אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
זה הזמן לשבור את הקרח צילום: Pete Ewins/WWF

זה הזמן לשבור את הקרח

בשנים האחרונות צמחו בסקנדינביה שורה ארוכה של חברות מצליחות, אולם הציבור הישראלי נמנע מלהשקיע בהן. דווקא עכשיו מומלץ להיחשף לשוק המניות הנורדי, שאינו מושפע מהזעזועים של משבר החוב האירופי. מדור חדש

13.03.2013, 07:38 | אבי שגב ודנה אביב אופיר

כישראלים אנו רגילים ללטוש עיניים בקנאה לעבר מדינות סקנדינביה (דנמרק, שבדיה, נורבגיה ופינלנד) בשל מערכת החינוך המשגשגת, הביטחון התעסוקתי והשקט הביטחוני. למרות זאת, איננו מורגלים להסתכל על השוק הנורדי כיעד רלבנטי להשקעה.

מגמה זו עשויה לנבוע ממיעוט מכשירי ההשקעות העומדים לרשות המשקיע הישראלי והיעדר חשיפה מספקת, אולם מדדי המניות במדינות סקנדינביה יכולים לספק גיוון טוב לתיק ההשקעות. הדבר נכון עוד יותר למשקיע שמעוניין להיחשף לאירופה מבלי להתמודד עם הזעזועים שעדיין מרעידים את היבשת, ובכך להקטין את הסיכון בהשקעה.

במדור זה נסקור מניות של חברות נורדיות ובטור הנוכחי בחרנו לבצע סקירה מקרו כלכלית קצרה של כלכלות סקנדינביה.

דירוג אשראי מושלם

חרף הקנאה הישראלית, מדינות צפון אירופה אינן חפות מבעיות: המסים שמשלמים בהן חברות ויחידים עדיין גבוהים, והחוקים הסוציאליים רחוקים מלעשות חיים להן חיים קלים, אולם דירוגי האשראי המושלמים (AAA), שרוב מדינות סקנדינביה נהנות מהם, לצד תשואות האג"ח, משקפים היטב את האמון הרב שהמשקיעים רוחשים למדינות אלה. פרמטר נוסף שמצביע על האמון הוא מחיר ה־CDS של מדינות סקנדינביה, שנמצאים ברמות הנמוכות ביותר באירופה אפילו נמוכות מאלה של גרמניה.

במדיניות סקנדינביה צמחו בשנים האחרונות לא מעט חברות בינלאומיות: ענקית ציוד ופתרונות התקשורת השבדית אריקסון, חברת האופנה H&M וכמובן חברת איקאה שמוכרת בכל בית בישראל. אלא שלצדן קיימות חברות רבות וטובות, פחות מוכרות, שנסחרות במדד ה־OMX NORDIC (שכולל את 40 החברות המובילות מבחינת שווי השוק הסקנדינבי). מדד זה רשם תשואה של 16% ב־12 החודשים האחרונים לעומת ת"א־25 שהוסיף כ־11% בתקופה זו.

איקאה, צילום: שאטרסטוק איקאה | צילום: שאטרסטוק איקאה, צילום: שאטרסטוק

בתחילת שנות ה־90 התמודדו כלכליות סקנדינביה עם חוב לאומי גדול, גרעון ואבטלה גבוהה. עם זאת, במעשיות וביעילות הן החלו ליישם שורה של צעדים שהביאו לשיפור בכל הפרמטרים הללו ויצרו מודל כלכלי שמבוסס על מדיניות רווחה אבל גם על תחרויות, יעילות וחדשנות.

תמחור סביר

2013 הוכרזה על ידי אנליסטים רבים כ"שנת המניות", ורבים מביניהם סבורים כי היא תהיה שנה טובה יותר למניות של חברות אירופיות - שמחיריהן עדיין נמוכים מאלה של מתחרותיהן האמריקאיות. עם זאת, הדיונים על הקיצוצים בתקציב ובגירעון הלאומי בארה"ב צפויים להתחדש בקרוב ולבטח יוסיפו לעצבנות השווקים. דווקא בזמן כזה ראוי לבחון השקעה בשוק הסקנדינבי שבו נמצאות חברות בינלאומיות, שאינן מתומחרות במחירים גבוהים ויכולות להוות אופציה מעניינת למדי, בפרט לטווח בינוני־ארוך.

דנמרק

כלכלתה של דנמרק נחשבת מהמתקדמות ביותר והייצוא מהווה חלק נכבד ממנה. ענפי הייצוא המרכזיים שבה פועלת דנמרק הם מזון, מכוניות, תרופות, ואנרגיה, והוא מנוהל בעיקר מול גרמניה, בריטניה ושבדיה.

בדומה לשכנותיה, מתאפיינת הכלכלה הדנית במדיניות רווחה מפותחת הכוללת מסים גבוהים ואיגודים מקצועיים חזקים. עם זאת, הפעילות הכלכלית מנוהלת כמעט ללא מעורבות ממשלתית, תוך יצירת תנאים נוחים לחברות. מעורבתם של האיגודים המקצועיים ניכרת מאוד, ונציגיהם יושבים לעיתים קרובות בניהול החברות.

אם לא די בכך, העובדים בכלכלה הדנית נהנים בעת פיטורין מרשת ביטחון ותמיכה כלכלית נרחבת, הכוללת בין היתר מימון הכשרה והסבה מקצועית וכן דמי אבטלה של 90% מהשכר.

