אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
איפה הכסף? מתרחק מהנכסים המנוהלים צילום: shutterstock

איפה הכסף? מתרחק מהנכסים המנוהלים

הסקירה השנתית של מורנינגסטאר על זרימת הכספים ב־2012 מציגה העדפת משקיעים גלובלית ברורה לתשואה הבטוחה יחסית שמציעות קרנות האג"ח, ומוכנות נמוכה לשלם עבור ניהול השקעות אקטיבי

22.04.2013, 08:04 | בועז בן־נון

הסקירה השנתית של מורנינגסטאר עוסקת בשאלה המודרנית: "איפה הכסף?". הרעיון הוא לחפש טרנדים על ידי מעקב אחר זרימת המזומנים (הפרש בנכסים בין שתי תקופות זמן) שאינו מוסבר על ידי תשואת הקרן. מורנינגסטאר אספה נתונים מ־2,400 קבוצות של קרנות מ־71 מדינות. בסך הכל מדובר ב־53 אלף קרנות שהפורטפוליו שלהן מפוזר על פני 171 אלף נכסים פיננסיים, בשוקי הקרנות בארה"ב, קנדה, אוסטרליה, יפן ואירופה.

במבט עולמי נראה שוק הקרנות בריא למדי. ב־2012, למרות חוסר הוודאות העולמי, גדל השוק ב־3.3% והוסיף 565 מיליארד דולר. בתוספת שוק המוצרים הפסיביים, ה־ETF, אנחנו מגיעים לצמיחה כוללת של 809 מיליארד דולר. מבט מקרוב מציג בבירור שהביקוש לאג"ח עולה, המשקיעים מוכנים לשלם פחות עבור השקעות אקטיביות, הכסף עובר לקרנות פסיביות וכתוצאה מכך - דמי הניהול יורדים. אך זרימה נאה זו קטנה לעומת העדנה שידעו הקרנות בשנתיים לאחר המשבר הכלכלי של 2008, אז הן נהנו מהחיפוש אחר תשואה.

אילוסטרציה, צילום: בלומברג אילוסטרציה | צילום: בלומברג אילוסטרציה, צילום: בלומברג

בסך הכל מנהלות הקרנות 19.8 טריליון דולר, הרבה מעל ה"קבר" של 2008, אז ניהלו רק 9.8 טריליון דולר. הגורם המרכזי לכך הוא בעיקר התפיסה כי האג"ח בטוחות יותר מהמניות וכן העובדה שהבנקים המרכזיים הותירו את הריביות ברמה אפסית ודחפו את המשקיעים לחפש תשואות בנכסים מסוכנים. הטרנד כיום - לחפש תשואה במקום בטוח - הסיט בשנה האחרונה 535 מיליארד דולר לקרנות האג"ח (95% מהזרימה).

לא מפתיע, אם כך, שקטגוריות האג"ח זוכות לזרימת כספים חיובית ושהפוך קרה לקטגוריות המנייתיות. משקיעים בכל העולם רודפים בתשוקה אחרי קרנות התשואה הגבוהה, עם צמיחה עולמית של 47% בנכסים, בעיקר בקרב קרנות אמריקאיות.

78% מהנכסים נמצאים אצל קרנות מנוהלות, אך 41% מהזרימה (335 מיליארד דולר) של 2012 הגיעה אל הקרנות הפסיביות. ארה"ב היא הראשונה שמשקיעיה מחפשים אסטרטגיות השקעה זולות. על אף העובדה שכרבע מהאמריקאים כבר נמצאים באסטרטגיות פסיביות, הקרנות הללו גדלו ב־10% ב־2012. גם הקרנות הפסיביות בקנדה ובאסיה צמחו בשיעור דו־ספרתי. באוסטרליה, מעניין לגלות, הכיוון הוא הפוך, אולי בזכות הדומיננטיות של הבנקים שם בהפצה וזרימה מסיבית של כספים לקרנות שהן מולטי־סקטוריאליות. גם באירופה צמיחת הקרנות הפסיביות היתה לא גבוהה. ההסבר נעוץ כנראה בדומיננטיות של מודל ההפצה של הבנקאות הפרטית.

