אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"משפחת לבנת היתה מוכרת את חלקה באי.די.בי כבר מזמן"

"משפחת לבנת היתה מוכרת את חלקה באי.די.בי כבר מזמן"

המשפחה - שרק לפני שנתיים עוד היתה ביחסים חמים עם נוחי דנקנר, החזיקה בשליטה בכלל תעשיות ועדיין מחזיקה כיום ב־12% מאי.די.בי אחזקות - לא לקחה חלק בהסכמות על הסדר החוב ולא צפויה להזרים כספים. לפי מקורבים, היא כבר מזמן לא שותפה פעילה באי.די.בי

13.03.2013, 06:49 | הדס שפר

ההסכמות שאליהן הגיע נוחי דנקנר עם מחזיקי האג"ח בנוגע להסדר החוב באי.די.בי, שלפיו הוא פטור מתביעות החל מהתשלום האחרון, הותירו את משפחת לבנת חשופה לתביעות כל עוד אינה מצטרפת להסדר - כך נחשף אתמול ב"כלכליסט". ביום שאחרי מתברר כי משפחת לבנת כלל לא היתה בסוד העניינים. למרות אחזקתה בכ־12% מאי.די.בי אחזקות והעובדה שעד לפני שנתיים היתה ביחסים חמים עם דנקנר, היא ידעה על ההסדר המתגבש רק דרך העיתונות והיא אינה מצויה בפרטיו.

קראו עוד בכלכליסט

אי.די.בי אחזקות מחזיקה באי.די. בי. פתוח, שבתורה מחזיקה בדסק"ש (סלקום, שופרסל) ובכור (קרדיט סוויס). עד לפני כשנה החזיקה אי.די.בי פיתוח גם בכלל תעשיות, אותה ניהל צבי לבנת. בחודש מאי של השנה שעברה מכרה אי.די.בי את השליטה (49.9%) בכלל תעשיות לקרן ההשקעות השוויצרית אקסס שבשליטת המיליארדר היהודי לן בלווטניק תמורת 1.24 מיליארד שקל. מאז חזר צבי לבנת לביתו בקבוצת תעבורה, בה משפחת לבנת מחזיקה 50%, והשאיר את דנקנר להמשיך ולהיאבק על הבית האישי שלו - קבוצת אי.די.בי שנקלעה לקשיים ולא יכלה לעמוד בתשלומים לבעלי האג"ח שלה.

שלשום סוכם הסדר חוב באי.די.בי אחזקות, שחייבת 1.8 מיליארד שקל לבעלי חוב וכן כ־260 מיליון שקל לבנקים, לפיו יזרימו הבעלים כ־500 מיליון שקל. אלא שאת ההסכם מול נציגות האג"ח ערכו דנקנר ומשפחת מנור, בעוד משפחת לבנת לא היתה שותפה בו.

מימין: אברהם לבנת, צביקה לבנת, שי לבנת וזאב לבנת מימין: אברהם לבנת, צביקה לבנת, שי לבנת וזאב לבנת מימין: אברהם לבנת, צביקה לבנת, שי לבנת וזאב לבנת

איבדו עניין לאחר המכירה

לאחר מכירת כלל תעשיות, וכדי לא להישאר לווה יחיד, נציגי משפחת לבנת התפטרו מכל תפקידיהם בהנהלת קבוצת אי.די.בי ומחברותם בדירקטוריונים השונים, ובהם באי.די.בי אחזקות, אי.די.בי פתוח, דסק"ש וכלל תעשיות.

"ביום שכלל תעשיות נמכרה, הלבנתים היו מוכרים את חלקם באי.די.בי אם זה היה תלוי בהם", מסביר גורם בקבוצת אי.די.בי. "הם ניסו למכור את חלקם לדנקנר עצמו, מתוך מחשבה שאם יהיה לו החלק שלהם יהיה לו יותר קל להגיע להסדרים. ניסיון המכירה הזה היה בשעתו בתנאים מאוד נוחים, במחיר נוח, כשהסיכון היה על משפחת לבנת והמניות שלה. הוא לא הסכים. זה הגיע למצב כזה שמשפחת לבנת אפילו לא קוראת את המאזנים. המפקח על הביטוח פשוט רצה את היציבות הכלכלית שלהם ולכן הם שם. מבחינת העניין שלהם באי.די.בי? לא בטוח שיש להם היום כזה עניין והם אמרו את זה לנוחי. הם היו שם אך ורק בגלל כלל תעשיות".

