אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לבני: לחשוף אופן ההצבעה בוועדת השרים לחקיקה צילום: עמית שעל

לבני: לחשוף אופן ההצבעה בוועדת השרים לחקיקה

שרת המשפטים: "אופן הצבעת השרים על הצעות חוק המשפיעות על חיי כולנו - אינה סוד מדינה". הוועדה לא מפרסמת פרוטוקולים של דיוניה

21.04.2013, 19:03 | תומר אביטל

שרת המשפטים, ציפי לבני, פועלת להשקפת דיוני ועדת השרים לחקיקה. מדובר בוועדה בה חברים שרים מכל מפלגות הקואליציה ומקיימת מדי יום ראשון ישיבה בה היא מחליטה אם הממשלה תומכת בהצעות חוק פרטיות או דוחה אותן.

קראו עוד בכלכליסט

להצעות החוק שנדחו אין סיכוי לקבל את אישור מליאת הכנסת שכן יהיה בלתי אפשרי למצוא עבורן רוב. הוועדה אינה טורחת לפרסם פרוטוקולים מפורטים מדיוניה וחברי כנסת מלינים כי החלטות השרים מתבססות בעיקר על שיוכו הפוליטי של המציע או מטעמים זרים.

ציפי לבני, צילום: מיקי אלון ציפי לבני | צילום: מיקי אלון ציפי לבני, צילום: מיקי אלון

עם זאת שרת המשפטים הטרייה לבני אמרה בפתח הישיבה הראשונה של ועדת שרים לחקיקה היום (א') כי "נכון להנהיג שקיפות בוועדת שרים לחקיקה ואני מתכוונת לבחון זאת״. לדברי לבני, המכהנת מתוקף תפקידה כיו"ר ועדת השרים לחקיקה הדגישה כי ״אני חושבת שנכון להנהיג שקיפות בוועדה, לרבות אופן הצבעת השרים, ואני מתכוונת לבדוק אם ואילו מגבלות ישנן על החלטה כזו. מדובר בדיונים שלא חלה עליהם סודיות ואופן הצבעת השרים על הצעות חוק המשפיעות על חיי כולנו, אינה סוד מדינה״.

חלק מהשרים בהם אורי אריאל ויעל גרמן הגיבו בחיוב ואמרו ש"אין מה להסתיר". כעת יילמדו במשרד המשפטים את ההשלכות לכך, ובמקביל ייסרקו את התקנון כדי ללמוד כיצד לעשות זאת. הוועדה תקבל החלטה בנושא בשבועות הקרובים.

לא מדובר בצעד טריוויאלי, ורבים מהשרים עלולים להתנגד לצעד שיחלץ את הוועדה מהמחשכים ויצמצם את הסיכויים לשחיתויות. ב-2011 אף הפילה הממשלה הקודמת הצעת חוק שביקשה לבטל את האיפול תחתה פועלת הוועדה.

בדברי ההסבר להצעה נכתב בזמנו כי "רק החלטת הוועדה - האם לתמוך בהצעת חוק או להתנגד - מתועדת. בהיעדר רישום מסודר (כמתחייב) של דיוני הוועדה, נבצר מחברי הכנסת לעקוב הלכה למעשה אחר המתקיים בוועדת השרים ולהשיג על החלטותיה. חמור מכך, אין ביכולתם להתייחס לגופן של ההתנגדויות שהועלו כנגד הצעת החוק שהגישו לוועדה וקיים חשש ממשי כי ההצעה עלולה להידחות מבלי שיוכלו לעשות דבר".

בנוסף, לפני כשנה התנועה לחופש המידע בשיתוף הסדנא לידע ציבורי, המשמר החברתי, שתי"ל ושביל פנו לחברי הוועדה בבקשה להשקפת הדיונים, אך הפניה נענתה בסירוב גורף.

עו"ד אלונה וינוגרד, מנכ"לית התנועה לחופש המידע מסרה כי "ועדת שרים לענייני חקיקה היא אחד הגורמים החשובים ביותר במהלך החקיקה במדינת ישראל. חוסר השקיפות שבה פועלת הועדה אינו סביר ואינו מתקבל על הדעת". לדבריה "אנחנו מברכים את השרה ציפי לבני על תמיכתה בהגברת שקיפות הועדה, ואם יצלח מהלך זה הוא ללא ספק יהווה תרומה משמעותית לחיזוק אמון הציבור ביסודות הדמוקרטיה".

תגיות