אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מסיבת הריקודים המקוונת על קברה של מרגרט תאצ'ר צילום: cc by Chris Collins of the Margaret Thatcher Foundation

דו"ח טכנולוגי

מסיבת הריקודים המקוונת על קברה של מרגרט תאצ'ר

הקבר עדיין לא נחפר, אולם הרשת כבר יצאה במחולות על מותה של ראש ממשלת בריטניה לשעבר, פייסבוק Home ודומותיה אינן העתיד של מערכות ההפעלה וכוחות משטרה מקוננים על דרישת הציבור לטכנולוגיות מלחמה בפשע כמו ב-CSI

09.04.2013, 13:42 | יוסי גורביץ

להדק את העפר

הרבה מאוד בריטים שנאו את מרגרט תאצ'ר, ראש הממשלה השמרנית של הממלכה המאוחדת במשך כעשור. היו להם סיבות טובות לכך: היא גרמה נזק בלתי הפיך למדינת הרווחה ובין השאר התפרסמה בכך שהיא "לקחה את החלב" מתלמידי בית הספר. היא התייחסה לחלק ממולדתה שהפסיד בבחירות כאילו הובס במלחמת אזרחים. בחלקים מסוימים של אנגליה, המאבק בין כוחות הממשלה לעובדים התקרב באופן מסוכן למלחמת מעמדות.

התוצאה היתה התפרצויות חריפות של שנאה. אלביס קוסטלו הקליט ב-1987 את השיר המדהים Tramp the Dirt Down, בו הבטיח: "אהיה ילד טוב, אני אשתדל כל כך להתנהג טוב, כי אני יודע דבר אחד: אני רוצה לחיות זמן רב מספיק כדי להתענג על הרגע שבו ישימו אותך באדמה, אעמוד על הקבר שלך ואהדק את העפר".

קוסטלו סלח. השאר לא. תאצ קוסטלו סלח. השאר לא. תאצ'ר | צילום: cc by Chris Collins of the Margaret Thatcher Foundation קוסטלו סלח. השאר לא. תאצ

זה היה לפני יותר מ-25 שנה וקוסטלו כבר אמר מאז שזו היתה התפרצות שהיום הוא לא היה מעז לחזור עליה. כך שסביר שלא נראה אותו בהלווייתה של תאצ'ר, שעברה מן העולם אתמול. אבל לעומתו, רבים אחרים לא שכחו ולא סלחו.

הרשתות החברתיות - ולא רק בבריטניה  התלקחו בוויכוחים חוזרים על מורשתה של האישה שהכניסה את המילה "הפרטה" לתודעה, מי שאמרה ש"אין דבר כזה חברה, יש בני אדם אינדווידואלים ויש משפחות". אבל מעבר לחלוקה האוטומטית למחנות שנלחמו את מלחמות האייטיז מחדש, הרבה צעירים בריטים לא ידעו על מה מדובר בעצם - מי זו תאצ'ר בכלל ועל מה כל הרעש.

הגארדיאן, שהיה יריב מר של תאצ'ר בימי שלטונה, דיווח בהנאה בלתי מוסתרת על אדישותו של הדור למהומה. הוא ציין גם שההאשתג #nowthatcherisdead התפרש לא נכון על ידי הכת הנסתרת של מעריצי הזמרת שר, שחשבו שהוא מעיד על כך שהיא מתה. המאמר הסתיים ב-RIP Market Thatcher, לא ברור אם בטעות או בכוונה.

האתר "האם תאצ'ר מתה כבר", שפועל מאז יוני 2010 ועד כה פשוט הציב עמוד רשת עם המילה "לא", משך המון תשומת לב עוינת אתמול: מנהליו שינו את העמוד לתצוגה בה נכתב "כן" בענק, בתוספת הכיתוב "מרגרט תאצ'ר מתה. הגברת הזו לא חוזרת. איך אתם חוגגים"?

בנוסף, הוא הציג רשימת שירים בספוטיפיי כדי שאפשר יהיה לרקוד על הדם כראוי. בעלי העמוד מצאו את עצמם מוצפים בהודעות שנאה, כולל איומים מרומזים, ואיכשהו חשבו שהדרך הנכונה להגן על עצמם היא לומר שהם לא מרוויחים כלום מהעמוד. וואלה. כי לרקוד על מותו של אדם זה בסדר, רק לעשות מזה כסף זה בזוי. הבנו.

התועבה החדשה: "מערכות אפּעלה"

כן, מבטאים זאת בפ' דגושה. זה תרגום צולע של המונח הלועזי המדדה גם הוא, Apperating Systems. המונח האומלל הזה זקף ראשו אחרי שפייסבוק הציגה את הצפרדע-שלא-מצליחה-להפוך-לנסיך האחרונה שלה, Facebook Home. במסגרת הזוועה ההיא, פייסבוק תשתלט לך על הסמארטפון ותתקין על מערכת ההפעלה שלך שכבה שתעמוד בינה ובין האפליקציות - מה שיתן לה שליטה ניכרת על השימוש שלך ביישומים.

