אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"יש קשר הדוק בין ההיסטוריה לשוק ההון" צילום: אוראל כהן

"יש קשר הדוק בין ההיסטוריה לשוק ההון"

רון הקיני מאקסלנס משלב בין אהבותיו לפיננסים ולהיסטוריה ומסביר מדוע הריבית הנמוכה בשווקים מדאיגה אותו

17.03.2013, 08:14 | ענת ציפקין

קשה להפתיע את רון הקיני, ראש צוות אג"ח באקסלנס קרנות נאמנות, עם שאלה בידע כללי או בהיסטוריה. הקיני, המנהל כ־5 מיליארד שקל בקרנות נאמנות, בקי מאוד בתהליכים היסטוריים ובהסתכלות על אירועים בפרספקטיבה ארוכת טווח, אולם עוסק בתחום שבו הוא דווקא נמדד בטווח הזמן הקצר מאוד. "ידע הוא כוח, ויש קשר הדוק בין ההיסטוריה לשוק ההון.

רון הקיני , צילום: אוראל כהן רון הקיני | צילום: אוראל כהן רון הקיני , צילום: אוראל כהן

פעמים רבות ההיסטוריה חוזרת על עצמה באופן קצת אחר, וחלק מהדברים שקורים היום לא מתרחשים בהכרח בפעם הראשונה. לכן, בחינת אירועים שהתרחשו בעבר רלבנטית מאוד למה שקורה היום. כל מנהל השקעות חייב להכיר היסטוריה כלכלית, להבחין בין הדומה לשונה בכל תקופה ולהבין מה הטעויות שנעשו במשברים הגדולים הקודמים בעולם וגם בארץ.

הדרך לשוק עברה דרך האוניברסיטה

האהבה של הקיני להיסטוריה ופיננסים סללה את דרכו ללימודי תואר ראשון במדע המדינה וכלכלה, שאותם שילב עם עבודה כרפרנט במחלקת תקציבים וכלכלה של האוניברסיטה העברית. "זו היתה עבודה טהורה של כלכלן שלא היתה קשורה לשוק ההון, אבל נתנה לי הבנה כלכלית וניסיון מקצועי".

לאחר לימודיו, החל הקיני לעבוד כאנליסט בחברת קרנות הנאמנות של בנק אוצר החייל. "כיסיתי הרבה מאוד חברות שנסחרות בתל אביב. העבודה כללה ניתוח חברות לשם בדיקת אפשרות ההשקעה בהן. בתפקיד הזה הייתי כשנתיים וחצי ולאחר מכן עברתי לשמש כמנהל ההשקעות בחברת קרנות הנאמנות". עם סיום הקדנציה באוצר החייל עבר הקיני לשמש כמנהל ההשקעות בחברת קרנות הנאמנות "עמדה" של בנק מזרחי טפחות, שם עבד עד 2006. עם מכירת עמדה לאפריקה ישראל בית השקעות נכנס הקיני לתפקיד מנהל ההשקעות הראשי, שבו כיהן עד 2009.

אפריקה ישראל בית השקעות לא שרד את המשבר הפיננסי העולמי והרגולציה המחמירה ונמכר בסוף 2009 לבית ההשקעות מיטב. רגע לפני הסגירה עבר הקיני לאקסלנס, שם שימש כמנהל השקעות בקרנות הנאמנות. בשנה שעברה קודם לתפקידו הנוכחי.

ההפך הוא הנכון: פחד ותאוות בצע

את כל הידע שצבר מתרגם הקיני לעבודתו בשוק ההון. לדבריו, ראייה היסטורית ארוכת טווח מראה שפחד ותאוות בצע מניעים את השווקים, ולכן ניהול השקעות נכון מחייב לפעול דווקא כנגד המגמה. "צריך לקנות כשכולם מפחדים, ולמכור כשכולם תאבי בצע. כשהשוק עולה, ביטחון המשקיעים גדל, מה שמגביר את הסיכויים לבשלות של מחירי הנכסים — ולהפך: כשהמשקיעים לא רוצים לגעת בנכסי סיכון בגלל הפחד, דווקא אז צריך להבין שהשוק מאפשר הזדמנויות רכישה טובות. זו ההתנהגות האנושית, היא לא השתנתה, וכנראה גם לא תשתנה".