ההסכמות של דנקנר עם מחזיקי האג"ח עוד רחוקות ממימוש, את זה יודעים גם במשפחת לבנת. לכן אין להם שום בעיה להמתין כעת, להחזיק את הקלפים צמוד לחזה ולחכות לרגע שאדוארדו אלשטיין, שאי.די.בי מסתמכת על השקעה עתידית שלו בגנדן, יגלה סימנים של העברת כספים.

כל הליך ההסדר הזה, שבו משפחת לבנת לא היתה מעורבת, מעלה סימני שאלה גדולים לגבי השותפות בקבוצת אי.די.בי, שהיתה פעם הקבוצה הגדולה והחזקה בשוק ההון הישראלי. גם מבלי לדבר באופן מפורש על סכסוך, הנתק הזה בין הצדדים - ובאופן ברור יותר בין נוחי דנקנר לצביקה לבנת, שישבו עד לפני כשנה באותם המשרדים בעזריאלי והיו נעזרים ומתייעצים זה בזה - עושה את שלו .

ובכל זאת, איך ייתכן שבהסדר כל כך חשוב חלקה של משפחת לבנת לא נשמע? ההסבר לכך כנראה פשוט. לאחר הברית החמה בין הצדדים, משפחת לבנת נכנסה לתוך החברה הזוהרת מבחוץ וגילתה כמה דברים לא נעימים בעיניה מבפנים בנוגע לאופן ניהולה. לכן לאחר שכלל תעשיות נמכרה, משפחת לבנת איבדה עניין לגמרי באי.די.בי. הם לא ידעו מה שווי המניה, או אם היא שווה בכלל משהו, ומשנוכחו לדעת כי לא יוכלו למכור את חלקם בגלל תנאי רגולציה הם פרשו לביתם וויתרו על חלקם בניהול החברה.

"הם הביאו כסף בסיטונאות"

"הם לא נכנסו לכלל תעשיות בגלל סלקום או שופרסל אלא רק בגלל כלל תעשיות, שאותה ניהל צביקה די מקרוב", אומר הגורם. "הוא הצליח לשמור עליה מאוזנת גם כלכלית ולא לקחת סיכונים. היא היתה החברה היחידה שניתן היה למכור. מהרגע שכלל תעשיות נמכרה לא היה לו מה לעשות שם".

מאז ככל הנראה הגדירו את עצמם חברי משפחת לבנת כשותפים לא פעילים, ולכן גם לא נכנסו לכל הניסיונות של דנקנר להגיע להסדרי חוב. "בהנפקה האחרונה הם הביאו יותר כסף מנוחי וממנור, שיש להם פי חמישה ממה שהיה למשפחת לבנת בקבוצה", אומר הגורם. "הם הביאו כסף בסיטונאות. ההנפקה הצליחה. לצורך ההשוואה, הם הביאו את הכסף ומנור נתן חצי ממה שהם נתנו, אף שהיה באותה העת עם אותן אחזקות בקבוצה".

ההנפקה שעליה מדבר הגורם היתה בפברואר 2012, כשדנקנר עשה מאמצים עילאיים למשוך את חבריו לאי.די.בי - משפחת מנור ומשפחת לבנת - לגייס הון לאי.די.בי, ושותפיו נענו לפנייתו. משפחת לבנת הכניסה אז בהנפקה 20 מיליון שקל, בדומה לסכום ששם דנקנר, ומשפחת מנור הסתפקה בהזרמה של 10 מיליון שקל.

מבחינת משפחת לבנת, נקודת האור בהסדר של דנקנר עם מחזיקי האג"ח, אם אכן ייצא לפועל, הוא מתן שווי למניה שלהם שעד חתימת ההסדר לא ניתן היה להעריך. אבל עד שזה לא קורה הם לא יהיו אלה שימצמצו ראשונים. "אלשטיין עוד לא הביא כסף", אומר הגורם. "התמונה מאוד פשוטה. הם לא שם יותר מחצי שנה. נוחי דנקנר הוא בעל המניות הגדול, הוא נאבק על חייו. זה מפעל חייו, בניגוד אליהם שיש להם בית בחברת תעבורה שאליו הם חזרו. זה הבית היחיד שלו. לתפיסתם, הם לא צריכים לתת לו עצות בזמן הזה אלא לתת לו להציל את הבית שלו".

תגיות