זה ניסיון של פייסבוק להשתלט על חוויית המשתמש של הטמבל שמתקין את מערכת האפעלה שלה - והסיבה שפייסבוק הום לא תגיע לאייפון לפני שטים קוק יצטרף למרגרט תאצ'ר וכנראה גם אחרי: אפל לא מתכוונת לתת לאיזו חברה צעירה שמנוהלת על ידי נוכל להשתלט לה על המערכת. לגוגל אין הרבה ברירה, אחרי כל הדיבורים שלה על מערכת הפעלה פתוחה.

פייסבוק Home פייסבוק Home פייסבוק Home

בפייסבוק הימרו ככל הנראה על הסוס הנכון, בהתחשב במכירות של אנדרואיד מול iOS, אבל זה שהם הימרו על הסוס הנכון לא אומר שיהיו לו רוכבים. לרוב האוכלוסיה אין כל עניין בבולשיט הזה. המגזין Wired, שהתחביב שלו הוא לקבור את כל העולם ואשתו כל יומיים, כבר הודיע לנו שמערכות אפעלה הן העתיד. הוא מציין דוגמא מוצלחת, זו של הקינדל Fire, שהיא גרסה מותאמת לחלוטין של אנדרואיד שנפטרת מאפליקציות הבסיס של גוגל, כגון ג'ימייל.

הכלל העיתונאי הציני הישן אומר ששלושה מקרים הם תופעה ואפשר לכתוב עליה. ב-Wired מצפים מאיתנו עכשיו שנתייחס לשני מקרים, שאחד מהם עוד לא הוכיח את עצמו והספקנות כלפיו רבה, כאילו הם לא רק תופעה אלא העתיד של כולנו. ייזהר הקונה.

הציבור מטומטם והמשטרה משלמת

משלת בריטניה מתלוננת שהציבור מגיע אליה עם דרישות בלתי סבירות, כתוצאה מכך שהוא צופה יותר מדי בסדרות טלוויזיה. הציבור, אומר דו"ח משטרתי, התרגל לדיאטה של ג'יימס בונד, CSI ומשימה בלתי אפשרית - ועכשיו הוא מצפה מהמשטרה לעמוד בסטנדרטים הבלתי אפשריים האלה. תובעים - ולא רק בבריטניה - כבר התחילו להתלונן שמושבעים דורשים בדיקות DNA כהוכחה גם במשפטים שבהם אין צורך בהן. מה, ככה פותרים את כל התעלומות ב-CSI, אחרי הכל.

בדיקות DNA הן דבר יקר להחריד, איטי להחריד (לא, זה לא לוקח שעתיים אלא קרוב יותר לשבועיים) ובחלק גדול מהמקרים מחזיר תשובה שאינה חד משמעית. אנחנו שומעים על המקרים שבהן התשובה היא מוחלטת, משום שכשהיא כזו - מדובר במלכת הראיות.

הציבור לא מצליח להבדיל בין שוטרי הטלוויזיה ושוטרי המציאות. CSI הציבור לא מצליח להבדיל בין שוטרי הטלוויזיה ושוטרי המציאות. CSI הציבור לא מצליח להבדיל בין שוטרי הטלוויזיה ושוטרי המציאות. CSI

הבעיה של המשטרה הבריטית נוגעת בעיקר לפשעי סייבר. מצד אחד, מתלוננים שם, יש האדרה של פושעי סייבר בתקשורת, ומצד שני הציבור מצפה מכוחות המשטרה להפעיל האקרי-נגד, מה שחורג מהגדרות תפקידה ויכולותיה.

ברוב המקרים, למשטרה אין מה לעשות כנגד פושעים מקוונים: גם אם במקרה זוהה הפושע, הוא בדרך כלל מונח לו באיזו מדינת חבר עמים לשעבר, שבה שלטון החוק מתנדנד בין שמועה רחוקה לבדיחה עגומה. המעבר למחשוב ענן צפוי לסבך עוד יותר את החקירות. פעם לפחות יכולת למצוא מידע על מחשב מסוים; עכשיו הוא בענן - ולך תוציא ראיות משם.

קצרצרים

1. אחת השיטות הידועות של גוגל לתמרץ את עובדיה היא הארוחות המפורסמות שלה, שבשעתו היו חינמיות לגמרי. השפים של גוגל התבקשו לשים דגש על ארוחות הבוקר והערב, כדי לדרבן את העובדים להגיע מוקדם ולעזוב מאוחר ככל האפשר. אחרי שנים שבהן גוגל התחייבה שלא לפגוע בהטבות של העובדים, היא עשתה זאת לפני כשלוש שנים, בעקבות המשבר הכלכלי. עכשיו יש איום חדש על החגיגה: מס ההכנסה האמריקאי הודיע שהוא מתכוון למסות את העובדים של חברות ההייטק על הארוחות האלה. לראייתו, מדובר בהטבה פטורה ממס, שמגיעה לכ-5,000 דולר בשנה. מומחי מס מציינים ביבושת שגוגל (כמשל; לא מעט חברות מספקות שירותים דומים) מקבלת החזרי מס על הארוחות שהיא מספקת, מה שאומר שהציבור הוא זה שמשלם על ארוחות העובדים.

