אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרויקט יצוא הגז מקידוח תמר השיג מימון של 3 מיליארד דולר צילום: אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

פרויקט יצוא הגז מקידוח תמר השיג מימון של 3 מיליארד דולר

לבנט, זכיינית יצוא הגז מתמר, סגרה עם HSBC ומורגן סטנלי על ארגון המימון עבור הקמת מתקן היצוא. HSBC יהיה אחראי על גיוס כסף בתמורה למניות בהיקף של כמיליארד דולר, ומורגן סטנלי על גיוס החוב, בהיקף של כ־2 מיליארד דולר

17.03.2013, 06:43 | ליאור גוטמן

מתקן הנזלת הגז של קידוח תמר יוצא לדרך. ל"כלכליסט" נודע כי חברת לבנט (Levant), זכיינית פרויקט יצוא הגז הטבעי ממאגר תמר, סגרה לפני כמה ימים את מתווה המימון העקרוני להקמת מתקן יצוא הגז בהיקף של כ־3 מיליארד דולר. לבנט מוחזקת על ידי גזפרום הרוסית ודייהו הקוריאנית ולשותפות תמר שמורה האופציה להיכנס כשותפות במתקן, בהיקף של 25%–33%.

קראו עוד בכלכליסט

הבנקים שישתתפו בחבילת המימון הם HSBC ומורגן סטנלי, ו־HSBC יהיה אחראי על ארגון האקוויטי שהיקפו כשליש מחבילת המימון. מדובר בכמיליארד דולר שאותם יצטרכו להמציא השותפות במתקן — כיום גזפרום ודייהו, ובשלב מאוחר יותר שותפות תמר, אם יממשו את האופציה. בנוסף, תתכן גם הכנסת שותף, אם כי כרגע האופציה הזו אינה על השולחן באופן מוצהר. החלק השני של המימון יאורגן על ידי מורגן סטנלי והוא כולל בעיקר גיוס חוב. חבילת המימון אמורה להיסגר סופית עד סוף 2013.

יצחק תשובה , צילום: עמית שעל יצחק תשובה | צילום: עמית שעל יצחק תשובה , צילום: עמית שעל

שותפות תמר מוחזקת בידי נובל אנרג'י (36%), דלק אנרגיה (31.25%, בחלוקה שווה בין אבנר ודלק קידוחים), ישראמקו (28.75%) ודור גז (4%).

דלק ניצלה את הקשרים

 

אנשי דלק אנרגיה היו מעורבים במגעים להשגת חבילת המימון תוך ניצול קשרי עבר: HSBC הוא אחד המממנים הבכירים של פרויקט הפקת הגז מתמר בהיקף של 902 מיליון דולר. בחצי השנה הקרובה אמורה דלק אנרגיה להחליט אם היא מממשת את אופציית הכניסה למתקן כשותפה. בצד יתרונות המהלך ניתן לציין אפשרות חיבור עתידית למאגרים אחרים תוך ניצול יכולות היצוא של מתקן ההנזלה הצף. בצד החסרונות ניתן לציין את הצורך להשיג כ־100 מיליון דולר למימון המתקן, חלקה של דלק אנרגיה אם תממש את האופציה.

איפה הכסף? בקופת האוצר

 

בתוך כך, דלק קידוחים, אבנר וישראמקו הציגו בשישי את הדו"חות הכספיים ל־2012. עיון בדו"חות מעלה כי שותפות ים תטיס שילמו ב־2012 "מס ששינסקי" בהיקף של כ־32 מיליון דולר (כ־117 מיליון שקל). ב־2011 שילמה השותפות עוד כ־38 מיליון דולר (כ־140 מיליון שקל), כך שמאז כניסת חוק רווחי הנפט לתוקף הועברו למדינה כ־260 מיליון שקל. איפה הכסף? בניגוד לחוק שאושר ולהבטחות להפקידו בקרן ייעודית — נראה כי הכסף "נבלע" בקופת האוצר.

עוד עולה מהדו"חות שרזרבות הגז של מאגר תמר צמחו ל־10 TCF (טריליון רגל מעוקב), עלייה של כ־4%. בנושא יצוא הגז לטורקיה הסבירה דלק קידוחים כי "מבדיקה ראשונית, הנחת צנרת לאירופה היא פרויקט הנדסי עם מורכבות גיאו־פוליטית", קביעה שמטילה ספק באפשרות מכירת הגז לאירופה בזמן הקרוב. מכירת 30% ממאגר לווייתן לחברת וודסדיי האוסטרלית מחכה לאישורים רגולטוריים ולהחלטת ממשלה.

תגיות