אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
BDO ממליצה: הטלת מע"מ בשיעור 1% על פירות וירקות צילום: .shutterstock

BDO ממליצה: הטלת מע"מ בשיעור 1% על פירות וירקות

פירמת ראיית החשבון זיו האפט BDO: "הפטור ממע"מ על פירות וירקות יצר מצב לפיו חלק מהענפים בשרשרת לא דיווחו לרשויות המס על הכנסתם ומשם קצרה הדרך להעלמות מס"

20.03.2013, 12:18 | הדר קנה

על רקע הדיונים בנוגע לביטול הפטור ממע"מ על פירות וירקות, הוציאה פירמת ראיית החשבון זיו האפט BDO נייר עמדה בו היא ממליצה להחיל מע"מ בשיעור סימלי של 1% על פירות וירקות.

קראו עוד בכלכליסט

בנייר העמדה אותו כתב דורון שטיין, ראש מגזר התיישבות בפירמה הוא כותב כי הטלת המס מומלצת, "לא רק כדי לגבות אותו, אלא במטרה להגביר את חובת הדיווח וכתוצאה מכך את גביית מס הכנסה וביטוח לאומי".

קניות בשוק (ארכיון), צילום: טל שחר קניות בשוק (ארכיון) | צילום: טל שחר קניות בשוק (ארכיון), צילום: טל שחר

שטיין כותב כי כיום ההוצאה של משקי הבית בישראל על פירות וירקות טריים מגיעה לסך של כ-15 מיליארד שקל בשנה. "מאחר ושיעור הצריכה מההכנסה הפנויה גבוה במיוחד בעשירונים הנמוכים, הרי שלא מעשי יהיה להעלות את מחירי הפירות והירקות בשיעור המע"מ", נכתב.

על פי הנייר הטלת מע"מ תפגע בעיקר במגדלים אשר יאלצו להסתפק בתמורה נמוכה יותר על תוצרתם וטוען: "מגזר החקלאות בישראל סובל מזה שנים מירידה הולכת וגוברת במספר העוסקים בענף. פגיעה מעין זו בחקלאות הינה פגיעה אנושה בכוח הייצור החיוני, אשר אף מדינה לא מוותרת עליו".

מהצד השני, על פי הנייר, הטלת המע"מ נחוצה על מנת להתמודד עם הכלכלה השחורה: "החקלאות בנויה ממספר חוליות המתפרשות על פני שרשרת האספקה. החוליה הראשונה הינה הזרעים והתשומות החקלאיות, השנייה - עיבוד השדות והמטעים, השלישית - איסוף, מיון, קירור ואריזה והאחרונה – שיווק התוצרת בארץ ובעולם. הפטור ממע"מ על פירות וירקות יצר מצב לפיו חלק מהענפים בשרשרת לא דיווחו לרשויות המס על הכנסתם ומשם קצרה הדרך להעלמות מס. הטלת מע"מ אפילו של 1% בלבד, תביא לחובת דיווח של כל העוסקים בשרשרת האספקה. התועלת לא תהיה גביית מע"מ, אלא גביית מס הכנסה וביטוח לאומי על העוסקים".

בנייר סותר שטיין מראש טענה נגדית אפשרית בדבר שאין טעם להטיל מע"מ בשיעורים שונים (המע"מ הכללי כיום עומד על 17%) ולכך עונה בנייר  "הטענה לפיה אין להחיל בישראל מע"מ דיפרנציאלי מחמת הסירבול וקשיי האכיפה, אינה רלוונטית. בישראל קיימות ממילא מספר דרגות מע"מ – מע"מ בשיעור מלא, פטור ממע"מ (דירות למגורים לדוגמא), ומע"מ בשיעור אפס (תיירות, פירות וירקות ועוד.) יתרה מכך, התוצרת החקלאית אינה באמת פטורה במלואה ממע"מ. מע"מ בשיעור אפס חל רק על תוצרת חקלאית טריה. תוצרת חקלאית העוברת עיבוד, אריזה וכיוב', ממילא חייבת במע"מ".

תגיות