נו, אז מה אוכלים? משרדי גוגל בציריך נו, אז מה אוכלים? משרדי גוגל בציריך נו, אז מה אוכלים? משרדי גוגל בציריך

2. פייסבוק מפעילה שירות מפוקפק חדש: בבריטניה, אתה יכול מעתה לשלם סכום של כ-11 דולר כדי לשלוח הודעת פייסבוק לסלבריטאים ולאנשים שנמצאים מחוץ למעגל החברים שלהם. אפילו בהתחשב בהיסטוריה הבעייתית של פייסבוק זה שירות חריג: אתה בעצם משלם כסף טוב כדי שתוכל להטריד אדם שאתה בכלל לא מכיר ושכנראה צריך מייל ממך כמו עוד חור בראש. אחרי הכל, אם היתה לו סיבה ליצור איתך קשר כבר הייתם כנראה חברים. בפייסבוק טוענים שזהו תרגיל שמיועד להוריד את רמת הספאם. ההודעה הרגילה מטעם אדם שלא מכיר אותך מגיעה לספריית ה-Other, שהיא ספריית ספאם לכל דבר ועניין; הודעה בתשלום הוא אשכרה יצטרך לראות. כלומר, אם אתה מפורסתם ורוצה לסגור את יום העבודה המייגע שלך בלראות מה חדש אצל החברים שלך, תצטרך להגיע אל היעד תוך דילוג על מוקשים בדמות מיילים ממעריצים וסטוקרים, כאילו שלא היה לך מספיק מזה במהלך היום. ופייסבוק, מצידה, תגזור קופון. נהדר.

3. גידול סרטני על תקן אדם, סטיבן קוצ'רסקי, ממש לא אהב את העובדה שהחברה שלו זרקה אותו. אז הוא החליט לנקום, השתלט על חשבון המייספייס שלה וניצל את ההזדמנות כדי לכתוב שם הערות שהן לא רק מעליבות - אלא מהוות עבירה על חוקי ההטרדה המינית. האשה התלוננה, המשטרה חקרה, וקוצ'רסקי - שכנראה הופתע לגלות שאפשר להגיע אליו - הורשע בהטרדה, אם כי זוכה בערעור מאשמת פריצת הצפנה. אל תנסו את זה בבית.

4. כ-40% מהשפות בעולם נמצאות על סף הכחדה. בשנים האחרונות רואים טרנד מעודד של הוצאות ספרים קטנות שעושות את חלקן במאבק על שימור השפה על ידי הוצאת ספרים בשפות הללו. אחת מהן היא Cornish, קורנית או בשפתה-שלה Kernewek, דיאלקט שפעם היה נפוץ במחוז קורנוול שבאנגליה. מו"לית שהוציאה ספר ילדים בקורנית הופתעה לשמוע מאמזון שהספר לא יהיה זמין בקינדל, משום שהוא ב"שפה שלא נתמכת" על ידי המכשיר. המו"לית הצביעה על כך שהכתב של קורנית הוא הכתב הלטיני המוכר, ללא כל צורך בסימנים נוספים, שממילא משמש את אמזון לצרכי הוצאת ספרים באנגלית. אמזון לא התרשמה, והמו"לית פנתה למדיה החברתית וניהלה קמפיין שאילץ את החברה הענקית לסגת ולאשר את הספר. צעד קטן לקוראי הקורנית, צעד גדול לאנושות.

5. מייקל ארינגטון, מי שפעם הוכתר בתור האדם השנוא ברשת, הואשם לאחרונה על ידי שתי נשים באיומים, תקיפה ואונס. אחרי כשבוע של שתיקה, ארינגטון הגיב אמש בבלוג שלו והכחיש את כל ההאשמות שיוחסו לו. הוא מבטיח פעולה משפטית תקיפה והודיע שהנחה את עוכרי הדין שלו להגיש גם תלונות במשטרה. לא ברור מהתגובה של ארינגטון האם כל הפעילות המשפטית הזו תהיה מכוונת נגד הנשים שהתלוננו נגדו, נגד המגזין גוקר שחשף את הסיפור, או נגד כל הבלוגרים שמיהרו להודיע שהם תמיד ידעו שהוא בריון.

6. במכירה פומבית בקליפורניה רכש מישהו (מותר להניח שמדובר בחובב מושבע של "מסע בין כוכבים") את רובה הפייזר המקורי שבו השתמש קפטן קירק מהסדרה המקורית ב-1965. הוא שילם עבורו סכום מעורר דמעות של 231,000 דולר. מילא אם היה מדובר ברובה פייזר אמיתי, אבל לא: רק צעצוע ששימש בסדרה. יחד עם הרובה הגיעו השרטוטים המקוריים שלו ושאר ניירת. ג'יזס פאקינג קרייסט.

תגיות