אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עצמאות בפייסבוק: הורים, אל תצאו לילדכם מהווריד צילום: shutterstock

עצמאות בפייסבוק: הורים, אל תצאו לילדכם מהווריד

הילדים שלכם משוטטים ברשתות חברתיות ללא השגחה? מסתירים את המחשב כשאתם עוברים לידם או נראים מדוכדכים באופן כללי? אל תתנו להם לגלוש בלי חבל הצלה. תפקידכם כהורים הוא לסייע להם בהתמודדות עם תחלואי הרשת

16.04.2013, 14:03 | כרמית פלר
הרשת החברתית יכולה להיות מקום מסוכן ובעייתי עבור בני נוער. בסוף השבוע פורסם כי נערה מארה"ב התאבדה לאחר שנפלה קורבן להתעללות בפייסבוק. הצעירה נאנסה ותוקפיה העלו תמונות שמתעדות את המקרה לרשת. לפני כשנה ניסו נערות בנות 14 מאשדוד להתאבד בגלל ביריונות ברשת.

קראו עוד בכלכליסט

להורים לא קל להתמודד עם התופעה. מחקר של ה-Education Database Online גילה כי מחצית מן האמהות שהצטרפו לפייסבוק אמרו במפורש שעשו זאת כדי לעקוב אחרי ילדיהן.

מה הוא כותב שם בפייסבוק?, צילום: סי די בנק מה הוא כותב שם בפייסבוק? | צילום: סי די בנק מה הוא כותב שם בפייסבוק?, צילום: סי די בנק

המהלך זכה לביקורות לפיהן הילדים מובכים ממה שכותבים הוריהם בפייסבוק וכי אין לרגל אחריהם שכן ביכולתם לחסום או לסנן את ההורים בקלות. לפי תפיסות אלה, ברגע שהתיר הורה לילדו להשתמש ברשתות חברתיות, עליו להבין שגם אם הוא יעשה בהן טעויות או יסתבך, מדובר בחלק מהחיים ומתהליך החיברות שלו. לראייתי, מדובר בבחירה מסוכנת ובעייתית – ושאסור "לצאת להם מהווריד" רק משום שדרשו זאת בתוקף.

 

הצד השני כשהלייק של אמא הופך למלחמה משפחתית רוצים להגן על ילדכם מתחלואי הרשת? עוקבים אחריו בפייסבוק לשם כך? אתם פוגעים ביחסים שלכם ובעצמאות שלו יוסי גורביץ, 4 תגובותלכתבה המלאה

כחצי מבני הנוער בישראל ספגו עלבונות מקוונים

 

קל לראות שילדים ובני נוער רבים מתקשים להתמודד עם גילויי אלימות ברשת. המקרים שמגיעים לכותרות הם אמנם קיצוניים, אבל כבר ב-2007 מצאו החוקרות דפנה למיש ורבקה ריבק כי 45% מבני הנוער בישראל קיבלו הודעה פוגענית ברשת ויש להניח שהמספרים בעלייה. הדרכים רק משתכללות עם הזמן; אם בעבר הפיצו מיילים עם שמועות והשמצות, היום מפיצים בלחיצת כפתור סרטוני גנאי, מצביעים נגד מישהו בסקר ומשתמשים במסרונים מעליבים.

ב-2011 מצאה החוקרת פיי מישנה כי אחד מארבעה בני נוער מעורב הן כקורבן והן כתוקפן ברשת – משום שכל כך קל לתקוף או להגיב ובכך ללבות את האש. היא טוענת כי חשוב לערב את ההורים ובית הספר בהעלאת המודעות לנושא.

המחקר בנושא זוכה לעניין רב, אך הוא לא מדביק את ההתפתחות הטכנולוגית. חוקרים מציעים להורים למקם את המחשב המשפחתי בסלון ולא בחדרו של הילד, אבל האינטרנט כבר מזמן פלש אל הטלפונים הסלולריים וזה כלל לא אפשרי. גם אי אפשר לאסור על נערים מגיל מסוים להשתמש כליל בפייסבוק; מדובר בגזר דין מוות עבור חיי החברה שלהם.

