אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ניסן סלומינסקי: "לא יכול להיות שטבע תשלם רק 0% מס" צילום: אלכס קולומויסקי

ראיון כלכליסט

ניסן סלומינסקי: "לא יכול להיות שטבע תשלם רק 0% מס"

בהתבטאות ראשונה בתפקידו כיו"ר ועדת הכספים מסמן ח"כ סלומינסקי מטרות: צריך להעמיק את גביית המסים מהחברות לפני שמעלים את מס ההכנסה והמע"מ, להחריף את חוק הריכוזיות, ואפשר להשיג יותר מהרווחים הכלואים. וגם: "אפרת זו התיישבות בדיוק כמו שדרות"

18.04.2013, 06:53 | תומר אביטל

"אני לא חסיד של העלאות מסים - צריך במקומן להעלות את ההכנסות", הכריז אתמול ח"כ ניסן סלומינסקי לאחר שמינויו ליו"ר ועדת הכספים של הכנסת ה־19 אושר אתמול פה אחד. עבור סלומינסקי מדובר בהגשמת חלום. כבר ב־1997 הוא נכנס לכנסת, וב־2003 הפך לחבר בוועדת הכספים, אך בקדנציה הקודמת הוא נותר מחוץ לה. הבחירות האחרונות, שבהן הוא התברג במקום השלישי ברשימת הבית היהודי, כבר סללו לו את הדרך להובלת הוועדה החשובה במשכן. 

קראו עוד בכלכליסט

טיוטת חוק ההסדרים החדש הגיעה לידי "כלכליסט" האוצר ינסה להגביר התחרות בתחום המזון דרך החוק חוק ההסדרים שיוגש בימים הקרובים לממשלה כולל צעדים שיסייעו לעמידה במסגרת התקציב לצד רפורמות להגברת התחרות בכמה ענפים, לרבות כמה המלצות מדו"ח ועדת קדמי שבחנה את הפחתת מחירי המזון גיל קליאן ותומר אביטללכתבה המלאה

"אני לא חסיד של העלאות מסים - צריך במקומן להעלות את ההכנסות", הכריז אתמול ח"כ ניסן סלומינסקי לאחר שמינויו ליו"ר ועדת הכספים של הכנסת ה־19 אושר אתמול פה אחד. עבור סלומינסקי מדובר בהגשמת חלום. כבר ב־1997 הוא נכנס לכנסת, וב־2003 הפך לחבר בוועדת הכספים, אך בקדנציה הקודמת הוא נותר מחוץ לה. הבחירות האחרונות, שבהן הוא התברג במקום השלישי ברשימת הבית היהודי, כבר סללו לו את הדרך להובלת הוועדה החשובה במשכן.

בראיון ראשון ל"כלכליסט" סלומנסקי ממשיך בהכרזות ומסמן שלל אלטרנטיבות "שצריך למצות לפני שהולכים לחלק הקל של העלאת מע"מ ומס הכנסה". לדבריו, "יש סעיפים דוגמת העמקת הגבייה בשוק ותכנוני המס שחייבים להיאבק בהם. לא יכול להיות שטבע תשלם כמעט 0%. צריך לעשות סדר בכל הדבר הזה".

עוד הוא אומר כי "אפשר גם למצות את הרווחים הכלואים - צריך לבדוק שוב אם 3 מיליארד שקל (תחזית האוצר להכנסות בעקבות יישום החוק שהבטיח הקלות מס לחברות שישחררו רווחים - ת"א) ייתנו פתרון ל־100 מיליארד שקל".

סלומינסקי ממשיך ומסמן יעד נוסף: "גם את אוצרות הטבע מכרו בנזיד עדשים". לדבריו, "ועדת ששינסקי עשתה טוב בהעלאת המיסוי על אוצרות הגז. אולי צריך למסות יותר את שאר האוצרות? יש רשימה של אלטרנטיבות שכתוצאה מהן אפשר להימנע מהעלות מסים וקיצוצים".

