אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביקור אובמה: ישראל מימנה ביטחון וסיקור, ארה"ב שילמה על חדרי המלון צילום: איי אף פי

ביקור אובמה: ישראל מימנה ביטחון וסיקור, ארה"ב שילמה על חדרי המלון

במשרדי הממשלה משווים את ההכנות לקראת ביקור נשיא ארה"ב להפקת סרט הוליוודי עתיר תקציב, אך מנגד מציינים: "יש פה רווחים מדיניים והסברתיים גדולים שקשה לכמת כספית"

24.03.2013, 07:03 | תומר אביטל

הביקור של נשיא ארה"ב ברק אובמה בישראל היה מבצע משותף ענקי של משרד ראש הממשלה, משרדי החוץ והביטחון, המשטרה, בית הנשיא, יד ושם ואחרים, וכלל בין היתר הקמת חדרי תקשורת מתקדמים, צחצוח שטיחים אדומים והזנת אלפי שוטרים.  

קראו עוד בכלכליסט

מבצע כזה גורר עמו הוצאות ענק, או כפי שהתבטא אחד הפקידים הממשלתיים שהשתתפו בהכנות לביקור: "הגיחה של הנשיא אובמה משולה להפקת הסרט 'אווטאר' בשעה שביקור שאר ראשי המדינות שווה ערך להפקת סרט בורקס".

עם זאת, לצד ההוצאות מציינים גורמים ממשלתיים את הרווחים מהביקור, ובהם חיסכון בהפקת סרטי תדמית עתידיים והדולרים האמריקאיים שנותרו בארץ, בין היתר על לינה בבתי מלון.

מסוקים שהובאו מארה"ב לקראת ביקור אובמה, צילום: יובל חן מסוקים שהובאו מארה"ב לקראת ביקור אובמה | צילום: יובל חן מסוקים שהובאו מארה"ב לקראת ביקור אובמה, צילום: יובל חן

 

הוצאות ענק של המשטרה

 

ניצן חן, מנהל לשכת העיתונות הממשלתית שהיה אמון על הצד התקשורתי של הביקור במשותף עם מערך ההסברה במשרד ראש הממשלה, מספר כי להערכתו עלות הפן התקשורתי הגיעה לכ־1.2 מיליון שקל, כאשר הצילום החי לבדו נגס בכ־600 אלף שקל מהתקציב. "אני משווה את זה לביקור סאדאת. שכרנו חברה שתצלם הכל והיה נפלא. נתנו שירות לכתבים זרים כמו תעודות עיתונאי, ערכנו להם סיורים בשעות המתות והפנינו אותם לפאבים בזמן החופשי. הקמנו חפ"ק בנתב"ג, הסברנו מראש ובפירוט על כל אירוע, הקמנו חדר תקשורת במלון ענבל לאמריקאים וחדר מקביל במרכז בגין לאירופים — הכל ב־HD בתוספת כיבוד ושתייה חמה. העיתונאים הזרים והכתבים מהבית הלבן פרגנו לנו מכל הלב", הוא מספר.

מרכז המידע של המשטרה שנפתח לקראת ביקור אובמה, צילום: חיים צח מרכז המידע של המשטרה שנפתח לקראת ביקור אובמה | צילום: חיים צח מרכז המידע של המשטרה שנפתח לקראת ביקור אובמה, צילום: חיים צח

משרד הביטחון היה אחראי לטקסי קבלת הפנים והפרידה, כאשר הטקס השני צומצם בשל אובך קשה בשישי בצהריים. לדברי המשרד, כלל ההיערכות עלתה למשלמי המסים כ־1.5 מיליון שקל, תוך ניסיון כבד לחסוך בעלויות. את הטקסים הפיקו כ־50 עובדי משרד הביטחון, וכ־150 עובדים חיצוניים שנשכרו מחברות שירותים כדי לסייע בהקמת הבמות, ההגברה והתאורה, ובפריסת שטיח אדום באורך 90 מטר והברשתו. לדברי גורמים במשרד, "זו היתה אופרציה ענקית שכללה גם הקמת מאות מטרים של גדרות. רוב הציוד הובא רק בתחילת השבוע כדי לחסוך בעלות שכירות".

מעבר לכך, עלויות נוספות שבהן נשא הציבור כוללות את הוצאות עיריית ירושלים שערכה ניקיונות מיוחדים, תלתה דגלים, פרסמה את דבר חסימת הצירים בזמן הביקור ועוד, והוצאות המשטרה על 70 שעות טיסה של ששה מסוקים, כוננויות ודמי כלכלה של אלפי שוטרים. סך הכל, אמרו במשטרה, הועסקו 15 אלף שוטרים שהובאו בחלקם באוטובוסים מרחבי הארץ. המשטרה מעריכה כי העלות הכוללת של המבצע, עליו ניצח ראש אגף המבצעים במשטרה ניצב ניסים מור, מגיעה ל־15 מיליון שקל, כאשר הם קיבלו תוספת תקציבית בת 3.5 מיליון שקל.

משרד החוץ מימן עוד לפני הביקור שתי משלחות מקדימות שהכשירו את הקרקע - אחת לפני חודש והשנייה לפני כעשרה ימים. המשרד הקצה להם רכבי שרד, שילם עבור לינה, דלק, מזון ועוד כאשר בכל קבוצה נכחו כ־30 איש. במשרד נטול השר (נתניהו מחזיק בתיק החוץ) סיכמו בסוף השבוע את העלות הכוללת ב"מיליוני שקלים", והזכירו כי היא כללה סגירת כבישים, איחורים לעבודה והפסד ימי עבודה של אזרחים. עם זאת, במשרד החוץ ציינו כי "ישנם רווחים מדיניים, ביטחוניים והסברתיים גדולים שקשה לכמת כספית. למשל, יפיקו מהנאומים החמים של אובמה סרטי הסברה לחו"ל שיחסכו עשרות אלפי שקלים לסרטוני תדמית שנפיק".

גם ביד ושם, שם נשא אובמה נאום, השקיעו סכומים לא מבוטלים בהיערכות לנשיא האמריקאי. גורם באתר הזיכרון הממלכתי סיפר ל"כלכליסט" כי "בחודש האחרון לא עסקו בשום דבר חוץ מזה, אף שבקרוב חל יום השואה. שמו הכל בצד, עשו אינסוף ישיבות וכל הצוותים עסקו רק בזה".

מיליוני שקלים על מלון

 

לצד ההוצאות, הביקור הנשיאותי השאיר אחריו כאמור גם הכנסות - בעיקר לענף המלונאות. מעבר לסוויטות הנשיאותיות שבהן לנו אובמה, ג'ון קרי ופמלייתם הקרובה במלך דוד ואותן מימנה המדינה במיליוני שקלים, כ־650 אמריקאים השתכנו על חשבונם במלון הפאר הסמוך מצודת דוד למשך שלושה לילות.

"הבחירה של אובמה עצמו היתה בינינו לבין המלך דוד, אלא שהיו לנו שלוש חתונות בשבוע הזה", סיפר ל"כלכליסט" אלפרד אקירוב, בעלי מלון מצודת דוד.

לפי אתרי הזמנות באינטרנט, העלות המינימלית של חדר בו עומדת על כ־335 דולר ללילה. על כן, לפי חישוב פשוט השאירו אחריהם האמריקאים לפחות 650 אלף דולר בישראל עבור הלינה, בעוד מדינת ישראל מימנה עבורם את העלויות הנלוות דוגמת דלק וארוחות.

תגיות