אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אל על, ישראייר וארקיע מאיימים לשבות מיום ראשון ב-5 בבוקר צילום: שאול גולן

אל על, ישראייר וארקיע מאיימים לשבות מיום ראשון ב-5 בבוקר

הרקע לאיום - כוונת הממשלה לחתום על הסכם בין ישראל לאיחוד האירופי בנושא השמיים הפתוחים. בכיר בהסתדרות: "יודעים שהנוסעים ייפגעו, אבל אין ברירה"

18.04.2013, 13:07 | מיקי פלד ותומר אביטל

במחאה על מדיניות השמיים הפתוחים, עובדי חברת התעופה הישראליות אל על, ישראייר וארקיע מאיימים לשבות מיום ראשון בחמש בבוקר. בין השאר לא יתקיימו טיסות.

קראו עוד בכלכליסט

הרקע לאיום - הכוונה לחתום על הסכם בין ישראל לאיחוד האירופי בנושא השמיים הפתוחים. יו"ר איגוד עובדי התחבורה בהסתדרות אבי אדרי אמר כי ההסכם החדש מפלה לרעה את חברות התעופה הישראליות בכל הקשור לדרישות הביטחון, להסכמי שיתוף עם חברות זרות ולמניעת נחיתות בנמלי תעופה באירופה. 

מסיבת עיתונאים של ועדי עובדי התעופה. מימין לשמאל: יו"ר וועד אל על אשר אדרי יו"ר ועד ארקיע יגאל כהן , יו"ר איגוד עובדי התחבורה בהסתדרות אבי אדרי, שרון בן יצחק וארנון בן שושן , צילום: אוראל כהן מסיבת עיתונאים של ועדי עובדי התעופה. מימין לשמאל: יו"ר וועד אל על אשר אדרי יו"ר ועד ארקיע יגאל כהן , יו"ר איגוד עובדי התחבורה בהסתדרות אבי אדרי, שרון בן יצחק וארנון בן שושן | צילום: אוראל כהן מסיבת עיתונאים של ועדי עובדי התעופה. מימין לשמאל: יו"ר וועד אל על אשר אדרי יו"ר ועד ארקיע יגאל כהן , יו"ר איגוד עובדי התחבורה בהסתדרות אבי אדרי, שרון בן יצחק וארנון בן שושן , צילום: אוראל כהן

ישראל והאיחוד חתמו ביולי אשתקד בראשי תיבות על הסכם שמים פתוחים לאחר משא ומתן שנמשך יותר משלוש שנים. יישום ההסכם יימשך כחמש שנים במטרה לאפשר לחברות התעופה הישראליות להיערך למבנה התחרותי החדש בענף התעופה.ישנם כ-7,000 עובדים בחברות התעופה הישראליות, אך יש עוד עשרות אלפים במעגלים התומכים.

 

במסגרת היישום המדורג, יתווספו מדי שנה שבע תדירויות שבועיות לכל יעד באירופה. במספר מצומצם של שדות תעופה מרכזיים באירופה שמשמשים כשדות מעבר לטיסות המשך, ושקיים בהם היקף תנועה משמעותי, היקף הגידול השנתי יהיה מצומצם יותר ויעמוד על תוספת של כשלוש תדירויות שבועיות מדי שנה. הדבר יספק הגנה מסוימת לחברות התעופה הישראליות לאורך תקופת ההסתגלות.

בדצמבר החולף דחה ראש הממשלה בנימין נתניהו את החתימה הסופית על ההסכם בשל הבחירות והנושא עומד שוב על הפרק.

 

"יודעים שהנוסעים ייפגעו, אבל אין ברירה"

 

אדרי אמר ל"כלכליסט" כי הם מתריעים כבר למעלה משנה על בעייתיות ההסכם. "בינתיים אפילו רה"מ גנז אותה אבל פתאום מוציאים אותה מהמגירה, אולי כדי להפיס את הציבור בצורת סוכריה בדמות הוזלת כרטיסי הטיסה. הכל פוליטי במדינה, וחבל" הוא הוסיף. 

"אנחנו בעד שמיים פתוחים, אבל המתכונת הזו לא מדברת על שיפוי חברות התעופה הישראליות על הוצאות הביטחון, על מתן זכויות נחיתה שוות בשדות תעופה מרכזיים ושתהיה גם אפשרות של נקודת יציאה. דו"ח סיטרמן מ-2007 אמר את זה כבר וכל שהממשלה צריכה לעשות זה לאמץ את דו"ח סיטרמן". עוד הוא הזכיר כי "שר התחבורה הצהיר בעבר שיעשה התאמות, אבל ההסכם הוא במתכונתו הקודמת והישנה. עשינו מגעים להקפאה ולעצור, אבל לצערי יש רכבת דוהרת שלא ממתינה".

