אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לא להזדרז למכור

לא להזדרז למכור

במאי יפוג תוקפה של הוראת שעה למכירת דירות בפטור ממס. לבעלי כמה דירות מומלץ להמתין עם המכירה בשל ההשלכות על מכירות עתידיות

21.03.2013, 11:47 | טארק דיביני

ב־5 במאי עומד לפוג תוקפה של הוראת השעה למכירת דירות מגורים בפטור מכוח חוק מיסוי מקרקעין. במסגרתה נקבעו כמה סעיפים שמטרתם להגדיל את ההיצע של דירות המגורים באופן שיצנן את העלייה המשמעותית במחירי הדיור, לרבות עידוד משקיעים למכור דירות מגורים שמוחזקות לצורך השקעה והקלת נטל המס על רוכשי דירת מגורים יחידה.

לא מבטל פטור אחר

הסעיף שאליו אתייחס הוא זה המעניק מסלול פטור נוסף במכירת עד שתי דירות מגורים מזכות, עד לתקרת שווי של 2.2 מיליון שקל לכל אחת משתי הדירות. אם התבקש פטור במכירת דירה ששווייה עולה על 2.2 מיליון שקל, יינתן פטור חלקי בלבד.

אחת ההוראות החשובות בחוק קובעת כי ניצול הפטור מכוח הוראת השעה אינו "מבטל" פטורים אחרים, כלומר אינו גורע מזכותו של המוכר ליהנות מהפטורים הרגילים הקבועים בחוק (כגון הפטור אחת לארבע שנים, הפטור לדירת ירושה וכדומה) אשר אינם מוגבלים בתקרה, וזאת במסגרת פרק הזמן של הוראת השעה. כלומר, אין מניעה כי בעלים של שלוש דירות מגורים ימכור שתיים מהן (בדרך כלל הזולות) בפטור ממס מכוח הוראת השעה, ואילו את הדירה השלישית (בדרך כלל היקרה) ימכור תוך ניצול הפטור הרגיל (אחת לארבע שנים), והכל במסגרת סד הזמנים של הוראת השעה.

בנייני דירות. מומלץ להמתין עם המכירה, צילום: דוד הכהן בנייני דירות. מומלץ להמתין עם המכירה | צילום: דוד הכהן בנייני דירות. מומלץ להמתין עם המכירה, צילום: דוד הכהן

מכאן, שמי שמעוניין למקסם את הפטורים ממס במכירת דירות המגורים, יצטרך להזדרז ולממש אותן עד 5 במאי. אולם, בשל טעות נפוצה או שמא בשל אי־בהירות בניסוח החוק, רבים סבורים כי ניצול הפטור מכוח הוראת השעה אינו גורע מזכותו של המוכר לנצל את הפטור הרגיל (אחת לארבע שנים) גם אחרי תום תוקפה של הוראת השעה. אלה סבורים (בטעות) כי ניתן למכור עד שתי דירות בפטור ממס במסגרת הוראת השעה, ואילו את הדירה היקרה, שגלום בה שבח ניכר, ניתן למכור גם אחרי תום תקופת הוראת השעה ללא מגבלות. טעות זו עלולה לעלות למוכרים ביוקר וחשוב לשים לב לדקויות.

החסינות תתבטל

בהתאם לנוסח החוק, ניצולו של הפטור איננו פוגע בניצול פטור אחר, כל עוד המכירה נעשתה עד 5 במאי. במצב זה יכולתו של המוכר לנצל את הפטור הרגיל אינה נפגעת. אולם, "חסינות" זו איננה קיימת אחרי 5 במאי, כך שהמוכר יידרש להמתין ארבע שנים מהמכירה האחרונה בפטור, בין אם הפטור שנוצל בעבר היה פטור רגיל ובין אם פטור מכוח הוראת השעה. מכאן, שלא תמיד נכון להזדרז ולנצל את הפטור מכוח הוראת השעה. בטרם ינוצל פטור זה, יש לשקול את השלכותיו על מכירה עתידית של דירות אחרות, תוך שקלול סכום המס שהיה חל בכל אחת מהמכירות אילולא הפטור.

הכותב הוא מנהל מחלקת מיסוי נדל"ן בפירמת BDO זיו האפט

תגיות