אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השכר החדש של עזריאלי: המוסדיים ידרשו להפחית את דמי הניהול הקבועים צילום: אוראל כהן

השכר החדש של עזריאלי: המוסדיים ידרשו להפחית את דמי הניהול הקבועים

הסכם השכר החדש צפוי גם להציב תקרת שכר, לנטרל רווחי שיערוך נדל"ן לצורך חישוב המענק ולהכפיף אותו לעמידה ביעדים

04.04.2013, 08:09 | רחלי בינדמן

כפי שנחשף אתמול ב"כלכליסט", דירקטוריון חברת הנדל"ן עזריאלי שוקד בימים אלה על הסכם שכר חדש עבור דוד עזריאלי, שהתברג כשיאן השכר של 2012 בזכות עלות שכר של 23.1 מיליון שקל. במסגרת ההסכם החדש מבקש הדירקטוריון להציב תקרת שכר של 14 מיליון שקל בשנה לעזריאלי, יו"ר החברה שבשליטתו; בהסכם הקיים כיום התקרה היא 24 מיליון שקל. במסגרת חידוש החוזה צפוי עזריאלי להתמודד בחודשים הקרובים עם חברת הייעוץ אנטרופי, המספקת המלצות לגופים המוסדיים על אופן הצבעתם באסיפות הכלליות של חברות ציבוריות. רוב הגופים המוסדיים הגדולים בשוק משתמשים בשירותיה ומצביעים בהתאם להמלצותיה.

הסכם השכר החדש נדרש מתיקון 16 לחוק החברות. על פי חוק החברות, שכר בעלי השליטה כפוף לאישור בעלי מניות המיעוט. לפני תיקון 16 הרוב הנדרש לאישור שכר בעלי השליטה היה של שליש מקרב בעלי מניות המיעוט, ואילו התיקון שנכנס לתוקף ב־2011 הגדיל את דרישת הרוב ל־50%.

הסכם העסקתו של עזריאלי לא הובא מעולם לאישור בעלי מניות המיעוט. מאחר שההסכם לא עבר את מסננת הגופים המוסדיים, השכר של עזריאלי בולט בחריגותו אל מול הסכמי שכר של בעלי שליטה שכבר עברו את המסננת של תיקון 16. כאמור, הגוף שעל פי החלטתו ייקבע ככל הנראה מודל התגמול של עזריאלי הוא חברת אנטרופי. "כלכליסט" ערך השוואה בין מודל הסכמים שאושרו לאחר תיקון 16 בהתאם למדיניות של אנטרופי כדי לנסות לחזות את המודל החדש שלפיו תיקבע עלות שכרו של עזריאלי.

מודל השכר הנוכחי של עזריאלי מעניק לו דמי ניהול והחזר הוצאות בגובה 8.5 מיליון שקל (ללא קשר לביצועי החברה) וכן מענק המותנה ברווחים התפעוליים, הכוללים רווחים הנובעים משיערוך הנדל"ן שבבעלות החברה. המענק שקיבל עזריאלי בשנת 2012 היה 14.36 מיליון שקל.

אלא שאם מציצים בהסכמי ניהול של חברות נדל"ן מקבילות שאושרו לאחר תיקון 16 מגלים כי הם אינם כוללים רווחים מבוססי שיערוך נדל"ן, וזאת על רקע מדיניותה של אנטרופי שלא לאשר שכר המבוסס על רווחי שיערוך. כך לדוגמה, חברת אלקטרה נדל"ן שמשלמת דמי ניהול לחברה־האם שלה אלקו מנטרלת רווחי שיערוך מהרווחים וקובעת רווח מינימלי לחישוב המענק. אצל עזריאלי, לעומת זאת, המענק מחושב מהשקל הראשון של הרווח. גם כאן צפויה אנטרופי לדרוש שינויים במודל תוך קביעת רף מינימלי של רווחיות לצורך הזכות למענק.

גרשון זלקינד, יו"ר אלקטרה נדל"ן, צילום: אוראל כהן גרשון זלקינד, יו"ר אלקטרה נדל"ן | צילום: אוראל כהן גרשון זלקינד, יו"ר אלקטרה נדל"ן, צילום: אוראל כהן

בחודש שעבר אושר הסכם דמי הניהול בין חברת אמות לחברה־האם אלוני חץ. זאת לאחר מחלוקות קשות בין קבוצת אלוני חץ שבשליטת נתן חץ לחברת אנטרופי. במקור ביקשה אמות לשלם דמי ניהול לאלוני חץ, הנגזרים משווי הנכסים של אמות. אנטרופי הבהירה כי היא תתנגד לכל מודל שכזה. בסופו של יום הצליחה חץ להגיע להסכמות ישירות עם הגופים המוסדיים עצמם. עם זאת היא ויתרה על דמי ניהול שנגזרים משווי הנכסים ותקבל דמי ניהול קבועים.

עזריאלי נהנה כיום מדמי ניהול שנתיים בעלות של 8.5 מיליון שקל, וזאת ללא קשר לביצועי החברה. גרשון זלקינד, לדוגמה, יו"ר אלקטרה נדל"ן, מסתפק בדמי ניהול קבועים של 1.4 מיליון שקל. אמנם מדובר בחברה קטנה בהרבה מעזריאלי, אך גם בשכר קבוע הנמוך ב־84%. על כן לא מן הנמנע כי הגופים המוסדיים, באמצעות אנטרופי, ידרשו להפחית גם את דמי הניהול הקבועים.

תגיות