אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המבקר: 94 הסדרי חוב נערכו בשוק האג"ח בין השנים 2008 ו-2011 צילום: אלכס קולומויסקי

המבקר: 94 הסדרי חוב נערכו בשוק האג"ח בין השנים 2008 ו-2011

מדובר בסכום כולל של כ-21 מיליארד שקל; בשנת 2011 ניתנו כ-72% מהאשראי הבנקאי לציבור ל-2% בלבד מהלווים

19.04.2013, 10:50 | תומר אביטל
בין השנים 2008 עד 2011 בוצעו בישראל 94 הסדרי חוב בשוק האג"ח בסכום כולל של כ-21 מיליארד שקל. רוב ההסדרים כללו היקפי ענק של יותר מ-100 מיליון שקל כל אחד. נתון זה עולה מתוך בדיקה מקיפה שמבצע מבקר המדינה וצפוי להתפרסם כדו"ח בחודשים הקרובים. במשרדו של מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא מסבירים כי הם מוטרדים מתופעת ה"תספורות" והסדרי החוב שנעשים עם הלווים הגדולים במשק לצד הריכוזיות הגבוהה של לווים במערכת הפיננסית.

קראו עוד בכלכליסט

כך למשל, עוד עלה מהבדיקה כי בשנת 2011 ניתנו כ-72% מהאשראי הבנקאי לציבור ל-2% בלבד מהלווים. הנתונים מלמדים על הסיכונים העצומים ליציבות השוק במקרה של נפילת הטייקונים, ועל ההטיה המובנית במשק לגישה לאשראי.

בדיקת המבקר מתמקדת בתחום ריכוזיות האשראי לקבוצות עסקיות גדולות וההגנות הניתנות למחזיקי אג"ח קונצרניות. לאור חשיבות הנושא החליט משרד מבקר המדינה לייחד שתי מטלות ביקורת במסגרת הדו"ח: "הפיקוח על ריכוזיות אשראי והשקעות בקבוצות עסקיות" וה"הפיקוח על כספי משקיעים באג"ח לא ממשלתיות". לדברי המבקר, תיבדק בין היתר גם פעילות הרגולטורים בתחום הסיכונים המערכתיים שנובעים מהריכוזיות הגבוהה של האשראי הבנקאי, וההשקעות של הגופים המוסדיים במספר קטן של קבוצות עסקיות גדולות. כן ייבחנו ההגנות החוזיות הניתנות למחזיקי איגרות החוב.

הביקורת מתבצעת מול הרגולטורים הרלוונטיים: הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל, אגף שוק ההון ורשות ניירות ערך. הדו"ח המסכם כבר נשלח לקבלת הערותיהם ויתפרסם כאמור בחודשים הקרובים.

מבדיקת "כלכליסט", נכון לתחילת 2013 נסחרות בבורסה 46 חברות בסיכון גבוה שאמורות לשלם בשנת 2013 למחזיקי האג"ח שלהן כ־5.7 מיליארד שקל. סכום זה אינו כולל חברות שגורלן כבר הוכרע והן נמצאות בשלבים שונים של פירוק.

תגיות