אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האוצר פרסם ברשת את התקציב המפורט 7 שנים אחורה צילום: גיא אסיאג

פרסום ראשון

האוצר פרסם ברשת את התקציב המפורט 7 שנים אחורה

ניתן לראות את היקף כל תקנה בתחילת השנה ובסופה - כלומר הסכום הסופי שהוקצה לנושא מסוים לאחר העיבויים התקציביים לאורך השנה

08.04.2013, 16:37 | תומר אביטל

בשעה שבאוצר מלטשים את פרטי התקציב האחרונים, ל"כלכליסט" נודע כי במשרד החליטו במקביל על קפיצת דרך בכל הקשור לשקיפות תקציבית. 

קראו עוד בכלכליסט

בדקות האחרונות העלו אנשי האוצר לרשת את קבצי התקציב המפורטים של שנים 2005-12 ברמת 'תקנות'. יותר  מכך - הונגש 'התקציב על שינוייו' של 2012 - כלומר ניתן לראות את היקף כל תקנה בתחילת השנה - ובסופה - כלומר הסכום הסופי שהוקצה לנושא מסוים לאחר העיבויים התקציביים לאורך השנה.

במשרד האוצר מגבשים מדי שנה (ולאחרונה שנתיים) את תקציב המדינה, בהתייעצות עם פקידי הממשלה והשרים. הקובץ הסופי שמוגש לכנסת מכיל את כלל ההוצאות הצפויות של המשרדים בשנה הבאה, וכתוב בצורה מדורגת: סעיפי ההוצאה מובאים ברזולוציה עולה - החל בפירוט כללי ועבור לפירוט מדוקדק יותר. אלא שבעוד שלתקציב יש ארבע רמות פירוט, הציבור והפוליטיקאים נחשפו עד לאחרונה לשלוש רמות בלבד.

יאיר לפיד, שר האוצר, צילום: חיים צח יאיר לפיד, שר האוצר | צילום: חיים צח יאיר לפיד, שר האוצר, צילום: חיים צח

הרמה הראשונה היא הכללית ביותר, ויש בה סימולים בני שתי ספרות. ברמה זאת מופיע בדרך כלל רק שם המשרד הממשלתי, לצד סכום כסף המוקצה לשלל פעילויות שלו. הרמה השנייה, שבה סימול של ארבע ספרות, נקראת תקציב "תחומי פעולה". כך למשל, ניתן לראות כמה כסף מוקצה לפעילות המינהלית במשרד הכלכלה או החינוך, וכמה כסף מוקצב לתתי־יחידות. מדובר עדיין ברמת פירוט נמוכה.

ברמה השלישית, הנקראת תקציב "תוכניות ראשיות", נהוגים סימולים של שש ספרות, ומפורטים בה הכספים המועברים לאגפים בתוך המשרדים ולתוכניות שונות. רמה זו היא הגבוהה ביותר המוצגת לציבור ולחברי הכנסת, וספר התקציב שעליו מצביעה הכנסת כתוב ברמת פירוט זו.

הרמה הרביעית, שבה מסומנים הסעיפים באמצעות שמונה ספרות, נקראת "תקציב תקנות". בדרך כלל יש בכל תוכנית ראשית עשרות תקנות המציינות למעשה את הנמענים האמיתיים שאליהן הולכים כספי הציבור. המידע הזה לא מגיע אל הפוליטיקאים ואל הציבור. במשרדי הממשלה, אגב, מוסיפים לפעמים תת־תקנות, הזוכות לסימולים של עשר ספרות.

פרסום תקציב התקנות יאפשר חקירה מדויקת יותר בהוצאות כספי הציבור- אף שעדיין מורגש החיסרון של פירוט מקיף וזמין של כלל ההתקשרויות של משרדי הממשלה.

בכל הקשור להעברות תקציביות - העלאתן לרשת תאפשר התחקות אחר הלחצים הפוליטיים והכלכליים שאפשרו ניוד כספים לאורך הקדנציה. כפי שפורסם ב"כלכליסט"  ועדת הכספים חילקה מחדש לא פחות מ-144 מיליארד שקל בשנות התקציב 2012-2010. מדובר בסכום אדיר של כ-48 מיליארד שקל בשנה בממוצע, אותם ניידו והקצו חברי הכנסת בהתאם לבקשות משרדי הממשלה, ולעתים לפי בקשות שלהם. תקציב המדינה שמאושר מדי שנה או שנתיים הינו טיוטה. לאורך השנה מכינים פקידי האוצר ללא הרף "התאמות תקציביות", בהן מועברים מיליוני ומיליארדי שקלים בין המשרדים. לאורך השנה מגיעות לוועדת הכספים אלפי הבקשות לאשר העברות ותוספות תקציב, לרוב ללא דיון מסודר.

אנשי "ממשל זמין" שבמשרד האוצר משתפים פעולה ביוזמה זו עם סיירת מפתחים מתנדבים שהקימו את העמותה "הסדנא לידע ציבורי" ומפעילים את אתרי "כנסת פתוחה" ו"התקציב הפתוח". קבצי התקציב המפורטים בגרסת אקסל ניתנים להורדה מהאתר הממשלתי http://data.gov.il/.

תגיות