אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איך יתיישבו הצהרות לפיד עם הבור הגדל בתקציב צילום: יואב אטד

איך יתיישבו הצהרות לפיד עם הבור הגדל בתקציב

בניגוד להערכות של לפיד: התקופה הקשה "הזמנית" תהיה ארוכה בהרבה מהמובטח

02.04.2013, 08:40 | אמנון אטד
כמה ימים לפני שהתחיל להתעמק בפועלו של משה רבנו, הודיע שר האוצר יאיר לפיד לתומכי מפלגתו כי התקופה הקרובה תהיה קשה ומלחיצה, אך באותה נשימה הבטיח כי "מי שירגיש בשנה הקרובה שהמצב שלו הורע צריך לדעת שזה יהיה זמני".

עם זאת, נתוני התקציב הקשים שהולכים ונחשפים מגלים תמונה הרבה פחות מעודדת. הפרק הכואב הנוסף בסיפור התקציב, שעדיין לא סופר במלואו, הוא של צד ההכנסות, שיחייב להטיל מסים נוספים בהיקף גדול. זאת מעבר לקיצוץ המסיבי בתקציב ההוצאות.  

קראו עוד בכלכליסט

בדיונים עם השר הנכנס הבהירו ראשי האוצר כי כדי לעמוד ביעדי הגירעון שנקבעו לשנה הנוכחית (3% מהתוצר) ולשנה הבאה (2.75%), יהיה על הממשלה להטיל השנה מסים נוספים בסכום של 6 מיליארד שקל, ולפחות סכום דומה גם בשנת 2014. בפועל תהיה תוספת המסים הנדרשת אף גדולה יותר, כיוון שהעלאת מסים מקטינה בטווח הקצר את הצמיחה, וצמיחה קטנה יותר שווה פחות מסים. על פי חישובי בנק ישראל, כדי לעמוד ביעד יהיה על הממשלה להגדיל השנה את הכנסותיה ממסים בהיקף של כ־7.5 מיליארד שקל.

הבשורה הרעה באמת היא שגם תוספת מסים גדולה זו לא תפתור לחלוטין את הבעיה בצד ההכנסות, וכי הממשלה החדשה תיאלץ להעלות מסים במשך כל ארבע שנות כהונתה. הסיבה העיקרית לכך היא הירידה בפוטנציאל הצמיחה של המשק הישראלי בשנים הבאות. זאת בשל הירידה המשמעותית שצפויה להירשם בשיעורי הגידול של האוכלוסייה בגילי העבודה (25–64). שיעור גידול שנתי נמוך במיוחד של 0.3% בלבד צפוי להירשם באוכלוסיית היהודים שאינם חרדים, שהיא האוכלוסייה בעלת פריון העבודה ושיעור ההשתתפות בכוח העבודה הגדולים ביותר.

הבשורה המעודדת (לפחות לחלק מהאוכלוסייה) היא שפקידי האוצר, כמו לפיד, סבורים כי אין להעלות עוד מיסים, שיכבידו על מעמד הביניים. לכן הדרך המסתמנת להגדלת ההכנסות היא ביטול פטורי מס, ובראשם הפטור ממע"מ על פירות וירקות והפטור ממס הכנסה בקרנות ההשתלמות.

לפיד. ריקי כהן ובעלה אינם מייצגים ממש את הציבור הישראלי שיצא לרחובות, צילום: עטא עוויסאת לפיד. ריקי כהן ובעלה אינם מייצגים ממש את הציבור הישראלי שיצא לרחובות | צילום: עטא עוויסאת לפיד. ריקי כהן ובעלה אינם מייצגים ממש את הציבור הישראלי שיצא לרחובות, צילום: עטא עוויסאת

בתום עוד יום דיונים במשרדי האוצר העלה אתמול לפיד פוסט בעמוד הפייסבוק שלו, שגרר לא מעט תגובות כעוסות. בפוסט שטח שוב לפיד את דאגתו למעמד הביניים, הפעם בדמותה של ריקי כהן מחדרה, שמרוויחה יחד עם בעלה קצת יותר מ־20 אלף שקל בחודש.

לידיעת שר האוצר הנכנס: על פי נתוני הלמ"ס, ההכנסה הממוצעת למשק בית בישראל בשנת 2011 היתה 12,345 שקל. ריקי כהן ובעלה נמצאים בין העשירון השמיני לתשיעי, ואינם מייצגים ממש את הציבור הישראלי שיצא לרחובות.

אבל זו הבעיה הפחות חשובה. בסבב הלימודים האינטנסיביים שהוא עובר עכשיו, למד בוודאי לפיד שכל מדע הכלכלה מבוסס על חוק אחד: חוק המחסור, ולפיו תוספת במוצר אחד חייבת לבוא על חשבון חסר במוצר אחר. לכן, כאשר שר האוצר מכוון את כל מאמציו לשיפור רווחתו של מעמד הביניים, הדבר חייב לבוא על חשבון חמשת העשירונים שמסתופפים בתחתית סולם ההכנסות.

למשל, בנושא מדיניות המסים. אם לפיד יבחר שלא להעלות את שיעורי מס הכנסה ויבטל את הפטור ממע"מ על פירות וירקות, כפי שמסתמן שיעשה, הנפגעים העיקריים ממהלך כזה לא יהיו ריקי כהן ובעלה, אלא המשפחות מרובות הילדים בבני ברק ובמצפה רמון.

תגיות