אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

חקר ביצועים: השבוע של לפיד, קידוח תמר ו"משחקי הכס"

שר האוצר מעורר מחלוקת, שיא הורדות לסדרה משחקי הכס, השמחה על הזרמת הגז מקידוח תמר היתה מאופקת, הצעירים עוזבים את פייסבוק ובנק ישראל מודה בכשל

04.04.2013, 09:14 | כתבי כלכליסט

הגל החם מחכה לראש הממשלה

זהו רגע של אופטימיות, ראו הוזהרתם. בעיית הדיור שזעקה מכיכרות המחאה של קיץ 2011 נראית עכשיו סקסית מתמיד, סקסית אפילו יותר מהשוויון בנטל. אפשר לעשות את זה. רעיונות לא חסרים. טייקון אחד שביקר השבוע ב"כלכליסט", למשל, סיפר איך אפשר לפתור את בעיית הדיור בהחלטה אמיצה של הממשלה: להוריד למינימום את מחיר הקרקע ואת עלות הכסף ליזמים. קלי קלות. שר האוצר הבטיח לפתור את מצוקת הדיור של הזוגות הצעירים עוד כשהיה יאיר לפיד. עכשיו, כשהמפתחות בידיו, אין סיבה שיתכחש להבטחתו. וגם הכנסת החדשה חמה על דיור עכשיו - יותר מ־50 הצעות חוק חדשות בנושא הונחו על שולחנה. אם גם ראש הממשלה יעלה על הגל, אפשר לשבור את המפרקת של הביורוקרטיה ולצאת מהקיבעון שתקע אותנו. דירה במחיר סביר לכל ישראלי זה לא חלום.

יואל אסתרון

בנימין נתניהו , צילום: אי פי איי בנימין נתניהו | צילום: אי פי איי בנימין נתניהו , צילום: אי פי איי

לפיד - סיכוי לשינוי

הטקסט שכתב שר האוצר יאיר לפיד על ריקי כהן מחדרה לא השאיר איש אדיש. בעיקר רעשה הארץ ביקורת על הבחירה שלו להתמקד במשפחות מהעשירון התשיעי, שמשתכרות 20 אלף שקל בחודש. אבל ההבדל בין 20 אלף, 15 אלף ועשרת אלפים בעצם לא כל כך גדול. הרי כולם משלמים מחירים מטורפים על גנים, על חשמל ומים, על הדלק, המזון והדיור. הבעיות הן אותן בעיות, והעשירון הספציפי פחות חשוב. מה שחשוב הוא שינוי הפרדיגמה שלפיד מבקש להביא לאוצר, שלפיו המאקרו חשוב, אבל המיקרו חשוב לא פחות. הממוצעים והתמונה הגדולה עלולים להטעות, והם אכן הטעו את שר האוצר וראש הממשלה בארבע השנים האחרונות, כשהמאקרו נראה טוב אבל במיקרו קיבלנו יוק. אם לא מדובר בסיבוב יחצני על גב הציבור ולפיד באמת מתכוון להכריח את משרד האוצר להרכיב את משקפי המיקרו־כלכלה, אולי יש סיכוי שהמשרד יעזוב את השורות התחתונות שמרשימות רק אותו, וממש יעסוק בשנים הקרובות בחיים שלנו.

גולן פרידנפלד

 

יאיר לפיד, צילום: עטא עוויסאת יאיר לפיד | צילום: עטא עוויסאת יאיר לפיד, צילום: עטא עוויסאת

"משחקי הכס" - מלכוּת ההורדות

הסדרה "משחקי הכס" חזרה ביום ראשון לעונה שלישית בטלוויזיה האמריקאית, עם שיא ברייטינג וגם שיא הורדות ברשתות שיתוף הקבצים - יותר ממיליון בשעות שאחרי השידור, יותר מכל פרק של כל סדרה אי פעם. "אסור לי להגיד את זה, אבל זה סוג של מחמאה", הודה מייקל לומברדו, נשיא הפרוגרמינג של HBO. ברשת, שעובדת במודל של צפייה בתשלום בלבד, שלפו אפילו נתונים שלפיהם ההורדות הלא חוקיות לא פגעו במכירות הדי.וי.די של הסדרה, שאפילו רשמו עלייה. הגישה של HBO והנתונים שתומכים בה הם רוח שונה ומרעננת בתעשייה שעדיין עסוקה במרדף אחר אתרי שיתוף וגולשים שמורידים סרטים ושירים, בטענה שזה פוגע לה במכירות. וחבל, כי אם החברות האחרות היו עסוקות קצת פחות במאבק האנכרוניסטי הזה אולי הן היו יכולות לייצר קצת יותר תכנים שמשתווים ל"משחקי הכס".

איתי שמושקוביץ

 

קידוח תמר - של מי השמחה הזאת

השמחה על הזרמת הגז מקידוח תמר לחופי הארץ היתה מאופקת משהו, לא דומה לחגיגות שאפיינו את תגלית הגז לפני ארבע שנים. אולי משום שהאופוריה שעם הגילוי מחירי החשמל יצנחו כבר התאדתה, אולי בגלל העיכובים שעלו כבר מיליארדי שקלים, אולי בגלל העיתוי, מוצאי שבת בעיצומו של הפסח, ואולי כי בארבע השנים האחרונות משהו עמוק השתנה ביחס של הטייקונים לציבור ובעיקר של הציבור לטייקונים. כשהגז התגלה, זו היתה השמחה של המדינה. כשהגז הגיע, זו היתה בעיקר השמחה של יצחק תשובה. והוא שמח כהוגן, והפך בן רגע מכונן לאיש הגז של ישראל.

