אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הסטודנטים כועסים על לפיד: "בחרנו בך ודרכת עלינו" צילום: אלכס קולומויסקי

הסטודנטים כועסים על לפיד: "בחרנו בך ודרכת עלינו"

זאת בעקבות הדיון אתמול, בו הודיעו בכירי האוצר ליו"ר התאחדות הסטודנטים כי שכר הלימוד יעלה. ח"כ שמולי: "במצב כזה יחזרו הסטודנטים להיאבק ברחובות"

09.04.2013, 11:53 | חן פונדק

האם בקיץ הקרוב הסטודנטים יחזרו לרחובות והאקדמיה תשוב לשבות? עדיין מוקדם מדי להגיד, אבל בינתיים הסטודנטים החוששים והכועסים מצאו דרך חדשה למחאות: לכתוב בדף הפייסבוק של שר האוצר, יאיר לפיד, בדיוק כמוהו.

יקיר כהן כתב: "אני סטודנט שנה שניה לכלכלה במוסד אקדמי שאינו אוניברסיטה אלא מכללה. אני יודע שלא למדת בחיים כלכלה, שאין לך מושג מה זה מאקרו ולאן עקומות צריכות לזוז, וזה מקובל עלי כי את זה אפשר ללמוד. מה שאי אפשר ללמוד זה איך זה שאני שמתי בקלפי את הנייר הלבן הקטן שמייצג את יאיר לפיד וכמוני עוד מאות ואולי אלפים של סטודנטים ועכשיו מה תדרוך עלינו ?"

ח"כ איציק שמולי במחאה החברתית. "במצב כזה, יחזרו הסטודנטים להיאבק ברחובות", צילום:  עמית שעל ח"כ איציק שמולי במחאה החברתית. "במצב כזה, יחזרו הסטודנטים להיאבק ברחובות" | צילום: עמית שעל ח"כ איציק שמולי במחאה החברתית. "במצב כזה, יחזרו הסטודנטים להיאבק ברחובות", צילום:  עמית שעל

חן לוי הוסיפה "איזה עתיד יש למדינה אם אנחנו הסטודנטים, לא נצליח להרשות לעצמנו לרכוש השכלה? ממילא קשה לנו להחזיק דירה שכורה, למצוא עבודה של חצי משרה, ולממן לימודים, אז עוד להעלות ? אין פלא שלא משנה אם השליט מצהיר על עצמו כקומוניסט או לא, העשירים ממשיכים להתעשר, ואלא שלא - נהיים עניים יותר".

אבל יש גם כמה קולות אחרים, רגועים יותר שהזכירו שעדיין מוקדם למחאות לפני שלפיד דיבר.

התגובות מגיעות בעקבות הידיעה שהתפרסמה אתמול ב"כלכליסט" לראשונה, על אולטימטום של משרד האוצר. אורי רשטיק, יו"ר התאחדות הסטודנטים יצא נסער מפגישה עם האוצר ומיהר לחלוק את מחשבותיו עם כלל חבריו הסטודנטים בעמוד הפייסבוק שלו: "כרגע סיימתי פגישה עם נציג האוצר שהציב לי אולטימטום: או שנכנסים למשא ומתן על גובה שכר הלימוד או שמקצצים בתקציבי ההשכלה הגבוהה ומעלים את שכר הלימוד באופן חד־צדדי. ואני תוהה - איך זה משתלב עם ההבטחה של שר האוצר ל'עשור החינוך'? איפה העזרה לריקי כהן שהוא דיבר עליה רק בשבוע שעבר?".

השנה פג תוקפו של ההסכם התלת־שנתי המעניק לסטודנטים זכות סירוב על העלאת שכר הלימוד. לפני חודש הכריזו התאחדות הסטודנטים, ביחד עם ועדי ראשי האוניברסיטאות, ועד ראשי המכללות והסגל האקדמי על מאבק משותף נגד הקיצוץ בהשכלה הגבוהה.

אלמנט נוסף שיהיה שונה במאבק הסטודנטים הנוכחי, אם יהיה, הוא שבכנסת נמצאים מספר חברי כנסת שבשנים האחרונות הובילו מאבקים אלו בתור יו"ר התאחדות הסטודנטים. האחרון ביותר, חבר הכנסת איציק שמולי אמר כי "מוזר שמי שהבטיח לשמור על מעמד הביניים ושאל איפה הכסף ממשיך לחפש אותו אצל מעמד הביניים. העלאת שכר הלימוד תפגע ביכולות של הצעירים להיכנס למערכת ההשכלה הגבוהה ותשלול מהם כל סיכוי להתקדם בחיים. ככה עוזרים למעמד הביניים? במצב כזה, יחזרו הסטודנטים להיאבק ברחובות ובעוצמה רבה".

במערכת ההשכלה הגבוהה טרם יצאה הודעה רשמית, אך בינתיים פרופ' לאה קסן , נשיאת מכללת לוינסקי לחינוך, מסרה:

"אי אפשר להצהיר שהחינוך הוא הנושא החשוב ביותר, ומצד שני להטיל גזירות כאלו על סטודנטים – הן בנושא שכר הלימוד והן בנושא התקציב. עבור הסטודנטים לחינוך שאנו פוגשים, מדובר בגזירה קשה. כל שנה מספר הסטודנטים הפונים אלינו לבקש תמיכות רק עולה.

קסן הוסיפה כי "מבחינת הפגיעה בתקציב ההשכלה הגבוהה, כיום המכללות לחינוך נמצאות כבר אחרי הקו האדום – כבר השנה משרד החינוך התקשה לשפות את המכללות על שכר הלימוד, ועד היום קיבלנו רק חלק מהשיפוי הצפוי ואנו מתמודדים עם קשיים אלו מדי יום".

"אחד הפתרונות האפשריים יהיה אולי תקצוב דיפרנציאלי", הציעה קסן, "שיגדיר מקצועות מסוימים כמועדפים, ביניהם חינוך. הסטודנטים לחינוך מקדישים את מיטב שנותיהם למקצוע שיניב להם סיפוק רב, אך לאו דווקא במישור הכספי, בניגוד לסטודנטים אחרים".

ממשרד האוצר נמסר הבוקר כי "לא התקבלה החלטה בנושא ההשכלה הגבוהה. הנושא יידון בממשלה בדיונים על כלל סדרי העדיפויות בתקציב".

תגיות