אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משבר קוריאה: פתיל קצר, פיצוץ גדול - וסכנה לתעשיית האלקטרוניקה

משבר קוריאה: פתיל קצר, פיצוץ גדול - וסכנה לתעשיית האלקטרוניקה

הגבול בין צפון ודרום קוריאה הוא חבית חומר נפץ; התלקחותו תמיט אסון על תעשיית החומרה, שנשענת על ייצור דר' קוריאני לרכיבים חיוניים. מהם התרחישים שעלולים לקרות וכיצד ישפיעו על חברות כאפל ועל הצרכנים?

16.04.2013, 12:17 | ניצן סדן
חצי האי הקוריאני על סף פיצוץ: צפון קוריאה הכריזה על מצב מלחמתי עם שכנתה מדרום, גורמים במערב מעריכים כי בקרוב תערוך המדינה הסגפנית ניסוי גרעיני נוסף שיחמם את הגזרה ולא מן הנמנע שיפרוץ עימות צבאי בין שתי המדינות.

קראו עוד בכלכליסט

בעידן הכלכלה הגלובלית, עימות שכזה עשוי להשפיע על חברות רבות מסביב לעולם - בדגש על חברות אלקטרוניקה. נכון להיום, די בתקרית צבאית בודדת כדי לייקר את הסמארטפון הבא שלכם, לסבך חברות רבות בתביעות על הפרות חוזים, לעכב השקת מוצרים ולפגוע בשוק האלקטרוניקה כולו.

קים ג קים ג'ונג און | צילום: איי פי קים ג

רקע: סכסוך גבולות שיגיע לכיס של כולנו

המשבר בין שתי המדינות נולד בסוף מלחמת העולם השניה, עת חולק שטחה בין שני כוחות שהחזיקו בה – ברית המועצות בצפון וארצות הברית בדרום. מה שהחל בתור חלוקה זמנית הפך לקבועה בשל המתחים בין המעצמות. אלו הגיעו לשיאם ב-1950, עת פרצה מלחמה בין שתי המדינות. היא הסתיימה לאחר שלוש שנים, ללא שום הישג משמעותי לאף אחד מהצדדים.

מאז, צמחו שתי המדינות בכיוונים מנוגדים: דרום קוריאה הפכה למעצמה טכנולוגית, מקום הולדתם של מוצרי האלקטרוניקה הפופולריים ביותר בעולם ורכיבים חיוניים לרבים אחרים. בעוד צפון קוריאה הפכה למדינה סגפנית וקיצונית ביותר, מהמבודדות בעולם. אולם האיבה בין שתי המדינות לא שככה; הגבול בין שתיהן הוא המאובטח והשמור בעולם. משני צידיו ניצבים יותר ממיליון חיילים, ערוכים ומוכנים לכדור אחד שיחצה את הגבול ויצית מלחמה בשנית.

הומור מתובל בפחד. פארודיה אמריקאית על קים ג הומור מתובל בפחד. פארודיה אמריקאית על קים ג'ונג און הומור מתובל בפחד. פארודיה אמריקאית על קים ג

אם תפרוץ מלחמה, אפילו אם מדובר בתרחיש מוגבל – הפגנת כוח צפון קוריאנית – תהיה לכך השפעה בלתי נמנעת על שוק האלקטרוניקה העולמי.

"כל מה שישפיע על שרשרת האספקה יהפוך לבעיה", העריך תומס דינגס, אנליסט בכיר בחברת HIS . דינגס אמר לאתר Mashable שדרום קוריאה היא מקור עיקרי לרכיבים חיוניים רבים לתעשיית האלקטרוניקה: יותר מחצי משבבי ה-DRAM ואחוז משמעותי מפאנלי התצוגה ושבבי ה-NAND של כונני הפלאש מגיע ממפעלים בשטחה או בבעלות חברות דרום קוריאניות כסמסונג ו-LG.

