אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ראש ממשלת המומחים הולך הביתה צילום: יואב גלאי

ראש ממשלת המומחים הולך הביתה

תנופת הצמיחה והישגיו הכלכליים של סלאם פיאד זכו לשבחים בעולם. האם מחליפו ינהיג מדיניות דומה?

15.04.2013, 08:13 | דני רובינשטיין

למרות הלחץ האמריקאי על יו"ר הרשות הפלסטינית מחמוד עבאס (אבו מאזן), הוא קיבל בסוף השבוע את התפטרותו של ראש הממשלה סלאם פיאד. הסכסוך בין השניים התמקד לאחרונה בשאלת המשך כהונתו של שר האוצר נביל קסיס, שנקלע לסכסוך חריף עם פיאד בדבר האחריות לניהול המדיניות הכלכלית הפלסטינית.

תנופת בניין ופיתוח

בעיני רבים ממשלת פיאד היתה הממשלה הטובה ביותר שכיהנה ברשות מאז הקמתה. ד"ר אפרים לביא, ראש מרכז תמי שטינמץ למחקרי שלום באוניברסיטת תל־אביב, המתמחה בנושאים הפלסטינים, סיפר כיצד הופתע בביקוריו האחרונים בגדה המערבית מתנופת הבניין והפיתוח בערים ובכפרים; תמונה שונה לחלוטין מתמונות השיתוק והחורבן שנראו בזמן האינתיפאדה השנייה. הצמיחה של השנים האחרונות אמנם נשענה במידה רבה על סיוע חיצוני, אבל לא ניתן להתעלם מהתרומה של פיאד וממשלתו.

מדובר ברפורמות מוסדיות שעשה פיאד בתחומי הממשל, מנגנוני הביטחון, מערכת המשפט והשירות הציבורי. פיאד פיתח את מערכת הבנקאות ורשות המטבע (המקבילה לבנק המרכזי), את הלשכה לסטטיסטיקה ואת מינהל המקרקעין. חל שיפור ניכר במערכות החינוך, הבריאות והרווחה. על פי נתוני לשכת הסטטיסטיקה הפלסטינית, 92% מהצעירים זוכים להגיע לחינוך תיכון (פחות משני שלישים מתוכם זוכים להשלים אותו), ואחוז האנאלפביתים בקרב הצעירים הוא כמעט אפסי. כ־220 אלף סטודנטים לומדים כיום ב־49 מוסדות להשכלה גבוהה בגדה ובעזה. גם בתחום הבריאות הישגי הפלסטינים ראויים לציון. תמותת התינוקות נמוכה, כ־20 מאלף. תוחלת החיים הגיעה ל־72 שנה, ומתוך 24 בתי החולים שבשטחי הרשות חשוב לציין את המרכז הרפואי הגדול והמשוכלל ברמאללה שהוקם בסיוע מהמפרץ, ואת בית החולים האוניברסיטאי של מכללת אל־נג'אח בשכם שבו תוכנית להכשרת רופאים בתחומים השונים.

הסטטיסטיקה מלמדת עוד על כך שכמעט 100% ממשקי הבית מחוברים לחשמל, ב־%50 מהבתים יש מחשב, ולקרוב ל־%20 מהמשפחות יש מכונית. הנתונים הללו הם מהגבוהים במדינות ערב (להוציא מדינות המפרץ), והם זוכים לשבחים מארגונים בינלאומיים.

פיאד. דגל במדיניות "עוד דונם ועוד עז", צילום: עמית שעל פיאד. דגל במדיניות "עוד דונם ועוד עז" | צילום: עמית שעל פיאד. דגל במדיניות "עוד דונם ועוד עז", צילום: עמית שעל

חיקה את אסטרטגיית היישוב היהודי

חלק נכבד מההישגים הללו נזקף לזכות האסטרטגיה הכלכלית/מדינית של סלאם פיאד, שהיתה שונה במהותה מהאסטרטגיה שהונהגה בימי יאסר ערפאת. ד"ר לביא מכנה זאת "בניין המדינה הפלסטינית מלמטה". אם בשנים קודמות, בימי האינתיפאדות, בראש סדר היום הלאומי הפלסטיני היה מאמץ להגיע קודם כל להסדר שיסיים את הכיבוש - הרי בראש סדר היום של פיאד היתה הפעילות לכונן מוסדות ותשתיות חברתיות וכלכליות תוך שמירה על שגרת חיים. היו שראו בכך ניסיון להעתיק את המדיניות של "עוד דונם ועוד עז" של הנהגת היישוב היהודי בימי המנדט הבריטי, שהדגישה את חשיבות העשייה הציונית לקידום השאיפות הלאומיות. מה שברור לכל הוא שממשלת פיאד הביאה, בעזרת התרומות מחו"ל, לתנופת הפיתוח ולשיעורי הצמיחה הגבוהים ברשות הפלסטינית של השנים האחרונות.

תגיות