גולן חזני

קידוח תמר, צילום: אלבטרוס קידוח תמר | צילום: אלבטרוס קידוח תמר, צילום: אלבטרוס

צוקרברג - הלוואי עלינו

בגיל 28 מארק צוקרברג מדורג במקום 66 ברשימת עשירי העולם של "פורבס", עם 13.3 מיליארד דולר. חלק נאה מהונו עשה בהנפקת פייסבוק אשתקד, כשמימש אופציות לקניית 60 מיליון מניות ב־6 סנט למניה והרוויח ביום אחד 2.3 מיליארד דולר. צוקרברג לא מכר את המניות והרווח שלו רק "על הנייר", אבל זה לא הפריע למס ההכנסה האמריקאי ולמדינת קליפורניה לחייב אותו במס הכנסה של כ־48% סך הכל, שהם כ־ 1.1מיליארד דולר. שותפו להקמת פייסבוק אדוארדו סאברין ויתר על אזרחותו האמריקאית ועבר לסינגפור לפני ההנפקה כדי להתחמק מתשלומי מס כאלה. ואנחנו אומרים לצוקרברג - בוא לישראל. נצל את חוק השבות, תיהנה ממס מופחת ונקודות זיכוי המוענקים לעולים חדשים וסמוך על רואי החשבון שלנו שיעשו שקשוקה עם רשויות המס ויחסכו לך מאות מיליוני דולרים.

גבי קסלר

מארק צוקרברג , צילום: בלומברג מארק צוקרברג | צילום: בלומברג מארק צוקרברג , צילום: בלומברג

פייסבוק - סוף העונה

אחת לכמה חודשים עובר גל שמדבר על דעיכת פייסבוק. הפעם, עושה רושם, הוא מגובה בעדויות שקשה להתווכח איתן. את התחושה ששיחות הסלון כבר לא עוסקות בהשתעבדות לרשת החברתית אלא בגמילה ממנה מחזק סקר שפרסם בחודש שעבר מכון המחקר המוביל Pew, שלפיו יותר מ־60% מהגולשים האמריקאים לוקחים "חופשות פייסבוק", ובמשך שבועות אינם מעלים ולו עדכון סטטוס אחד. לכך מתווספים סקרים שמלמדים על ירידה בכוחה של פייסבוק בקרב צעירים, וידוי קטן בעניין שפרסמה החברה עצמה בדו"ח השנתי שלה וכתבה נרחבת במגזין הטכנולוגי הנחשב "The Verge", שטענה בפשטות - לידיעת שר האוצר - שהיא פשוט לא מגניבה יותר. פייסבוק רחוקה מלקרוס, כמובן. אבל תחילת 2013 עשויה להסתמן בדיעבד כעונה שבה הרוח הוויראלית השתנתה.

דור צח

פישר - וואללה?

"ישנו צורך להגברת שיתוף הפעולה בין הפיקוח על הבנקים, הממונה על שוק ההון ורשות ניירות ערך. ישנן טענות על פערים באיכות הפיקוח על המערכת הפיננסית בין הרגולטורים השונים. לנוכח הגידול בהיצע האשראי החוץ־בנקאי, הצורך בתיאום כזה דווקא גדל. בישראל עדיין לא הצלחנו, אנו ועמיתינו, להגיע להסכמה לגבי הקמת ועדה משותפת כזו", אמר השבוע הנגיד סטנלי פישר עם הצגת הדו"ח השנתי של בנק ישראל. הנה התרגום: במערכת הפיננסית הישראלית פועלים שחקנים רבי־עוצמה - הבנקים, חברות הביטוח ובתי ההשקעות. הם מנהלים יותר מטריליון שקל של הציבור, ואנחנו - ארבעה רגולטורים שונים - לא מצליחים לתאם בינינו את הפיקוח עליהם. נו, לפחות פישר מודה בזה. אבל מי בדיוק מנע ממנו, בשמונה שנותיו בתפקיד, לייצר תיאום כזה, לטובת הציבור?

שאול אמסטרדמסקי

סטנלי פישר , צילום: עמית שעל סטנלי פישר | צילום: עמית שעל סטנלי פישר , צילום: עמית שעל

סאריס - מתנער מאחריות

ביום שלישי הודיע נשיא קפריסין ניקוס אנסטסיאדיס על מינוי ועדת חקירה לבדיקת נסיבות ההתרסקות הכלכלית של האי, שהגיע לסף פשיטת רגל. כמה שעות אחר כך, וחמישה שבועות בלבד אחרי שנכנס לתפקיד, קפץ שר האוצר של קפריסין מיכאליס סאריס על ההזדמנות והודיע על התפטרותו - והסביר שהיא נועדה להקל על עבודתה של ועדת החקירה. זה כישלון קולוסאלי שני ברציפות של סאריס, שלפני מינויו לשר היה מנכ"ל בנק לאיקי, שנבלע בחודש שעבר בידי בנק אוף סייפרוס, הבנק הגדול בקפריסין. ככה נראה הגירעון האמיתי של אירופה: לא חוסר במזומנים, באשראי, באפשרויות צמיחה, במקומות עבודה. המשאב שהכי חסר שם כרגע הוא אנשים שלוקחים אחריות, ונשארים לעשות את העבודה המלוכלכת.

תמר טוניק

תגיות