גלקסי S4. התחממות בגבול תשפיע על סמסונג ולקוחותיה, צילום: עומר כביר, ניו יורק גלקסי S4. התחממות בגבול תשפיע על סמסונג ולקוחותיה | צילום: עומר כביר, ניו יורק גלקסי S4. התחממות בגבול תשפיע על סמסונג ולקוחותיה, צילום: עומר כביר, ניו יורק

בלי רכיבים אלה, לא ניתן לבנות טלוויזיות, סמארטפונים, טאבלטים, שבבי זיכרון, מעבדים שונים ועוד. במילים אחרות, אם דרום קוריאה נפגעת, תיפגע התעשיה כולה – ממעצמות כאפל ועד חברות שגם כך נאבקות על קיומן.

מכת-מוות לחברות קטנות

פגיעה בשרשרת האספקה שמקורה בדרום קוריאה תייקר מוצרים רבים. למשל, חברות שמייצרות מחשבים, טאבלטים וסמארטפונים משתמשות בזכרונות DRAM שהם זולים יותר מזכרונות SRAM ודומיהם. חברת סמסונג, גאוות דרום קוריאה, מייצרת רכיבים רבים במפעלים שסמוכים יחסית לגבול עם קוריאה הצפונית. אם תיפגע יכולת ייצוא המוליכים למחצה שלה, יש להניח כי שווקי העולם יושפעו מכך בתוך חודשים ספורים. לפי Mashable, אפל, קוואלקום, טקסס אינסטרומנטס ומספר חברות גדולות אחרות נשענות על רכיבי סמסונג. חברות אלו מייצרות רכיבים ומוצרים שמרכיבים אחוז ניכר משוק הסמארטפונים, למשל.

ייקור הרכיבים ישפיע מיידית על מחירי המכשירים שמשווקים ברחבי העולם. מספר חברות מובילות כגוגל, HTC, אסוס ואחרות בחרו באסטרטגיה של שיווק מכשירים זולים במיוחד, כדי להוות אלטרנטיבה לאייפון ולאייפד של אפל, שמתומחרים כמכשירי פרימיום. ייקור הרכיבים יחייב אותן לשנות את התמחור או לספוג הפסדים. מה שעשוי להיות פגיעה לא נעימה עבור גוגל ואמזון, יכול בקלות להפוך למכת-מוות עבור HTC ואייסר למשל.

איך מוכרים מוצרים מוזלים כשהרכיבים מתייקרים? נקסוס 7, צילום: בלומברג איך מוכרים מוצרים מוזלים כשהרכיבים מתייקרים? נקסוס 7 | צילום: בלומברג איך מוכרים מוצרים מוזלים כשהרכיבים מתייקרים? נקסוס 7, צילום: בלומברג

התעשייה שתיפגע בצורה האנושה ביותר תהיה תעשיית הטלוויזיות. דרום קוריאה מייצרת יותר מחצי מהפאנלים עבור שוק זה. כמעט כל יצרניות הטלוויזיות נמצאות בקשיים כלכליים: שארפ, פנסוניק, טושיבה ואחרות חוות ירידה מתמשכת במכירות. זאת, בעיקר משום שהקהל הרחב לא התרשם ממסכי התלת ממד של השנים האחרונות על אף הירידה במחיריהם.

פגיעה בתעשיית המחשוב הארגוני

לפי הערכות, לחברות כאפל ו-HP יש מחסני חלפים שיספיקו לתקופה של חודשיים. לאחריה, יהיה עליהן לאתר ספקיות חליפיות כדי למנוע ביטול משלוחי מוצרים. המקרה של חברות כ-HP, לנובו ו-Dell עשוי להיות מורכב יותר, שכן חלק לא מבוטל מרווחי השלוש מגיעים מן השוק הארגוני; ביטול עסקאות שנחתמו עשוי להוביל לשרשרת תביעות ולאבדן לקוחות גדולים.

לעומתן, החברה שרגישה ביותר להתלהטות בגבול הקוריאני היא סמסונג. מעצמת האלקטרוניקה נשענת בעיקר על ייצור במדינה עצמה ופחות על פסי ייצור בחו"ל (לחברה יש מערכי ייצור בודדים באירופה, מקסיקו ומדינות אחרות).

