אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החברה שהיתה עם רגל וחצי בקבר

החברה שהיתה עם רגל וחצי בקבר

לאיל הנדלר, שהיה מנכ"ל ב. יאיר שכולם הספידו אותה טרם זמנה, יש עצות לחברות בקשיים

11.04.2013, 09:22 | יניב רחימי
ב. יאיר היתה בשנת 2008 כבר עם רגל וחצי בקבר ואם לשפוט על פי תשואות האג"ח שלה, כל מה שנותר היה לקבוע את שעת המוות. אלא שלמרות הכל, חברת הנדל"ן הירושלמית עלתה כעוף החול והיא מעניקה היום משמעות כפולה לביטוי "אבן מאסו הבונים - היתה לראש פינה". איל הנדלר, מי שכיהן אז כמנכ"ל החברה וכיום הוא יו"ר ובעלים של קבוצת כנען, שוחח עם "כלכליסט", וניפק מספר תובנות מעניינות לחברות שנמצאות בקשיים.

קראו עוד בכלכליסט

בעיית החתמים

החתמים לא יכולים להתנער מאחריותם לאג"ח בעייתי או לחברות שכשלו. הם חייבים לבצע ניתוח של התזרים שיהוו את מקור הסילוק של האג"ח. בין אם מדובר באג"ח עם שעבוד או בכזה שאין לו שיעבוד. אם החתמים יעשו את העבודה, ימנעו בעתיד המון דיפולטים. אני לא מאשים את החתמים, בדיפולט האחריות הראשונה היא על החברה והשנייה על תנאי השוק ורק אח"כ החתמים. אחת הטעויות שנעשו בחברות שנקלעו לקשיים היא ההסתמכות על היכולת למחזר חוב. במשבר של שנת 2008־2009 המציאות היתה כזאת שלא אפשרה לגייס. בחוכמה שבדיעבד ובהנחה שאנחנו רוצים להימנע מטעויות העבר, העצה שלי היא לחייב חברות מנפיקות לתת גילוי בתשקיף כיצד הן מתכוונות לשרת את החוב. אין טעם והגיון במתן גילוי של תזרים מזומנים חזוי רק כשהבעיות צצות. הרגולציה יכולה לסייע במניעה.

חנן מור יאיר ביטון סמי מצלאווי , צילום: אוראל כהן, אבנר צרפתי, עמית שעל חנן מור יאיר ביטון סמי מצלאווי | צילום: אוראל כהן, אבנר צרפתי, עמית שעל חנן מור יאיר ביטון סמי מצלאווי , צילום: אוראל כהן, אבנר צרפתי, עמית שעל

אנרגיה ניהולית

ברגע שמזהים בעיה, אסור להתמהמה. יש מחיר כבר להשתהות בקבלת החלטה על מימושים. בעלי השליטה והמנהלים חייבים לשדר אנרגיה חיובית, במקביל למימוש של נכסים שלא מייצרים תזרים מזומנים. אתה חייב למצוא את האנרגיה לפעול ולנהל בזמן שאתה משמש ככונס הנכסים של עצמך. כולם נושאים עיניים להנהלה.

שקיפות

כשאתה נקלע למשבר, אתה חייב לפעול בשקיפות מלאה, באופן פרואקטיבי וייזום. לא לחכות שהמשקיעים יתקשרו אליך. עליך ליזום פגישות עם המשקיעים והנושים. מעבר לכך שאני חושב שחוסר שקיפות היא בעיה מוסרית ואפילו אתית. אם אתה נקלע לבעיה ונדרש לסיוע, יש סיכוי טוב יותר שהמשקיעים שנפגשת איתם ונהגת בהם בשקיפות מלאה ייאותו לשתף פעולה. אסור להפתיע את הנושים וחייבים להגיע אליה בכפיים נקיות. נדרשת מערכת דיווח מול נאמני האג"ח שמשדרת רצינות ורצון טוב.

דוגמה אישית

כשחברה ניצבת לפני בעיה תזרימית היא חייבת לשלם מחיר מיידי על ידי קיצוצים עמוקים בהוצאות התפעול וההנהלה ובעיקר בתנאי ההעסקה של הבכירים. כשראינו שעלולה לצוץ בעיה לא חיכינו שיבקשו מאיתנו ובאופן ייזום הובלנו מהלך של קיצוץ שכר, לרבות מכירת המכוניות היקרות. הרעיון היה להפוך כל אבן כדי שלא נגיד לאחר מכן "חבל שאת זה לא עשיתי". הצדק לא יכול רק להיעשות, הוא צריך גם להראות. אתה לא יכול להיות בבעיה תזרימית ולנסוע במרצדס. אחרי שאתה עושה את זה, אתה יכול לדרוש גם מאחרים. בלי מאמץ כולל, זה לא יצליח.

תגיות