אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כשהרבה עובדים משתכרים מעט צילום: אוראל כהן

כשהרבה עובדים משתכרים מעט

על פניו אין זה הוגן לבחון את פערי השכר בחברות שבהן העובדים משתכרים בממוצע שכר נמוך. אלא שגם בין חברות אלה ניתן למצוא פערים גדולים, ולא כולם מוצדקים

21.03.2013, 08:02 | גיל קליאן

חישוב פערי השכר יכול לפעמים ליצור עיוותים לטובת חברות שמתאפיינות בשכר גבוה. אפשר היה לראות זאת בחברות הייטק, לצד חברות עם ועדים חזקים כמו כיל או בזן - שם המנכ"לים נהנים ממשכורות גבוהות, אך אלה לא התבטאו במלואן בחישוב הפערים בינם לבין יתר העובדים.  

קראו עוד בכלכליסט

בזכות הבונוס מפי 33 לפי 50 בשופרסל עם פרסום הדו"חות הכספיים של שופרסל לשנת 2012 לפני חודש, דווח כי עלות שכרו של אברכהן עמדה על כ־2.1 מיליון שקל גיל קליאןלכתבה המלאה

בניגוד לתעשיות ה"שוויוניות" יותר, בתעשיות כמו ענף המזון ישנה הטיה, רק הפוכה. מנכ"לי חברות הקמעונאות מתבלטים בדירוג הפערים לרוב לאו דווקא בגלל משכורות עתק, אלא בגלל שכרו הנמוך של העובד הממוצע בחברה. פערים אלה הופכים לקיצוניים יותר בחברות שמעסיקות כמות גדולה של עובדים במשרה חלקית, שכן החישוב מתבצע לפי אדם ולא לפי משרה.

עם זאת, גם בתעשיות המתאפיינות בשכר נמוך ניתן למצוא שונות גדולה בשורת הפערים. למשל, אסם ושטראוס, הנשענות על כמות גדולה של עובדי ייצור ומנסות לפתח מנועי צמיחה חדשניים. באסם סגרו את 2012 עם פער של פי 27 בין מנכ"ל לעובד ממוצע, ובשטראוס סגרו אותה עם פער כפול של פי 55.

גם כאן צריך לסייג כי קבוצת שטראוס מעסיקה כמות גדולה של עובדים בחו"ל, במקומות שבהם שכר מינימום ישראלי הוא משכורת עתק - מקומות כמו ברזיל, מזרח אירופה או סין.

החברות יישמו ב־2011 תוכניות לסיוע לעובדים זוטרים. אסם בחרה להגשים צדק חברתי דרך השכר, ובתוכנית נועזת של מנכ"לה דאז, גזי קפלן המנוח, החליטה לקחת את תוספות השכר המתוכננות לבכיריה, ולהעביר אותן לעובדים זוטרים. השנה אסם חזרה להתנהג כמו שאר החברות במשק.

בשטראוס קלטו בשנה שעברה עובדי קבלן והלכו לקראת העובדים הזוטרים. עם זאת, בשורה התחתונה שתי החברות הפחיתו את כמות העובדים שהן מעסיקות, לאור הלחץ להתייעל.

המנכ"ל שהחליף את קפלן באסם, איציק צאיג, נהנה ב־2012 משכר בעלות של 4.4 מיליון שקל הגבוה פי 27 מהעובד הממוצע של אסם. בכך הגדיל צאיג את הפערים בחברה, שעמדו בשנת 2011 על פי 24 בין המנכ"ל לבין העובד הממוצע. עם זאת, צאיג הגדיל את הפער בעיקר בגלל סעיף ההפרשות הסוציאליות שביצעה עבורו החברה. סעיף זה היה גבוה באופן חריג (1.6 מיליון שקל עלות לחברה) בגלל השנים הרבות שבהן מועסק צאיג בתפקידים שונים באסם.

לסין קיבל שכר בעלות של 7.8 מיליון שקל, המורכב ממשכורת של 1.6 מיליון שקל, 3.8 מיליון שקל שניתנו לו באופציות, ובונוס בעלות 1.6 מיליון שקל שצמוד לתוצאות החברה. לסין והיו"ר שלו, עופרה שטראוס, ויתרו ב־2012 על הצמדת שכרם למדד. כמו כן, הבונוס לשניים כמו לשאר בכירי החברה חולק על פי מטריצה מורכבת הכוללת מדדים תפעוליים כמותיים לצד מדדים איכותיים, ולאחר מכן כל הציונים מעובדים לבונוס כולל אחד במזומן.

תגיות