אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יו"ר גוגל מתפכח, מגלה את הצד האפל והנורא של הרשת צילום: אם סי טי

דו"ח טכנולוגי

יו"ר גוגל מתפכח, מגלה את הצד האפל והנורא של הרשת

שניים מהאוונג'ליסטים הגדולים של האינטרנט מתעוררים מהחלום האוטופי שלהם ומבינים כמה פגעה הרשת באנושות, איביי מנסה להפוך את המשתמשים ללוביסטים ומשטרת יפן נלחמת בגלישה אנונימית

22.04.2013, 12:52 | יוסי גורביץ

איך לא ראינו את זה קודם?

אריק שמידט, היו"ר של גוגל והמנכ"ל שלה לשעבר, ידוע בנטיות האוטופיסטיות שלו ובאמונה שהרשת תוביל אותנו למקום טוב יותר. הוא מגזים בכך אפילו ביחס לחברה שהוא מנהיג. ג'ארד כהן, שעכשיו הוא ראש צוות החשיבה הגלובלי של גוגל, שירת קודם לכן במחלקת המדינה והתפרסם ב"דיפלומטיית הטוויטר" שלו. גם הוא באוטופיסטים.

אבל עכשיו כותבים שמידט וכהן מאמר משותף לוול סטריט ג'רנל, שבו הם מודים לראשונה שלרשת יש צד אפל, אפל מאוד. הם מציינים את העובדה שהרשת מספקת לדיקטטורים כלים שלא היו קודם ברשותם לדיכוי דיסידנטים ומתנגדי משטר. הם מזכירים את העובדה ש-57% מאוכלוסיית העולם עדיין חיה תחת דיקטטורה.

אריק שמידט, יו"ר גוגל. בעצם, הרשת אינה כולה נופת צופים, צילום: בלומברג אריק שמידט, יו"ר גוגל. בעצם, הרשת אינה כולה נופת צופים | צילום: בלומברג אריק שמידט, יו"ר גוגל. בעצם, הרשת אינה כולה נופת צופים, צילום: בלומברג

במידה מסוימת, הטענות של שמידט וכהן מזכירות את אלה של יבגני מורוזוב ב-The Net Delusion: לפני עשור, הדיקטטורים לא התייחסו ברצינות לרשת ולא הבינו את הפוטנציאל המהפכני שלה. עכשיו המצב משתנה במהירות. בכל רחבי העולם הכבול, דיקטטורים שוכרים מומחים ורוכשים ציוד - בחלק ניכר מהמקרים, מדובר במומחים וציוד מערבי - במטרה להמשיך ולשעבד את האוכלוסיה שלהם.

הם מתעלמים, עם זאת, מנקודה קריטית של מורוזוב: שהגישה האורווליאנית של דיכוי בלבד לא עובדת יותר, ושיש לשלב אותה בתפיסה של הקסלי על הרדמת האוכלוסיה, באמצעות הפגזה של בידור וחתולים חמודים.

נקודה שמטרידה את שמידט וכהן במיוחד היא האיסוף של מידע ביומטרי על ידי דיקטטורות, שבעתיד ישמש אותן למעקב בלתי פוסק כנגד אזרחיהן. הם מאבדים נקודות בכך שהם מראיינים את הנרי קיסינג'ר (שלא עוזב את ארה"ב, מחשש למעצרו כפושע מלחמה). שמידט וכהן מסיימים את המאמר בנימה אופטימית, שספק אם יש לה בסיס אבל היא כנראה הכרחית לאנשים שמובילים מעצמת אינטרנט.

איביי מגייסת את המשתמשים

בצעד חריג, שלח מנכ"ל איביי, ג'ון דונהו, מייל למיליוני משתמשים בארה"ב, בנסיון להפוך אותם לשתדלנים זוטרים. הסיבה? הצעת חוק שצפויה לעבור השבוע בסנאט, ותאפשר הטלת מסים על חנויות מקוונות.

חנויות מסורתיות מתלוננות כבר שנים על כך שבזמן שהן צריכות לשלם מסי מדינה, חנויות מקוונות פטורות מהמסים הללו, מה שמאפשר להן להוריד מחירים ולהציע תנאי הובלה שהחנויות ה"רגילות" לא יכולות להתמודד איתן. התוצאה היא המון עסקים קטנים שקורסים כדי לאפשר לענקיות כמו אמזון לשגשג. או, במקרה של אמזון, לא לשגשג. 

מנכ"ל איביי קורא לכם לעזור לו, לטובתכם, צילום: תמר מצפי מנכ"ל איביי קורא לכם לעזור לו, לטובתכם | צילום: תמר מצפי מנכ"ל איביי קורא לכם לעזור לו, לטובתכם, צילום: תמר מצפי

דונהו פנה למשתמשים, שרבים מהם גם מוכרים מוצרים וטען בפניהם שכפי שהחוק כתוב כעת, הם צפויים לאותו היחס כמו חברות ענק. הוא רוצה פטור לעסקים מקוונים שמגלגלים פחות מעשרה מיליון דולר במכירות מחוץ למדינה שלהם, או כאלה שיש להם פחות מחמישים עובדים. החוק כפי שהוא כרגע מציע פטור לעסקים שמגלגלים פחות ממיליון דולר, מה שנשמע סביר יותר מההצעה של דונהו.

