אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רכבו על הגאות הקונצרנית: האומץ של קרנות האג"ח הקטנות השתלם צילום: shutterstock

רכבו על הגאות הקונצרנית: האומץ של קרנות האג"ח הקטנות השתלם

הקרנות שהציגו את התשואה הגבוהה ביותר בקטגוריה ב־18 החודשים האחרונים ניצלו את המרווחים בשוק האג"ח כדי להכות את מדד הייחוס

20.03.2013, 07:57 | בועז בן־נון

קטגוריית קרנות האג"ח השקליות ללא חשיפה נראית, על פניו, כפועלת בטווח תחום וסולידי, אך במבט מעמיק יותר נראה שמדובר בקשת קרנות רחבה למדי. הקרנות בקטגוריה, שמשקיעות בעיקר באג"ח ממשלתיות ובאג"ח קונצרניות, אינן צמודות למדד ואינן חשופות למניות. הקטגוריה מכילה 30 קרנות שמנהלות כ־6.8 מיליארד שקל. בשלושת החודשים האחרונים נפדו מהקרנות בקטגוריה 159 מיליון שקל.

קראו עוד בכלכליסט

מדד הייחוס לא משקף

לקרנות תמהיל של אג"ח ממשלתיות, אג"ח קונצרניות ומק"מ, שנעשה לפי ראות עיניהם של מנהלי הקרן. כשבוחנים את הקטגוריה, ניתן להבחין בשלוש משפחות של קרנות: קבוצת הקרנות שהשיגה את התשואה הגבוהה ביותר ב־18 החודשים האחרונים - תוך נטילת הסיכון הגבוה ביותר - היא אלו שהשקיעו בעיקר באג"ח קונצרניות, לאחריהן אלו שנתנו משקל רב לאג"ח ממשלתיות, ולבסוף - הקרנות שבחרו להיחשף באופן נרחב למק"מ. שתיים מהקרנות הגדולות בקטגוריה - אקסלנס מק"מ פרימיום ללא מניות!, שמנהלת 1.1 מיליארד שקל, ופסגות מק"מ פלוס ללא מניות!, שמנהלת 720 מיליון שקל - משקיעות 85% ו־82% במק"מ בהתאמה.

הקרנות השונות בוחרות בעצמן מדד ייחוס, שלעתים לא משקף באופן מלא את ההשקעה שלהן (לדוגמה, חלק מהקרנות שבחרו את מדד הממשלתיות השקליות), אך המדד המשקף את פיזור ההשקעה של מרבית הקרנות בקטגוריה הוא אג"ח כללי, שמורכב מ־63% אג"ח ממשלתיות ו־37% אג"ח קונצרניות.

מבט על פיזור ההשקעות (נכון לדצמבר) מראה שארבע הקרנות שמדורגות בראש הדירוג ניצלו את המרווחים הגבוהים בין האג"ח הקונצרניות לממשלתיות ששררו בישראל בשנה האחרונה כדי להגדיל חשיפה לאג"ח קונצרניות (וכך גם להגדיל את הסיכון) ולהשיא תשואות גבוהות. עם זאת, עתה המרווחים הללו הצטמצמו, ולכן נראה כי הסיכון הזה עלול להיות כדאי פחות. ארבע הקרנות הללו הן גם היחידות שהיכו את מדד הייחוס (אג"ח כללי) ב־18 החודשים האחרונים, כשאף לא קרן אחת עשתה זאת בשלוש השנים האחרונות.

הסיכון השתלם

מבט על הקרנות שהשיגו את התשואות הגבוהות ביותר ב־18 חודשים האחרונים מגלה כי שלוש מתוך ארבע הראשונות מנהלות פחות מ־100 מיליון שקל. הקרן הראשונה בדירוג, מיטב ריבית משתנה!, המנוהלת על ידי שגיא פרידמן, אחזה בחשיפה של 50% לאג"ח ממשלתיות ו־46% לאג"ח קונצרניות. הקרן רשמה תשואה של 2.41% מתחילת השנה, 12.64% ב־18 החודשים האחרונים (הגבוהה ביותר בקטגוריה) ו־12.13% בשלוש השנים האחרונות (מקום 11 בקטגוריה). ה־Down Capture Ratio של הקרן עומד על 449%, משמע - כשמדד הייחוס (אג"ח כללי) יורד, היא יורדת פי ארבעה ויותר.

שגיא פרידמן, מנהל מיטב ריבית משתנה, צילום: אוראל כהן שגיא פרידמן, מנהל מיטב ריבית משתנה | צילום: אוראל כהן שגיא פרידמן, מנהל מיטב ריבית משתנה, צילום: אוראל כהן

הקרן השנייה בדירוג, מנורה מבטחים בונד ריבית משתנה שמנוהלת על ידי יהודה גור ודרור גלאון, מציגה תיאבון גדול אף יותר לסיכון - 60% באג"ח קונצרניות ורק 20% באג"ח ממשלתיות (כשהיתר מפוזר בין נזילות למק"מ). הקרן השיגה תשואות של 2.3% מתחילת השנה, 11.24% ב־18 החודשים האחרונים ו־%15.27 ב־36 החודשים האחרונים. ה־Down Capture Ratio של הקרן עומד על 387%. אחת הקרנות המסוכנות ביותר היא הרביעית בדירוג - אי.בי.אי ריבית

משתנה! המנוהלת על ידי עדו דב קוק ואיתי קינן - עם Down Capture Ratio של 648%, בעיקר בשל אחזקות של כ־80% באג"ח קונצרניות. הקרן הציגה תשואות נאות - ראשונה מתחילת השנה עם תשואה של 4.02%, 12.04% ב־18 החודשים האחרונים ו־15.85% בשלוש השנים האחרונות, אך כמובן שעל המשקיעים להחליט האם הסיכון מוצדק.

הקרן היחידה בקטגוריה עם חמישה כוכבים של מורנינגסטאר - אלומות שקלית מדינה מנוהלת, המדורגת שישית - חשופה ב־52% למק"מ, 35% לאג"ח ממשלתיות ו־10% לאג"ח קונצרניות, והיא בעלת התשואה הגבוהה ביותר בטווח של שלוש השנים האחרונות.

השורה התחתונה: בטווח של 18 חודשים הצליחו רק ארבע קרנות להכות את מדד הייחוס, והן עשו זאת על ידי חשיפה נרחבת לאג"ח קונצרניות.

IFO מפיצת מוצרי מורנינגסטאר בישראל.

תגיות