אולטרה-בוק מבית HP אולטרה-בוק מבית HP אולטרה-בוק מבית HP

ככל הנראה שלמהלך צבאי בין צפון ודרום קוריאה תהיה השפעה דומה לשל הצונאמי שפגע ביפן לפני שנתיים. שוק האלקטרוניקה, אשר נפגע מאסון טבע זה, ככל הנראה הסיק את המסקנות; יש להניח שכל לקוחות סמסונג ו-LG הגדולות מתחילות לגשש אחר אלטרנטיבות, אשר ככל הנראה יהיו יקרות ומוגבלות.

התרחישים ומחירם

תרחיש א: צפון קוריאה ממשיכה לאיים לאורך חודשים. במקרה זה, יש להניח שחלק מהחברות שתלויות ברכיבי סמסונג ו-LG יעדיפו לאתר ספקים נוספים. החברות לא ימהרו לוותר על היצרניות הדרום קוריאניות לחלוטין, משום שמתיחות ממושכת עדיין לא מהווה מלחמה וניתוק שרשרת האספקה. הפגיעה ברווחי סמסונג ו-LG תהיה נמוכה יחסית.

גם מצב מתיחות ממושך יגרום לנזק. טילי נ"מ מתוצרת סובייטית, בשימוש צפון קוריאה, צילום: shutterstock גם מצב מתיחות ממושך יגרום לנזק. טילי נ"מ מתוצרת סובייטית, בשימוש צפון קוריאה | צילום: shutterstock גם מצב מתיחות ממושך יגרום לנזק. טילי נ"מ מתוצרת סובייטית, בשימוש צפון קוריאה, צילום: shutterstock

תרחיש ב: מלחמת התשה. אם מצב המתיחות יוסלם לרמה של סדרת תקריות-גבול (אירועי ירי, למשל), יש להניח שהחברות שתלויות בייצור הדרום קוריאני יקפיאו חוזים ויבקשו לאתר אלטרנטיבות בזריזות. זאת, משום שלא ניתן לדעת מתי תתפרץ מלחמה – אולם המהלכים הצבאיים המוגבלים יתנו תחושה של "אסון מעבר לפינה" גם לחברות וגם למשקיעים. הנזק לסמסונג ו-LG יהיה משמעותי.

תרחיש ג: מהלך צבאי. אם צפון קוריאה תבחר לבצע מהלך צבאי מוגבל כמו מחטף לכיבוש תא שטח מוגבל מעבר לגבול הדרום, תסלים תקרית גבול או תפיל מטוסי תצפית, יש להניח שנוכל לראות תגובת פאניקה מכל הנוגעים בדבר: משקיעים ייבהלו וימכרו את מניות החברות, שותפות יעזבו או ירכשו כמות גדולה של חלפים בבת אחת ועוד. עם זאת, במקרה כזה צפויה התערבות בינ"ל – מעין הפרדת כוחות. ככל הנראה שהמהלך הצפון קוריאני יגונה על ידי סין וארה"ב, אשר שואפות להימנע מעימות ביניהן. במקרה זה, צפויים כמה ימים/שבועות מתוחים מאוד, שלאחריהם חזרה לשגרת פעילות ללא נזק משמעותי לתעשייה.

על כל אלה מאפיל הניסוי הגרעיני שצפויה צפון קוריאה לבצע. לאחריו, יש להניח שיחלו מגעים אינטנסיביים בין ארה"ב וסין ובין המדינה הסגפנית, במטרה למנוע את התלהטות הגזרה למצב של מלחמה שתשפיע על המעצמות ואף תחייב אותן להתערב. בהתחשב בכך שמלחמה שכזו לא תניב כל תועלת לאף אחד מגורמי הכוח שבתמונה, יתכן שהניסוי הצפון קוריאני (שיתפס כהפגנת כוח של קים ג'ונג און כלפי עמו וכלפי השכנה מדרום) יהיה דווקא הגורם שיקרר את הגזרה בבת אחת.

תגיות