים, הבעיות הללו מעלות את השאלה לאן פרויקט ציל"ה הארצי הולך. החלטת העירייה בירושלים להשקיע מכספה למען הקטנת יחס הרכזות־סייעות, למשל, מעלה את החשש שעיריות נוספות עם יכולת להשקיע יותר כסף בצוות הצהרונים יעשו זאת והדבר יוביל להגדלת פערים - אף שהמטרה המרכזית של הפרויקט, לפי משרד החינוך, היא צמצום פערים חינוכיים. המועצה האזורית נחל שורק, לדוגמה, הודיעה לתושביה כי "לצערנו הרב התוכנית של משרד החינוך נותנת צהרונים ברמה בסיסית בלבד. כדי לא להתפשר בחינוך הילדים, נגבה סכום על סך 130 שקל לילד ואת ההפרשים תסבסד המועצה עבור העשרה והפעלה בימי החופשות".

בעיה שלא נובעת מחבלי לידה

רחל עזריה, חברת מועצת העיר ירושלים מסיעת ירושלמים ואחת ממובילי "מחאת הצהרונים", אמרה ל"כלכליסט" כי "הבעיה היא תנאי העסקה ולא חבלי לידה של הפרויקט. לא תמצא אנשים טובים בשכר נמוך. ירושלים נבחנה כפיילוט למודל הארצי, אז בוא נסיק מסקנות. ולא, נגיע למצב שיקומו צהרונים פרטיים".

עיריית ירושלים מסרה בתגובה: "רפורמת הצהרונים הציבוריים היא בשורה אדירה וחסרת תקדים למשפחות הצעירות היצרניות בירושלים, והיא מאפשרת פתיחת מאות צהרונים איכותיים במחיר שווה לכל נפש, הזול במאות שקלים מהמערכות הפרטיות. כדי למנוע פגיעה בתנאי ההעסקה, הקצתה העירייה תקציבים משמעותיים מעבר לתכנון ולתקצוב משרד החינוך וכתוצאה מכך לא קיימת פגיעה בתנאי העסקת העובדים בפרויקט. במסגרת הצהרונים ניתנת לצוותי הצהרון אפשרות לעבוד במהלך חופשת הפסח, וזאת בהתאם להסכם שנחתם בין העירייה לחברה למתנ"סים, אולם הדבר תלוי ברצון ההורים לקיים הקייטנה. עיריית ירושלים ממשיכה לקיים קשר מול ועד ההורים כדי לשפר עוד את רמת הצהרונים".

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
מה זה התגובה הזו של העירייה??
אין שום התייחסות לכך שכל כך הרבה צוות עזב?? ממשיכים בתשובה לקונית על כך ש'זו בשורה גדולה לצעירים הירושלמים' לא רוצים את הבשורה הזו. מעדיפים לשלם ושיהיה לנו פתרון אמיתי וטוב לילדים שלנו. ולא צוות שמתחלף מה שקורה עכשו זה שההורים מתאמצים לאסוף את הילדים כמה שיותר מוקדם כדי שלא יסבלו בצהרון עם צוות שלא מכירים או צוות לא אחראי. למה הורים צריכים להפסיד עבודה? ומי שרק יכול היה לא רשם לקייטנה. ולכן אין רישום מלא לקייטנות. אנחנו לדוגמא לא רשמנו לקייטנה ומצאנו פתרון אחר. למרות שלכתחילה עם צוות נורמלי היינו רושמים בשקט לקייטנה, וזה מה שהיה בחנוכה ושנים עברו. אבל כיום עם המצב השורר בצהרון,אין מצב שאני משאירה ילד יום שלם שם. בקושי שעה וחצי בצהרים,וגם זה אני משתדלת שלא. מעדיפה להחזיר את המצב הקודם ולשלם על זה כסף. באמת. איזו מין עירייה זו?? ואין עם מי לדבר שם בכלל. כי הם העבירו את האחריות הלאה. החליטו על תנאים גרועים והעבירו את האחריות הלאה. עירייה גרועה כל כך. הכל שם בירוקרטיה ואין עם מי לדבר.
אמא , ירושלים  |  14.03.13