אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נגיד במלכוד צילום: יואב אטד

נגיד במלכוד

מדיניות הריבית שנועדה למנוע את עליית מחירי הדיור גרמה לשקל להתחזק מעבר לרצוי

09.04.2013, 07:05 | אמנון אטד

יותר מכל רצה פישר לסיים את שלושת החודשים שנותרו לו בתפקיד בשקט ולחזור הביתה בשלום. אבל בשבועות האחרונים התברר שמרכיבי המשוואה שאיתה הוא הצליח להתמודד עד עכשיו בהצלחה מתחילים לצאת משליטה.

לפני שבועיים התכנסה הוועדה המוניטרית של בנק ישראל בראשותו לדיון על גובה הריבית בחודשיים הבאים. סביבת האינפלציה, גם זו המחושבת לאחור וגם זו שמחושבת שנה קדימה, נמצאת כעת סביב מרכז תחום היעד השנתי (1%–3%). המשק גולש אמנם להאטה, אבל האינדיקטורים הכלכליים שפורסמו לאחרונה מצביעים על שיפור מסוים בפעילותו. כלכלת ארצות הברית מגלה סימני התאוששות, ואילו באירופה נמשכת ההאטה.

במצב כזה הוועדה המוניטרית היתה יכולה גם להפחית את הריבית וגם להשאיר אותה ללא שינוי. בסופו של דבר החליטו כל ששת חברי הוועדה פה אחד להשאיר את הריבית חודשיים נוספים ללא שינוי. החלטה זו עומדת בניגוד למסקנה שעולה מדברים שאמר לאחרונה אחד מחברי הוועדה בראיון ל"כלכליסט": "אנחנו למעשה יורים בהשהיה. צריך ללחוץ על ההדק היום, כדי שהרובה יפגע בעוד חצי שנה. מכיוון שהריבית משפיעה על הפעילות הכלכלית בפיגור שבין חצי שנה לשנה וחצי, לא צריכים להתמהמה יותר מדי וצריך לפעול יותר מהר".

אבל הוועדה החליטה כאמור ההפך, ואת אחת הסיבות העיקריות להחלטתה היא בחרה לציין רק בסוף ההודעה שפרסמה: "קצב עליית מחירי הדירות ממשיך לעלות, וב־12 החודשים שהסתיימו בינואר עלו מחירי הדירות ב־8.6%, לעומת 6.7% בחודש הקודם".

סטנלי פישר, צילום: מיקי אלון סטנלי פישר | צילום: מיקי אלון סטנלי פישר, צילום: מיקי אלון

פישר ושותפיו לוועדה חששו אם כן מההשפעה השלילית שתהיה לריבית הנמוכה על מחירי הדירות, והחליטו להשאיר אותה ללא שינוי. והתוצאה של ריבית גבוהה יותר היא שקל חזק יותר, כי במצב כזה כדאי להמיר עוד ועוד דולרים ויורו לשקלים ולקנות בהם איגרות מק"מ של בנק ישראל. עכשיו, כאשר מתברר שגם השקל החזק חוזר לאיים על מדיניותו של בנק ישראל, החליט פישר להפעיל את הנשק היחיד שנותר לו בתחום זה וחזר לרכוש דולרים.

רכישת הדולרים המוגברת התבררה בעבר כפתרון לא ממש מוצלח, בעיקר בשל ההפסדים הגדולים שהיא גורמת לבנק ישראל ולמשק. אבל עם הבעיה הזאת יצטרך להתמודד כבר הנגיד הבא.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
כתבה נכונה מאוד
אשראי זול טוב למשק ורע לבועת הנדל"ן. הפתרון פשוט: הגבלת המימון הזול לאשראי נדל"ני. מגבלת משכנתאות של 50% מימון במקום 75% תוציא הרבה אויר מהבועה ותיתן לבנק ישראל את מרחב התמרון לו הוא זקוק. זה ישמור על הלווים שמסכנים את עצמם, יפחית את החשיפה של הבנקים, יוריד מחירים ויעשה טוב לכולם.
הפתרון , פשוט  |  09.04.13