תפיסת עולם שונה מזו של היו"ר היוצא משה גפני

סלומינסקי נטוע חזק בציונות הדתית. הוא בוגר ישיבת ההסדר כרם ביבנה ושירת בנח"ל המוצנח. כמו כן, הוא היה המזכ"ל הראשון של גוש אמונים, הקים את אלקנה ושימש כ־21 שנה כראש המועצה. הוא מביא לתפקיד תפיסת עולם שונה באופן מהותי מזו של יו"ר ועדת הכספים היוצא - משה גפני מיהדות התורה. גורמים בכנסת מעריכים שסלומינסקי ייטה פחות לציבור החרדי, ומנגד יפעל יותר להגנת החברות הגדולות. המשמעות היא שהוא עשוי לפעול כדי להבטיח את רווחיות החברות הגדולות, ואולי אף ימנע את העלאת מס החברות - דגל אותו נשא גפני, שנקט בקו ברור לפיו הציבור בא ראשון, ואף תקף לא אחת את שכר הבכירים המופרז בחברות הציבוריות.

הבדל נוסף בין השניים הוא שבניגוד לגפני, סלומינסקי הוא חבר במפלגה עם פריימריס. ככזה, הלחצים שיופעלו על סלומינסקי יגיעו מכל הכיוונים, לרבות חברי מפלגה המיודדים עם אילי הון ושליחיהם. כך למשל, בקדנציה האחרונה ניתן היה לראות כי הח"כים שהלכו בקביעות לקראת החברות וניסו לדכא רפורמות להגברת התחרות, היו כאלו הבאים בעיקר מסיעת הליכוד.

ניסן סלומיאנסקי, יו"ר ועדת הכספים. "צריך למצות חלופות לפני שמעלים מע"מ ומס הכנסה", צילום: אלכס קולומויסקי ניסן סלומיאנסקי, יו"ר ועדת הכספים. "צריך למצות חלופות לפני שמעלים מע"מ ומס הכנסה" | צילום: אלכס קולומויסקי ניסן סלומיאנסקי, יו"ר ועדת הכספים. "צריך למצות חלופות לפני שמעלים מע"מ ומס הכנסה", צילום: אלכס קולומויסקי

הניסיון של סלומינסקי יסייע לו בוודאי בדיונים המשמעותיים שיתקיימו בחודשים הקרובים, ובהם הדיונים בחוק לצמצום הריכוזיות, שינוי מפת הטבות המס וכמובן תקציב 2013–2014 וחוק ההסדרים. בשוטף הוא ינצח על הפחתת מכסים והעברות תקציביות סבוכות. סלומינסקי מכיר את חוקי המשחק, ומבין היטב את השפה האוצרית, כך שהוא גם יודע איך לדחוק את האוצר ואת השרים לפינה כדי שהמדיניות הממשלתית תצא לפועל, רק לאחר שהוא יקבל את מה שירצה בתמורה.

אחת הסוגיות הבוערות כיום היא שוק הדיור. כיצד תפעל בנושא?

"אנו נעים בין ניסיון לבנות מאסת דירות להשכרה שתיתן פתרון מסוים, לבין הוזלת הבנייה שתלויה בעלויות הקרקע. אפשר לפתוח את השוק למשל לייבוא מלט אבל אז יכול להיות שיצטרכו לפטר אנשים. בסופו של דבר אנו מחויבים להיטיב עם העם. בחלק מהמקרים פערי התיווך גדולים. אני רוצה שכל גוף ירוויח אבל לא על חשבון האזרח. כך גם בביגוד ובכל הענפים - האזרחים משלמים יותר מהעלות האמיתית. התחרות עושה את שלה, ואני חסיד שלה, אבל זו מדינה קטנה. ננסה להגביר אותה אבל לא להרוג גופים".

יש חששות בציבור שהוועדה עברה מהסקטור החרדי לדתי.

"אני מודה שאני סקטוריאלי באופן מוחלט לנושא ההתיישבות. אבל מדובר בהתיישבות בכל הארץ - שדרות, חצור וקרית שמונה למשל. ביחד עם שר השיכון, נקדם ככל שנוכל את ההתיישבות בפריפריה, ונשחרר את כל הלחץ מהמרכז".

יינתן דגש מיוחד להתנחלויות?

"לשבת באפרת זו התיישבות בדיוק כמו בשדרות ובחצור. נשתדל לקדם ולפתח את כל ההתיישבות בכל אותם מקומות".

"ישראל לא נמצאת במצב רע מבחינה כלכלית"

הקרב בסיעה על ראשות ועדת הכספים היה קשה. מול סלומינסקי התמודדו סגן ראש עיריית באר שבע אבי וורצמן והשותפה הוותיקה של בנט, איילת שקד. נוסף לתחרות, סלומינסקי נחשד שקנה קולות לכאורה בפריימריס האחרונים - טענה שאותה הכחיש. בנט התלבט ארוכות ולבסוף בחר בסלומינסקי, בעיקר הודות לבקיאותו ולנסיונו. עם זאת, ייתכן שהסבר נוסף למינוי מתחבא באחד הראיונות שהעניק בעבר. אחד ההישגים של כהונתו, אמר אז, הוא הידידות הקרובה עם נתניהו. "הייתי היועץ הבכיר שלו, גם בביתו, והיתה לי השפעה עצומה במגוון נושאים".

