אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ארה"ב מפסידה 180 מיליארד דולר בשנה מהקלות מס לחברות צילום: אימג'בנק / Gettyimages

ארה"ב מפסידה 180 מיליארד דולר בשנה מהקלות מס לחברות

דו"ח חדש של מבקר המדינה האמריקאי חשף כי אובדן ההכנסות השנתיות ממסים הוכפל מאז 1987 בזכות שורה של הטבות, סובסידיות, הקלות והפקדת רווחים במקלטי מס. המחוקקים פועלים לרפורמה בתקנות המס, שלא שונו כבר רבע מאה

16.04.2013, 23:48 | סוכנויות הידיעות

העלות השנתית של הקלות המס לחברות ב־2011, ובהן תקנות שמקלות על תאגידים להעביר רווחים לחשבונות בחו"ל ומחוץ להישג ידן של רשויות המס בארה"ב היו למעשה יותר מכפולות לעומת 1987 — כך על פי דו"ח שפרסם שלשום משרד מבקר המדינה האמריקאי (GAO). 

קראו עוד בכלכליסט

על פי הדו"ח, החברות בארה"ב נהנו ב־2011 מהקלות מס של כ־181 מיליארד דולר — סכום שמשתווה להיקף המס ששילמו. לשם השוואה, היקף הקלות המס ב־1987 היה 84 מיליארד דולר וב־2010 הסתכם ב־116 מיליארד דולר. הדו"ח מתפרסם בתקופה שבה המחוקקים בארה"ב פועלים לשינוי עמוק של תקנות המס, שיכלול הפחתה של מס החברות, שעומד כיום על 35%, ובמקביל קיצוץ בהקלות המס. ככלל, קיימת הסכמה לגבי היעד הזה בין הנשיא ברק אובמה לבין הרפובליקנים בקונגרס. עם זאת, הסיכויים למהפך בתחום עדיין אינם ברורים, בין היתר מפני שלוביסטים מטעם תאגידי הענק פועלים במרץ להגנה על הטבות המס שמהן נהנו עד כה.

רייגן. רפורמה במיסוי, צילום: אימג רייגן. רפורמה במיסוי | צילום: אימג'בנק / Gettyimages רייגן. רפורמה במיסוי, צילום: אימג

הרפורמה המשמעותית האחרונה של תקנות המס בארה"ב היתה ב־1986, כאשר הוחלט להפחית את שיעור המס והניכויים לחברות תחת שלטונו של הנשיא הרפובליקני רונלד רייגן.

כמה כמה חברי קונגרס דמוקרטים שואפים להגביל את הדרכים שבהן משתמשות חברות בארה"ב כדי לחמוק ממס. "אמריקאים רבים משלמים כיום מס הכנסה כדי לתרום את חלקם להוצאות על שירותים ציבוריים, אבל רוב התאגידים עדיין לא נוהגים כך", אמר לויד דוגט, חבר פרלמנט דמוקרטי מטקסס, שהיה אחד ממזמיני דו"ח המבקר. דוגט מתכנן להגיש כמה הצעות חוק, ובהן החרפת הענישה על חברות שלא יסגירו רווחים מפעילות בחו"ל.

מטרתה של הצעת החוק היא, בין היתר, להיאבק בתקנה שמאפשרת לחברות אמריקאיות לא לשלם מס על רווחים מפעילות בחו"ל כל עוד הכסף לעולם לא נכנס לגבולות ארה"ב. כתוצאה מכך, חברות אמריקאיות רבות שומרות את רווחיהן מפעילות זו בחשבונות בנק בחו"ל, בהיקף שהסתכם ב־41 מיליארד דולר ב־2011, על פי הערכות משרד המבקר, זאת לעומת 11 מיליארד דולר ב־2005.

התאגידים האמריקאיים נוהגים להלין על כך שוושינגטון כופה עליהן את מס החברות הגבוה ביותר בעולם המתועש, אף ששיעור המס שהן משלמות בפועל - אחרי הפחתות, אשראי ושאר הקלות - נמוך בהרבה ומוערך ב־12.1%. למעשה, המשכורת השנתית של המנכ"לים בעשרות חברות גבוהה מהיקף המס שהן משלמות.

תגיות