קשר טוב עם ההורים מסייע בהתמודדות

העובדה שאימהות רבות עוקבות אחר ילדיהן היא מעודדת. ב-2007 גילה המחקר של למיש וריבק כי להורים היתה מודעות מועטה למה ילדיהם עושים ברשת. למשל, 60% מהילדים העידו שהציקו להם ברשת לעומת רק 5% מההורים שידעו כי הילדים שלהם ספגו התעללות.

מעקב אחרי בני הנוער לא מתמצה בלהיות חברים שלהם בפייסבוק. צריך לעקוב אחר ההתנהגות שלהם כשהם ליד המחשב, לבדוק האם הם מנסים להסתיר מכם את מה שהם עושים במחשב, האם הם נראים מוטרדים, מדוכאים וכדומה.

בקרת גלישה: גם לנוער, גם לילדים, צילום: shutterstock בקרת גלישה: גם לנוער, גם לילדים | צילום: shutterstock בקרת גלישה: גם לנוער, גם לילדים, צילום: shutterstock

למרות זאת, לא צריך להביך את בני הנוער ולהגיב להם ברשת החברתית. תחושת עצמאות היא חשובה בגיל ההתבגרות, בעוד שמעקב צמוד והגבלות מההורים רק מגבירים את הבריונות ברשת.

מחקרים מצאו שבני נוער שיש להם קשר טוב עם ההורים, סובלים פחות מאלימות וירטואלית - וזהו הבסיס לפתרון. בני נוער עושים רושם של גדולים ו"מנפנפים" את ההורים פעמים רבות. זה לא אומר שצריך לזרוק אותם למים בלי שום חבל הצלה. מערכת יחסים פתוחה עמם, שתיתן להם הרגשה שהם יכולים לשתף אתכם במה שעובר עליהם, מפחיתה את הסיכוי שיעסקו בהטרדות ברשת. בנוסף, הם יספרו לכם מרצונם במקרה שהוטרדו.

למדו אותם על תחלואי הרשת

מלבד זאת, כדאי לפתח עם בני הנוער שיחה על ההתנהלות שלהם בפייסבוק. כהורים אולי אתם מרגישים נחותים מהם טכנולוגית, אבל יש לכם ידע רב בהתנהלות מול אנשים. דברו איתם על ההשלכות של דברים שהם כותבים ברשת, שנשארים שם להרבה זמן.

חשוב שיבינו שלמרות שברגע זה סרטון או תמונה שהעלו (או שהעלו חבריהם) יכולים להיראות כבדיחה משעשעת, אולם יישארו ברשת זמן רב ועשויים להביך אותם בעתיד. חבל שילדכם יאבד תפקיד בצבא או משרה פוטנציאלית משום שמישהו חיפש עליו ומצא תמונות שלו משתטה בהיותו שיכור או מתנהג בגסות ואלימות .

תגיות

11 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

11.
מנגנון לילדים ונחוץ למבוגרים- תמשיכי
כתבה מצוינת, כתובה מצויין. להורים החוששים מחשיפת היתר לילדים. החשיפה בלתי נמנעת ומעבר ללמוד של דרכי ההגנה יש ליצר מנגנון הגנה אינטרנטי. לפעמים היה כדאי ללמד גם אותנו הגדולים דבר או שניים על המדיום והזהירות ממנו. מקוה שתוכלי להמשיך.
רות להב , תל אביב  |  07.05.13
10.
אחריות הורית חלה גם בעולם מורכב
כתבה חשובה ומספקת תובנות מעניינות ביותר. ללא ספק הורים רבים נרתעים מלקחת פיקוד בכל הקשור לרשתות חברתיות ולשימוש שעושים הילדים בטכנולוגיה, וחשוב שידעו שישנן דרכים להתמודד עם המצב. הגילוי שמערכת יחסים קרובה ופתוחה בין הילדים וההורים יכולה לסייע להתמודדות עם הקשיים בנושא הוא גילוי משמעותי, שצריך להזכיר לכולנו שלפני, ולמרות כל הטכנולוגיה אנחנו זקוקים למערכת משפחתית חמה ותומכת.
לירון , תל אביב  |  18.04.13
לכל התגובות