אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האסון במרתון: "רצים לא שתו. לא הייתה מודעות" צילום: אוראל כהן

האסון במרתון: "רצים לא שתו. לא הייתה מודעות"

במשרד הבריאות אמרו שהמליצו שלא לקיים גם את חצי המרתון, אבל במסמך ששלח המשנה למנכ"ל המשרד לעיריית ת"א משתמע כי ניתן לקיימו עד 9:30

15.03.2013, 13:37 | גלעד מורג וניר (שוקו) כהן, ynet
השילוב של מזג האוויר השרבי וחוסר המודעות של משתתפים רבים במרתון תל אביב שהסתיים באסון, הביאו ככל הנראה לתוצאה הטרגית בסופו. כך עולה מדבריהם של רצים רבים בארוע, אשר בסופו נקבע מותו של אחד המשתתפים. מנכ"ל משרד הבריאות הורה הבוקר (ו') על הקמת צוות מקצועי בשיתוף משרד הספורט לקביעת אמות מידה ותנאים לקיום אירועים ביחס לתנאי מזג אוויר, שיחייבו את המארגנים ואת הרשויות המקומיות. פרט להרוג - כבן 35 - טיפלו צוותי מד"א בכ-60 רצים, מצבם של 12 מהם מוגדר קשה. 14 רצים פונו לבית החולים איכילוב, שבעה לתל-השומר, שבעה לוולפסון, שניים לבילינסון, אחד לשניידר ורץ לאחד לבית החולים דנה בתל-אביב. היתר טופלו בשטח.

קראו עוד בכלכליסט

גורם בכיר במשרד הבריאות אמר ל-ynet כי הם ביקשו לבטל את המרוץ: "עוד לפני המלצת המומחים לבטל את מקצה המרתון, משרד הבריאות פנה אל עיריית תל אביב בבקשה לבטל את כל האירוע עקב תנאי מזג האוויר הקשים. אנחנו לא עשינו להם רשימת תיעדוף של מה לבטל ומה לא, בפירוש המלצנו לבטל הכל. אז החלו אנשי המרתון לבקש הנחות, אמרו מה אם נסיים הכל מוקדם, התחייבו למדוד כל הזמן את עומס החום. היה ברור שלבטל את האירוע הם לא רוצים". אולם במכתב ששלח המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, ד"ר בעז לב, לעירייה נכתב בפירוש כי ניתן לקיים את חצי המרתון עד לשעה 9:30 בבוקר.

אחד הרצים סיפר ל-ynet בבית חולים איכילוב: "רצתי חצי מרתון עם עוד מישהו, ליווינו אחד את השני. למרות שהקפדנו על שתייה בכל תחנה, בקילומטר ה-17.5 הוא התחיל להתקשות בנשימה, הרגליים שלו נחלשו והוא התמוטט. אנשים עצרו והציעו עזרה, התקשרו למד"א והאמבולנס הגיע ופינה אותו לאיכילוב". הוא בירך על ביטול המרוץ הארוך אבל הודה כי "אנשים הגיעו לארוע בלי מספיק מודעות, לא שתו ולא התאמנו ואולי בגלל זה זה קרה".

מרתון תל אביב, היום, צילום: אוראל כהן מרתון תל אביב, היום | צילום: אוראל כהן מרתון תל אביב, היום, צילום: אוראל כהן

עמית, משתתף נוסף בארוע, הגיע לאיכילוב יחד עם רצים נוספים ללוות חברים שנפגעו. לדבריו, "לא היו מספיק מים. היה מאוד מאוד חם בשטח האורבני. רק כשיצאנו לכיוון החוף הייתה בריזה יותר טובה". הוא סיפר על "אנשים שיוצא להם קצף מהפה, אנשים לא שתו מספיק, לא הקשיבו לגוף שלהם". לשאלה אם היה צריך לקיים את המרוץ אמר: "זה גבולי, אבל אנשים היו חייבים לדאוג לעצמם".