אדרי עוד אמר כי "אנחנו יודעים שהנוסעים נפגעים, אבל אין לנו ברירה. הם יצטרכו למצוא דרכים חלופיות ויפנו לסוכני הנסיעות וינסו להחליף טיסה". "אנחנו לא מחפשים את השביתה לשם השביתה", הוא הוסיף, "אנחנו קוראים לממשלה, שבו ודברנו איתנו. יש עשרות אלפי עובדים שעלולים להיות מפוטרים פה".

מסדר היום של ישיבת הממשלה ביום א' הקרוב עולה כי הממשלה אכן מתכוונת לאשר את הסכם התעופה לשמיים פתוחים עם האיחוד האירופי. בדברי ההסבר נומק כי "ההסכם יאפשר להגדיל ולחזק את התיירות הנכנסת ולסייע לחוסנו של המשק". ההסכם כולל מנגנון יישום הדרגתי למשך כחמש שנים כדי לאפשר לחברות התעופה הישראליות להיערך למבנה החדש.

חתימה על ההסכם, שצפוי להוזיל את הטיסות, היא אחת מההתחייבויות של הבית היהודי ערב הבחירות.

עוד נודע ל"כלכליסט" כי ביום א' יציג ראש המועצה הלאומית לכלכלה יוג'ין קנדל סקירה של הערכת המצב הכלכלי-חברתי לשרים, ובנוסף תאיץ הממשלה את הדיונים בחוק הריכוזיות. השרים יתבקשו לאשר "דין רציפות" שיאפשר לכנסת לשוב ולדון בחוק שהוקפא עקב הבחירות.

מי שחוששים כי יישום הסכם השמיים הפתוחים יתעכב בשל אי ההסכמה בין ההסתדרות למשרד התחבורה על סעיפיו הם אנשי התיירות הנכנסת והמלונאים. בהודעה ששלחו היום לשכת התיירות הנכנסת והתאחדות המלונות נכתב, כי "חתימה על ההסכם הינה אחת ההחלטות הכלכליות החשובות של הממשלה החדשה אשר תתרום לחיזוק הכלכלה ולהגדלת מקומות העבודה במשק עקב הגידול הצפוי במספר התיירים שיגיעו לישראל בשל הורדת מחירי הטיסות". בהודעה נכתב עוד כי "אם ההסכם לא ייחתם – זאת תהיה העדפה סקטוריאלית פסולה של טובת מיעוט על פני טובת הרוב. אסור ששמירה על ענף התעופה הישראלי תפגע בהתפתחות התיירות הנכנסת לישראל".

תגיות

29 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

27.
אל על והחברות הישראליות- אם אני לא טס ביום ראשון, מבטיח לכם שבחיים אני ובני משפחתי לא נקה אצלכם.
גם שתהיו זולים. המהלך הוא חלק ממהלך כל עולמי. נכון שיפטרו עובדים אבל זה מהלך כלל עולמי של תחרות של שוק חופשי. בהסטוריה כל הזמן נסגרו ענפים שלמים או עיסוקים שונים בשל תחרות או הכנסת קדמה חדשה. שביתה לא צודקת. תשכחו ממני. ואני אעשה כל שביכולתי כדי שלא יטוסו אצלכם יותר. יותר מחוצפה.
נוסע ביום ראשון  |  19.04.13
26.
תחרות הוגנת
שנים שלממשלה היתה הזדמנות לפתוח את השמיים בהדרגה, לדאוג שלחברות הישראליות ולזרות יהיו אותם תנאים. שהתחרות תהיה הוגנת והצרכן הישראלי יצא נשכר. לממשלה לא אכפת ... לא אכפת להם שלא תהיה חברה ישראלית, לאומית שתחלץ את הישראלים בעיתות משבר מיעדים שונים. לא אכפת לה שבטיל הראשון, חברות זרות יבטלו טיסות ויפסיקו לטוס ל/מ ישראל....
חנה , ראשון לציון  |  18.04.13
25.
מה קרה לכחול לבן ?
אתם חבורת צדקנים ! אני טסה רק אלעל! הביטחון והשקט וזה שאני יכולה לשגע את הדיילים והם עדין מסתכלים עלי "בעין טובה" - שווה כל שקל. בקצב הזה, יום אחד לא תהיה אף לא חברת תעופה ישראלית אחת ואז יהיה מי שיגיד איפה טעינו ...אנחנו צריכים לזכור, אנחנו לא אירופה ולא ארהב. כשחברה זרה שובתת או ביום אחד מפסיקה לטוס כי היה פה פיגוע או כי סתם לא בא לה, מישהו מתייחס לצרכן הישראלי ? חכמולוגים.....
שולה , רג  |  18.04.13
לכל התגובות