נורבגיה

כלכלת נורבגיה מבוססת על יצוא הנפט והגז שלה, והיא יצואנית הנפט החמישית בגודלה בעולם ויצואנית הגז השלישית בגודלה.

במדינה נהוגה מדיניות רווחה מפותחת מאוד ומסים גבוהים (עשויים להגיע עד ל־55% מההכנסה הפרטית) בשילוב עם כלכלת שוק חופשי. נורבגיה אינה חברה בשוק באיחוד האירופי, אולם היא חברה בשוק האירופי המשותף.

בשל התלות החזקה של המדינה במחירי הנפט, הקימה ממשלת נורבגיה קרן השקעות ממשלתית מיוחדת שתהווה כרית ביטחון לצמצום התלות ותספק ביטחון פנסיוני לאזרחי המדינה. מהלך זה נתפס באופן חיובי בעולם, וה־CDS שלה נמצאים ברמות מחיר נמוכות מאוד גם בתקופות משבר. עם זאת, לנוכח תלות זו, עד לשנים האחרונות לא התפתחה בנורבגיה תעשייה מפותחת, והיא מייבאת את מרבית המוצרים התעשייתיים הדרושים לה.

שבדיה

שבדיה נחשבת לאחת המדינות המתועשות והמפותחות באירופה, שחברה באיחוד האירופי אך לא אימצה את היורו. בשנים האחרונות צמחו בשבדיה חברות רבות, בהן בין היתר אריקסון, איקאה, H&M וולוו.

היצוא נחשב לחלק משמעותי ביותר בפעילות הכלכלה השבדית, ושוקי היעד המרכזיים שלה הם שאר מדינות סקנדינביה, גרמניה, בריטניה, ארה"ב ואסיה. בתחילת שנות התשעים, בעקבות משבר כלכלי שפקד את המדינה, ביצעה ממשלת שבדיה הורדת מסים וקיצוץ במדיניות הרווחה והחלה בתהליך הפרטה שנמשך גם בשנות האלפיים. אף על פי כן, שבדיה עדיין מאופיינת במדיניות רווחה נרחבת, מסים גבוהים וארגוני עובדים חזקים. הכלכלה המקומית אמנם נפגעה במשבר הפיננסי שאירע ב־2007–2008, אולם השכילה להתאושש ממנו במהירות, תוך נקיטת מדיניות של שמרנות תקציבית נוקשה.

פינלנד

עד שנות השמונים פיגרה הכלכלה הפינית אחר אלה של שכנותיה, אולם מאז היא החלה להמריא וכיום היא מדינה מתועשת ועשירה. התעשיות המרכזיות בפינלנד הן המתכות, האלקטרוניקה והטלקומוניקציה. המסחר הבינלאומי ממלא תפקיד חשוב בכלכלה הפינית, כאשר היצוא מהווה קרוב לשליש מהתמ"ג. כמו שכנותיה היא מתגאה בדירוג AAA ובחוב נמוך בהרבה מהממוצע בשאר מדינות אירופה.

בדומה לנהוג בשאר מדינות סקנדינביה, בפינלנד נהוגה מדיניות רווחה ותמיכה סוציאלית רחבה וחוקי עבודה המגנים על העובדים. פינלנד, בניגוד לשכנותיה, חברה הן בגוש היורו והן באיחוד האירופי.

בפינלנד פורחת בשנים האחרונות תעשיית ההייטק וכן תעשיית הסטארט־אפים. כך, לדוגמה, ממציאת משחק אנגרי בירדס היא החברה הפינית Rovio.

השורה התחתונה

שוק המניות בנורבגיה, שבדיה, פינלנד ודנמרק עשוי לספק אלטרנטיבה ראויה לגיוון תיק ההשקעות בפרט לטווח בינוני־ארוך

 

הכותבים הם מנכ"לים משותפים באביב־שגב בוטיק השקעות

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
אם כבר להשקיע אז רק בפינלנד...
בניגוד למה שכתוב (תושב פינלנד למעלה מ-10 שנים) אין לפינלנד חוב ציבורי, המחירים זולים והמשכורות גבוהות. אני בתור יועץ תיירות (משווק חבילות תיור ונופש לאירופה) מקבל כ-8500 יורו מידי חודש. עם זאת יש לי בית שעולה 5,000 אירו ללא משנתא 103 מ"ר +2 קומות ו-5 חדרים. ההיי טק פה גדל ולא ניתן להבחין כמעט בעניים או באנשים מעוטי יכולת! המהגרים פה לא אהובים במיוחד (אני מדבר רק על המוסלמים) ולכן כמעט ולא מועסקים ועוזבים לשכנה המוסלמית לעתיד,שבדיה. הם אוהבים מאוד את ישראל ולפחות פעמיים בשנה גם בחורף הקר וגם בקיץ הנעים ישנם הפגנות תמיכה למען ישראל, שלא נדבר על ספונטיות (ראו במבצע עמוד ענן) שבהם כל תושבי הלסינקי צועדים ברחובות העיר עם דגל ישראל ופינלנד מונף ביד ושרים את המנון התקווה. כדי שתראו שאני לא הוזה כיתבו ביוטיוב : FINLAND SUPPORTS ISRAEL ותראו!
אריאל  |  13.03.13