תוצאות — ומהר: "בוחן את עצמי ללא הרף"

חרף החיבור החזק להיסטוריה, עבודתו של הקיני נמדדת בטווח הקצר. "קרנות נאמנות היא השקעה מאוד נזילה. אני לא מכיר תחום נוסף, למעט אולי ספורט, שבו התחרות נמדדת כל הזמן ולטווח קצר מאוד. בתחום שלנו אין לאף אחד את הפריבלגיה לנוח על זרי הדפנה, אולם מנגד, זו בדיוק מה שנותן לי את הסיפוק הגדול בעבודה כי התוצאות של ההשקעה שלי הן מיידיות. מהר מאוד אני יודע אם הפוזיציה עובדת או לא, ואני בוחן את עצמי ללא הרף אם לשנות אותה או לא. לכן, באופן אישי, אחרי כל השנים אני עדיין מצליח להתרגש כשקרן שאני מנהל רושמת גיוסים יפים".

דעתי על השווקים: הריבית מניעה את השווקים

"להערכתי, מה שמניע את השווקים כיום זו הריבית הנמוכה בכל העולם. חשוב להבין, שכאשר הריביות יעלו, יש סבירות גבוהה מאוד לתחילתה של מגמת מימושים חזקה בשווקים הללו". עד אז, סבור הקיני כי באג"ח הקונצרניות פוטנציאל הרווח מוגבל, ולכן הוא מעריך שכדאי לקחת את הסיכון דרך האפיק המנייתי ולא דרך האפיק הקונצרני. לדעתו, האפסייד באפיק הקונצרני מוגבל בשל המרווחים הנמוכים, שלא מצדיקים להערכתו את הסיכון שעדיין קיים בחברות.

עם זאת, הקיני מסביר כי אף שיש בשווקים מספיק דלק להמשך העליות בשוק המניות, יש להתנהל בזהירות יתרה, שכן הראלי עלול להיפסק. "התמרור האדום הוא עליית ריביות, שעלולה לגרום למשקיעים לממש נכסי סיכון", הוא מסביר. "אסור להתחתן עם פוזיציה, חובה לפתוח כל הזמן עיניים — במיוחד בנכסי סיכון, שבהם הדלק עלול להיגמר. ניהול ההשקעות כיום צריך להיות מאוד סלקטיבי ומנוהל ביד רמה, כי מדובר במצב מאוד לא טבעי בהיסטוריה של שוק ההון, שבהן הריביות נמצאות ברמה כל כך נמוכה במשך כל כך הרבה זמן".

איפה הכסף שלך?

"הכסף שלי מושקע בקרנות נאמנות סולידיות בעיקרן. אני נוטה לרכוש קרנות נאמנות יותר אגרסיביות רק במצבי קיצון, שבהן אני מעריך שניירות הערך מתומחרים מאוד זול, וגם זה לטווח קצר"

אם לא הייתי בשוק כותב ביוגרפיות

"כנראה שהייתי כותב ביוגרפיות בגלל אהבתי להיסטוריה".

השורה התחתונה של רון הקיני: "יש מספיק דלק להמשך העליות בשוק המניות, אולם יש להתנהל בזהירות מאחר שהראלי עלול להיפסק"

רון הקיני (43)

מצב משפחתי: נשוי + 2

תפקיד: ראש צוות אג"ח באקסלנס קרנות נאמנות

השכלה: תואר ראשון בכלכלה ומדע המדינה ותואר שני במינהל עסקים. שניהם מהאוניברסיטה העברית

עוד משהו: חובב היסטוריה

תגיות