ארה"ב - הקרנות המנייתיות ממשיכות לסגת

השנה החולפת היתה טובה לשוק הקרנות האמריקאי עם זרימת מזומנים של 434 מיליארד דולר. 84% מהזרימה הגיעו אל קרנות האג"ח והקרנות המוניציפליות. למרות עלייה שנתית של 16% ב־S&P 500 הקרנות המנייתיות ממשיכות בנסיגתן זו השנה החמישית, עם שפל של 65 מיליארד דולר שפחתו מהקטגוריה. קרנות האג"ח ותעודות הסל מהוות 31% מנכסי המשקיעים לטווח ארוך לעומת 18% בלבד חמש שנים קודם לכן. הקרנות המנייתיות ירדו לרמה של 37% במקום 47% לפני חמש שנים. בתוך הקטגוריות, קרנות אג"ח לטווח בינוני לקחו את רוב הקופה, זו השנה הרביעית ברציפות, והנכסים בקטגוריה יותר מהוכפלו בארבע השנים האחרונות. שלושה בתי השקעות בארה"ב מהווים 27% משוק הקרנות - וואנגארד, פימקו ו־iShares. הקרנות הפסיביות ממשיכות לצמוח והן מהוות 26% מהשוק. בתחום המנייתי מהוות הקרנות הפסיביות 34% מהשוק.

אירופה - חיפוש תשואה באג"ח תשואה גבוהה

למרות הסביבה המאקרו־כלכלית המאתגרת נוספו לקרנות 204 מיליארד יורו בשנת 2012. המשבר באירופה הסיט את הכספים אל קרנות האג"ח, והן לבדן הוסיפו 176 מיליארד יורו לקרנות - הכי הרבה מאז 2007. קרנות אלו הכפילו את הזרימה החיובית פי עשרה מסך הכסף שזרם אליהן בשנים 2007–2011. בתוך האג"ח, המשקיעים העדיפו את קרנות התשואה הגבוהה (HY). שצמחו ב־43 מיליארד יורו השנה. מנגד, הקרנות המנייתיות סבלו מזרימה שלילית של 6.8 מיליארד יורו, למרות חזרה משמעותית ברבעון האחרון ותוספת של 13.7 מיליארד יורו. הקרנות המעורבות חוו תוספת של 30 מיליארד יורו. הקרנות הכספיות דומה שאיבדו את קסמן לאחר שהבנק האירופי המרכזי הוריד את הריבית ביוני 2012, ומאז "נפרדו" מ־29 מיליארד יורו.

יפן - מימוש מניות והמצאת הקרנות ה"דו־מפלסיות"

לאחר נסיקת שוק המניות המקומי והיחלשות הין פדו היפנים בחודשיים האחרונים של 2012 4.7 טריליון ין מהקרנות. בשוק המניות, המשקיעים לא חזרו לשוק היפני, אלא העדיפו קרנות גלובליות, קרנות ריט ושווקים מתעוררים. בקרנות האג"ח, עקב הריבית הנמוכה ביפן, סבלו הקרנות הממשלתיות וגילו עניין רב בקרנות האג"ח הקונצרניות. המשקיעים האגרסיביים ניסו את מזלם באג"ח שווקים מתעוררים. בתי השקעות ביפן המציאו קרנות "דו־מפלסיות", בתרגום חופשי (double decker funds, DDFs). אלו קרנות מעורבות ומגודרות על ידי מטבעות. בדצמבר הן הוסיפו 230 מיליארד ין למאזן והגיעו לשיאן, טריליון ין מנוהלים.

אוסטרליה - קרנות מפוזרות על פני סקטורים רבים

המשקיעים "שחררו" 5.3 מיליארד דולר אוסטרלי משוק הקרנות. אף ששוק המניות המקומי עלה, היתה זרימה שלילית של 9.7 מיליארד דולר אוסטרלי מהקרנות המנייתיות. דעיכתו של שוק הסחורות הוביל לאובדן אמון של המשקיעים גם בקרנות המניות הבינלאומיות והשילו 3.7 מיליארד דולר אוסטרלי מתוכן. באג"ח, משקיעים העדיפו קרנות אג"ח מעורבות כש־2.9 מיליארד דולר אוסטרלי זרמו אליהן. קרנות משכנתאות סבלו מזרימה שלילית של 2.5 מיליארד דולר אוסטרלי. את הבכורה לקחו הקרנות המולטי־סקטוריאליות, שהוסיפו 6.47 מיליארד דולר אוסטרלי.

קנדה - ביקוש לקרנות אג"ח וקרנות מעורבות

שוק הקרנות הקנדי ידע שנה טובה כשהמשקיעים הוסיפו 16 מיליארד דולר קנדי לשוק, תוספת כמעט כפולה מזו של 2011. מאז 2009 הוסיפו המשקיעים 56.7 מיליארד דולר קנדי לקרנות האג"ח ו־35 מיליארד דולר קנדי לקרנות המעורבות. באותה תקופה 46 מיליארד דולר אוסטרלי יצאו מקרנות המניות, וזו כבר השנה החמישית ברציפות שכסף יוצא מהן.

השורה התחתונה

ב־2012 נרשמה העדפה ברורה לנכסים הפסיביים (41% מהזרימה) ולקרנות אג"ח עם תשואה בטוחה יחסית (95% מהזרימה)

IFO מפיצת מוצרי מורנינגסטאר בישראל

תגיות