כשהוא נשאל על השפעת יחסיו עם ראש הממשלה על תפקידו החדש, משיב סלומינסקי: "אני משתדל לשמור על יחסים טובים עם ראש הממשלה ועם המערכת שלו, אבל אנחנו בוועדה מחויבים להיות קו ההגנה כמעט האחרון של הציבור. לדוגמא חוק הריכוזיות - אני לא יודע אם השרים החדשים בקיאים בעניין, אבל אני מתכוון לעבור עליו שורה־שורה ולהוציא משהו מתוקן, כנראה להחריף אותו. כולם רוצים לקדם את זה וגם בנט ביקש ממני למהר כמה שניתן. אבל על פי התקנון והצורך בדין הרציפות צריך לחכות שבועיים. אז לצערי זה יהיה במקביל התקציב. אולי נטפל בחוק הריכוזיות בהדרגה. נאשר אחד אחרי השני את שלושת חלקיו".

סלומינסקי מדגיש כמה פעמים לאורך הראיון כי "צריך לראות גם את האורות - כלכלית ישראל לא נמצאת במצב רע. רואים זאת ביחס למדינות המתפתחות - האבטלה נמוכה ולפי בנק ישראל במדדים רבים המצב טוב. צריך להתמודד עם גירעון גדול, אבל סך הכל המצב טוב. הבנקים היו שמרנים ולא חילקו יותר מדי".

ועדיין יהיה קיצוץ גדול. מה הקווים האדומים שתציב לאוצר?

"יש לי קווים אדומים, אבל זה מוקדם מדי לדבר עליהם. אני רוצה קודם שהממשלה תכריע מבין האלטרנטיבות. אני משמיע כבר את דעתי בפורומים, אבל לא יותר מדי. נשתדל מאוד לא לדכא את הצמיחה ואת כל אותם גופים שמייצאים, מייצרים ומספקים מקומות עבודה. מצד שני נשתדל להיות הפה של אלו שאין להם פה, ושאין מי שידפוק על השולחן עבורם".

במהלך הדיונים בריכוזיות ובחוק ההסדרים יציפו את הוועדה הלוביסטים של החברות הגדולות. כבר גיבשת עמדה בנושא נוכחותם בוועדה?

"אני רוצה ואעשה זאת בשבועיים הקרובים. ללוביסטים יש חשיבות אם הם בקיאים בחומר ומציגים לח"כים את הצד השני, כי אנו שומעים רק את הצד של המדינה. לפעמים שווה לשמוע אותו. אני לא רואה את הלוביסטים כדבר שלילי, כל עוד הם מגדירים את זה שהם אינטרסנטים ומייצגים את הצד השני, במשורה ובעדינות. ברגע שזה מתחיל בלחצים, צריך להפסיק את זה. אני מקווה שלא נגיע לזה".

רבים מחברי הוועדה שלך כלל לא מכירים את הכנסת.

"זה לא פשוט. יש הרבה פנים חדשות, ויש לזה פלוס ומינוס. הם לא מכירים אבל הם גם לא משועבדים להרגלים ולגישה. יש גם קואליציה מיוחדת ולא פוליטית־טיפוסית. בד בבד באופוזיציה יש כוחות חזקים עם ידע שעדיין לא השלימו עם היותם באופוזיציה ולכן המאבק יהיה בוודאי קשה".

מה דעתך על דיווחי שר האוצר יאיר לפיד על דיוני האוצר בפייסבוק?

"לכל אחד יש הדרך שלו. הוא בחור חכם, והדבר היותר חשוב זה שהוא מבין שהוא לא יודע ולומד הרבה. גם הוא בא מבחוץ אז הוא לא משועבד למשהו כקבוע. סך הכל אני מניח שיש לו פוטנציאל להצליח. יש לו גם עוצמה כי הוא מייצג מפלגה גדולה שהיא עצמאית, כלומר הוא ורה"מ יצטרכו להגיע להבנות - לפיד לא יקבל ממנו הוראות".

תגיות