אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דירקטוריון חברת החשמל הגדיל את חוזה הגז ממאגר תמר ב-43% צילום: אלבטרוס

נחשף בכלכליסט

דירקטוריון חברת החשמל הגדיל את חוזה הגז ממאגר תמר ב-43%

ברצונה שלחברת חשמל לנצל את אפשרות הרכישה של הגז קרוב ככל הניתן למחיר העסקה המקורית מקיץ 2012 שהיקפו כ-10 מיליארד דולר

11.04.2013, 16:22 | ליאור גוטמן

דירקטוריון חברת החשמל אישר היום (ה') להגדיל את רכישת הגז הטבעי ממאגר "תמר" ב-43%.

קראו עוד בכלכליסט

כפי שנחשף ב"כלכליסט" חברת החשמל לחצה בתחילת מרץ האחרון על משרדי האוצר והאנרגיה להגדיל את היקף הרכז ממאגר תמר משתי סיבות עיקריות: הראשונה הייתה לנצל את אפשרות הרכישה של הגז קרוב ככל הניתן למחיר העסקה המקורית בין הצדדים מקיץ 2012 שהיקפו כ-10 מיליארד דולר.

הסיבה השנייה היא רצון לממש את תוכניות הפיתוח של חברת החשמל, שכוללות בין השאר הסבת חלק מיחידות הייצור הפחמיות לעבודה בגז. על פי המסתמן הלחץ על משרדי הממשלה עבד ודירקטוריון החברה אישר כאמור את העסקה. עלות הרחבת החוזה נאמדת בכ-7 מיליארד דולר.

אסדת תמר, גז טבעי, צילום: אלבטרוס אסדת תמר, גז טבעי | צילום: אלבטרוס אסדת תמר, גז טבעי, צילום: אלבטרוס

בהודעת חברת החשמל ושותפות תמר (דלק קידוחים, אבנר, ישראמקו ודור גז), היקף הגז המינימאלי שחברת החשמל תרכוש יעלה מ3.5 מיליארד מ"ק (BCM) ל-5 מיליארד מ"ק לכל שנת אספקה. מאחר והזרמת הגז כבר החלה המהלך דורש הגדלת הקיבולת השעתית של חברת החשמל בצנרת הבודדת שעומדת לרשות המשק הישראלי. לפי חברת החשמל "מועד סיום הזרמת הגז במסגרת האופציה יהיה בסוף שנת 2019 אלא אם החברה תודיע עד ליום ה- 15 באפריל, 2015 כי ברצונה להאריך את רכישת גז בכמויות המוגדלות של האופציה לתקופה נוספת, החל מתחילת שנת 2020 ועד מועד סיום ההסכם ביולי 2027".

ההסכם המקורי בין חברת החשמל לשותפות תמר כלל רכישה של 42.5 מיליארד מ"ק לתקופה של 15 שנה ובהיקף מינימאלי של 10 מיליארד דולר. לחוזה נרשמה אופציית הרחבה של עד 99 מיליארד מ"ק, בהתאם לצרכי המשק הישראלי. על פי הוראות רשות החשמל, כמו גם רשות ההגבלים העסקיים, עכל חוזי רכש הגז במשק מחוייבים לאפשר כניסה של ספק נוסף, אם וכאשר יגיע אחד.

לפיכך, חברת החשמל פיצלה את רכש האופציה ולא מיצתה את כלל הכמות שהיא יכולה תרכוש, שעשויה להגיע לעד 99 מיליארד מ"ק, כשליש מנפח מאגר תמר כולו. המגבלה היחידה של חברת החשמל היא כיצד לממש את כלל החוזה מבלי לפגוע באספקת הגז של לקוחות אחרים במשק. בעבר עלו שלושה פתרונות אפשריים שכללו הקמת צנרת שנייה, שימוש במדחסים ("בוסטרים") להעלאת הלחץ בצינור או שימוש בצנרת משנה שתפקידה לנקז תוצרי קידוח.

תגיות