"ראינו אדם לפנינו שפתאום נפל והחל לפרפר על הרצפה"

ליאור כהן, אחת ממשתתפות המרתון, סיפרה ל-ynet שהיא ראתה את אחד הרצים מתמוטט. "למרות שהיו הרבה מים במרוץ אולי היה צריך לעשות את התחנות כל חצי קילומטר ולא כל קילומטר, ראינו שהייתה התאמצות רבה שאיש לא יתייבש, באיזשהו שלב בעודנו רצים ראינו אדם לפנינו שפתאום נפל והחל לפרפר על הרצפה. לא יכולנו ממש להתעכב, לכן חלפנו על פניו וראינו שהוא מקבל טיפול רפואי. אני וחבריי הגענו מאילת ולכן אנחנו רגילים לרוץ בחום כזה, אבל נראה שהרבה אנשים לא היו מוכנים לטמפרטורות הגבוהות ותנאיי מזג האוויר של המרתון היום".

יאיר קרני, אשר הוכתר בעברו 23 פעמים בתואר אלוף ישראל בריצה למרחקים ארוכים, אמר ל-ynet: "רוב הרצים פשוט לא מודעים להכנות שנדרשות לפני מרוץ כזה. לפני אירועים בחום כזה הרצים צריכים להבין שיש לעשות שינוי התנהגותי. לכן אני גם חושב שהיה נכון לקיים היום את חצי המרתון ומרוץ עשרת הקילומטרים, ונכון היה לדחות את המרתון המלא לשבוע הבא, למזג אוויר נוח יותר".

כרמי ואחרים שיבחו את ארגון המרוץ בשטח וסיפרו על נקודות רבות במסלול שבהן חילקו מים לרצים ואף הרטיבו אותם. הוא סיפר כי הנחה קבוצת רצים במרתון: "רצתי את ריצת עשרת הקילומטרים, ובסך הכול מקבוצת החניכים שלנו רצו בערך 150 חבר'ה, חלקם ב-10 קילומטר וחלקם בחצי מרתון. אני חושב שמבחינת ארגון היה בסדר גמור, היו מספיק תחנות מים ותחנות הרטבה".

יומיים של הכנות למרוץ

עוד אמר, כי נחלץ לסייע לרץ שהתייבש קצת לפני סיום המרוץ: "כששאלתי אותו מה הוא שתה, הוא אמר שהוא פשוט לא שתה מספיק לפני המרוץ. זו גם הסיבה שהוא התייבש. כרמי, בעל תואר בתזונה ובמדעי הבריאות, מדריך כוש וקבוצות רצים, סיפר עוד: "אנחנו הנחנו את הרצים שלנו יומיים שלפני המרוץ לאכול פחמימות, לאגור מלחים. ככה יש סיכוי הרבה יותר קטן להתייבשות", אמר, והסביר כי מי שלא מתכונן למרוץ שכזה כראוי עלול לסכן את עצמו.

ורד ליבנר בת 50 רצה למעלה מעשור, והובילה גם היא קבוצת רצים בגילאי 50-30. לדבריה, "הארגון היה מצויין, היה ממש טוב. היו המון נקודות שתייה. כמובן שמזג האוויר היה בעוכרי הרצים, אבל אני חושבת שההקדמה של המרוץ לשעה מוקדמת הייתה רעיון מצוין. מניסיוני,מזג האוויר היה בסדר. חששתי שיהיה יותר נורא".

פינוי נפגע במרתון, צילום: אורן אהרוני פינוי נפגע במרתון | צילום: אורן אהרוני פינוי נפגע במרתון, צילום: אורן אהרוני

 ליבנר סיפרה כי היא וקבוצת הרצים ערכו התאמות לתנאים בשטח: "הורדנו את הקצב, עצרנו בכל תחנות המים, הבנו שזה לא מרוץ לתוצאה, ושאנחנו רוצים להגיע שלמים לקו הסיום. החבר'ה שלנו הם לא רצים מקצועיים, הם חובבים לגמרי, ממש לא צעירים. בכל זאת בזכות התאמות נכונות כולם רצו וסיימו עם חיוך".

ממשרד הבריאות נמסר עוד כי אנשיו עמדו בקשר עם עיריית תל אביב "מתוך דאגה למשתתפי המרתון בתנאי מזג האוויר הצפוי", והוסיפו: "ריצת מרתון היא ארוע של ספורט אתגרי אשר בצידו סיכון לפגיעות חום. לאחר התייעצות משותפת עם גורמי המקצוע המובילים בתחום הפיזיולוגיה של המאמץ, התקבלה בעיריית תל אביב ההחלטה לבטל את מקצה המרתון. להערכתנו, החלטה זו מנעה היקף נפגעים גדול יותר".

תגיות