אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מבקר המדינה בעד הגברת השקיפות בהצהרות ההון של השרים צילום: גדעון מרקוביץ

בלעדי לכלכליסט

מבקר המדינה בעד הגברת השקיפות בהצהרות ההון של השרים

יוסף שפירא צפוי להציע לשרת המשפטים ציפי לבני לשנות את כללי האתיקה בנוגע להצהרות הון. הבעיה: לשינוי הכללים אחראית הממשלה. יש עתיד החליטה לא לחייב את חברי הסיעה לחשוף את הצהרות ההון שלהם

24.03.2013, 07:04 | תומר אביטל

מבקר המדינה יוסף שפירא שוקל להחמיר את כללי האתיקה, ולחייב את שרי הממשלה לחשוף בפני הציבור חלק מהצהרות ההון שלהן הם מחויבים עם כניסתם לתפקיד ומדי שנת כהונה.

קראו עוד בכלכליסט

במשרד המבקר בודקים בימים אלו אפשרות להחמיר את הכללים בתחום הצהרות ההון כדי למנוע ניגודי עניינים אפשריים. כיום הצהרות השרים אינן מוצגות לציבור אלא רק למבקר המדינה. לפי הכללים, מחויבים השרים להגיש דו"ח הצהרת הון עם כניסתם לתפקיד, בכל שנת כהונה ועם סיום תפקידם.

קביעת כללי האתיקה בתחום הצהרות ההון נתונה בידי שרי הממשלה, בעוד שלמבקר המדינה שמורה הסמכות לפסוק בנוגע לניגודי עניינים. שר המשפטים היוצא יעקב נאמן ביקש להפקיע חלק מסמכויות המבקר ולהעביר אותן לוועדה ממשלתית. ל"כלכליסט" נודע כי שפירא מתכוון להילחם באפשרות שהממשלה ה־33 תחדש את הדיון בקביעת כללי האתיקה המרוסנים ותפקיע סמכויות ממשרדו.

יוסף שפירא, צילום: חיים צח יוסף שפירא | צילום: חיים צח יוסף שפירא, צילום: חיים צח

המבקר יציע לשרת המשפטים ציפי לבני להביא לשולחן הצעה משופרת שבמסגרתה ישונו הכללים בנוגע להצהרות ההון. ההחלטה הסופית בנושא תהיה בידי הממשלה החדשה, כך שבמצב הקיים — שבו רוב השרים מסתייגים מחשיפת הונם — צפוי למבקר קרב קשה.

ממשרד המבקר נמסר בתגובה: "מבקר המדינה תומך באופן עקרוני במציאת מודל שיאפשר שקיפות מרבית של הדיווחים תוך שמירה על צנעת הפרט של השרים. המבקר תומך בקביעת כללי אתיקה לשרים, אך לא במתכונת שהוצעה על ידי שר המשפטים לשעבר אלא תוך שמירה על עצמאות ואי־תלות מבקר המדינה והימנעות מפגיעה בסמכויותיו. משרד המבקר מטפל היטב מאז 1978 במניעת ניגודי עניינים של השרים וסגני השרים, כגורם חיצוני ומקצועי שנהנה מאמון השרים והציבור".

בניגוד לשרים, הצהרות ההון של חברי הכנסת אינן מוצגות בפני המבקר, אלא נותרות נעולות בכספת ונפתחות רק בהוראת בית המשפט. למרות זאת, לפרסום הצהרות הון של ח"כים מיוחסת חשיבות ציבורית רבה בשל הצורך לשקיפות ובשל החשש מניגודי אינטרסים כלכליים. מבדיקה שערך "כלכליסט" התברר כי רק שבעה ח"כים מהכנסת החדשה הסכימו לחשוף את הצהרת ההון שלהם לציבור — כולם מסיעות מרץ והעבודה.

ל"כלכליסט" נודע כי בדיון פנימי שערכה סיעת יש עתיד הביעו רוב חברי הסיעה התנגדות לחשיפת הצהרות ההון שלהם לציבור. עם זאת לחברי הסיעה יוענק חופש פעולה, ומי שיבחרו לפרסם הצהרות הון יוכלו לעשות זאת. כמה מחברי הסיעה, ובהם יעל גרמן ויפעת קריב, התחייבו לפרסם את הצהרות ההון שלהם לאחר שיגישו אותן לוועדת האתיקה של הכנסת עד תחילת אפריל. חבר הסיעה דב ליפמן, שתחילה התחייב לחשוף את הצהרתו, חזר בו.

תגיות