אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הון אנושי: המפרגנים בע"מ צילום: אוראל כהן

הון אנושי: המפרגנים בע"מ

בטקס חלוקת אותות הצטיינות של דן אנד ברדסטריט יכלו סוף סוף בעלי החברות להשיל מעליהם את שאריות המחאה ההיא

14.03.2013, 08:29 | ארי ליבסקר

טקס חלוקת אותות ההצטיינות של דן אנד ברדסטריט לא התקיים בשנה שעברה בגלל האווירה העכורה ששררה בעקבות המחאה החברתית, שגרמה לכך שהקהילה העסקית הרגישה מאוימת ולא ששה לחגוג. השנה חשו קברניטי הפירמה כי המשק במגמת התאוששות והמחאה התפוגגה, ובכל זאת החליטו לתת את פרסי המצוינות לא לבעלי השליטה אלא לחברות ולשני עובדים מצטיינים מכל חברה - כי הרי העובדים הם אלה שעושים את החברה.

מימין: ציון קינן, מאיר לינון, יוסי אקרמן, ערן שלו ושלמה שרף, צילום: אוראל כהן מימין: ציון קינן, מאיר לינון, יוסי אקרמן, ערן שלו ושלמה שרף | צילום: אוראל כהן מימין: ציון קינן, מאיר לינון, יוסי אקרמן, ערן שלו ושלמה שרף, צילום: אוראל כהן

"הסירו את המצור שהוטל על העולם העסקי בשנתיים האחרונות, עודדו משקיעים והפיגו את חששותיהם מרגולציה קיצונית או רטרואקטיבית", קרא לממשלה החדשה מעל הבמה חיים כהן, מנכ"ל דן אנד ברדסטריט ובעלה של מנכ"לית אייפקס ישראל זהבית כהן. כהן, שממעטת להופיע באירועים פומביים מאז הקיץ ההוא, הסתובבה בגאון כל הערב, כנראה בגלל הדיווחים האחרונים על רווחיה החיוביים של תנובה ואחרי שהצליחה להעלות את מחיר הקוטג' ב־3% ושום דבר לא קרה. היא קיבלה את פניי בלבביות אופיינית, אבל מיד העירה: "אני לא רוצה לדבר על עסקים עכשיו כי אני לא מגיעה לפה בכובע של מנכ"לית אייפקס אלא כאורחת של בעלי". איכשהו היה לי קשה לקבל את דבריה כי לצדה היתה כל אותה העת הדוברת של תנובה, ששמרה עליה מכל משמר.

רקפת רוסק-עמינח, צילום: אוראל כהן רקפת רוסק-עמינח | צילום: אוראל כהן רקפת רוסק-עמינח, צילום: אוראל כהן

גם מנכ"לי בנק לאומי והפועלים הקיפו את עצמם בדוברים, וכל מה שרקפת רוסק־עמינח אמרה לי הוא "אני אופטימית מאוד", וזאת אף שהבנק שהיא מובילה נאלץ להפריש 340 מיליון שקל בשבוע שעבר בעקבות חקירת רשויות המס האמריקאיות. את מיכאל שטראוס עצרתי לשיחה בדיוק אחרי שסיים לשוחח עם רמי לוי. שאלתי אותו על יאיר לפיד, אבל לו היה חשוב להגיד שמה שעשו לו במחאה היה לא הוגן. "לא הוגן לפרסם מחירים של מוצרים שלנו במדינות אחרות ולומר שהם יותר זולים, כי במדינות אחרות אין מע"מ גבוה כמו בישראל, מחירי השכירות והחשמל זולים יותר. מזל שיש לנו עסקים בחו"ל ואנחנו לא תלויים רק בשוק הישראלי, זה מה שהציל אותנו". אחר כך דיברנו על עניין הריכוזיות ושטראוס אמר: "לא יכול להיות מצב שבו לא תהיה ריכוזיות. הרי זו ארץ פצפונת. כמה אנשים אתה מצפה שינהלו פה את העסקים?".

שרגא בירן אמר: "תראה, פה זה משק קטן, יש לך בסך הכל שני בנקים. ברגע שהבנקים והמוסדיים לא מאפשרים למחזר הלוואות כמו שעושים בארצות הברית אז זה בעייתי, והטייקונים מוצאים את עצמם נאלצים לעשות תספורות לציבור. איך היתה נראית ארצות הברית אם לא היו ממחזרים שם חובות? במזרח התיכון צריכים להפנות את רוב המרץ לכיוון סין, כי יש בה צורך גדול במשאבים כמו נפט ומשאבי טבע". בדיוק כשהוא דיבר על משאבי טבע חלף על פנינו ניר גלעד, מנכ"ל החברה לישראל. שאלתי אותו מה קורה עם עסקת כיל־פוטאש, והוא השיב: "שום דבר עדיין, העניין לא סגור". שאלתי אותו אם זה אומר שהעסקה תצא לפועל, והוא ענה: "לא. צריך להמתין ולראות. שום דבר עדיין לא סגור".

איל וולדמן ממלאנוקס, שחברתו זכתה באות הצטיינות בתחום ההייטק, אמר: "שמע, אני לא מאלה שיודעים מה טוב לכלכלה ומה רע לכלכלה, אני רק יודע מה טוב לחברה שאני עומד בראשה. תמיד מצחיק אותי לשמוע את אלה שאומרים 'מחיר הנפט עלה וזה אומר ככה וככה', ואז מחיר הנפט יורד והם מיד מסבירים שזה אומר ככה וככה. ברור לך שהם לא מבינים על מה הם מדברים".

לסיום הערב שוחחתי עם אלפרד אקירוב, שאמר: "לא צריך להבין בכלכלה כדי לעשות עסקים או להיות שר אוצר, צריכים בשביל זה רק היגיון בריא. גם שר האוצר שהיה לפני לפיד לא הבין בכלכלה, בשביל זה יש יועצים. מה שצריך הוא להיות בעל השקפת עולם נכונה. לכן, מבחינתי הדבר הכי טוב שקרה הוא ששלי יחימוביץ' לא קיבלה את התפקיד. כי זה היה נורא באמת".

תגיות