הרעיון של להשתמש בגולשים שלך כלוביסטים הוא מטריד, בלשון המעטה. ואם דונהו יצליח, אנחנו צפויים להצפת מיילים כאלה משלל חברות ותועבות. מבחינתן, זה לא ספאם, רק ניסיון לגייס את הקהל לטובת החברה שהוא אוהב.

 

סיונארה, Tor

טור (Tor) היא מערכת שמאפשרת אנונימיזציה של הגלישה ברשת על ידי העברת המשתמש דרך שורה של מערכות שמטשטשות את הנקודה שממנה הוא מגיע. היא חביבה במיוחד על מתנגדי משטר ברחבי העולם, אבל ביפן חוששים שהיא משמשת גם טיפוסים פחות סימפטיים.

הבולשת הלאומית של יפן מתחילה בימים אלה לפנות לספקיות רשת במדינה, בבקשה לחסום משתמשים אם הללו "עושים שימוש לרעה" בטור - או במילים אחרות, את כל המשתמשים; הגלישה אנונימית. לך תדע מי פרנואיד ומי יאקוזה - זה כל הרעיון של הצפנה. 

חבר חבר'ה, להוריד את המסכות | צילום: shutterstock חבר

המשטרה הושפלה בשנים האחרונות בשורה של מקרים, כשהידוע לשמצה שבהם הוא זה שבו האקר משועשע (הוא כנראה משועשע פחות מאז שנתפס) שלח את השוטרים לרדוף אחרי חתול על אי. על צווארו של החתול היה דיסק און קי שהכיל מידע שרק ההאקר אמור היה לדעת.

המשטרה טוענת כעת שטור משמש האקרים, כמו גם פדופילים מקוונים, מלביני כספים, מדליפי מידע פנימי של המשטרה וארבה. הסעיף על "מדליפי מידע פנימי של המשטרה" צריך להסביר לנו עם מה יש לנו עסק: עם כוח משטרה שמרגיש מושפל ובצדק - ורוצה את הנקמה שלו.

קצרצרים

1. נשק יום הדין, מבחינת הרבה תומכי פרטיות, הוא טכנולוגיית זיהוי הפנים. על פי התפיסה הזו, תמונה שמצולמת בכל מקום יכולה להביא לזיהוי שלך בכל מקום. לשם אנחנו, ככל הנראה, הולכים; זו סיבה טובה מאוד לדון בשאלה "האם רצוי לפתח את הטכנולוגיה הזו". עד כה, עם זאת, נראה שהיא לא עומדת בציפיות של מפתחיה: משטרת בוסטון הודתה שהטכנולוגיה כשלה בזיהוי שני החשודים בטרור שם. זאת למרות שהמערכת היתה מצוידת בתמונות של שני החשודים, שלאחד מהם היה רשיון נהיגה והשני נחקר על ידי ה-FBI. הזיהוי התבצע בשיטה הישנה והרעה של בני אדם שבוחנים תמונות פעם אחר פעם. סוכן אחד בחן חלק של וידאו ספציפי במשך 400 פעמים.

זירת הפיגוע במרתון בוסטון, צילום: בלומברג זירת הפיגוע במרתון בוסטון | צילום: בלומברג זירת הפיגוע במרתון בוסטון, צילום: בלומברג

2. במהלך המשפט מול סמסונג נאלץ פיליפ שילר, סמנכ"ל השיווק של אפל, נשאל כיצד מעריכה החברה את המכירות העתידיות של האייפון. שילר ענה בבדיחה היהירה שהנחת היסוד היא שכל דגם חדש ימכור יותר מכל המכשירים הקודמים גם יחד. בשרשרת האספקה של אפל כבר לא מאמינים לבדיחה הזו ומתייחסים אליה בתור "התפוח המורעל". אפל מאבדת את מעמדה בשוק, פוקסקון כבר דיווחה על כך שהיא סופגת הפסדים וספקים אחרים רואים איך המניות שלהם צונחות בשל קרבת-יתר לאפל.

3. חדשות טובות לפייסבוק: התועבה החדשה שלה, פייסבוק Home, משכה תשומת לב שגרמה לחצי מיליון משתמשים להוריד אותה מחנות פליי של גוגל. החדשות הרעות: הזבל האורגני הזה מושך בעיקר ביקורות שליליות. הציון הקולקטיבי של האפליקציה ירד ל-2.2. ו-52% מהמדרגים בחנות העניקו לה רק כוכב אחד.

4. במדינת ניו יורק התקבל חוק שאוסר על חברות לחטט בפייסבוק ושאר טרשות חברתיות של העובדים שלהן. קואליציה משונה של רגולטורים בעיני עצמם וחברות הפיננסים של וול סטריט דורשות כעת להעניק לחברות הפיננסים פטור מהחוק הזה, כאילו שהם לא קיבלו מספיק פטורים מחוקים. לטענת החברות הפיננסיות, הן צריכות לעקוב אחרי העובדים שלהן כדי לוודא שהם לא מעבירים החוצה מידע פיננסי רגיש. אני לא הולך להתווכח עם הנחת היסוד של החברות, שעובדי הפיננסים הם נוכלים חסרי מצפון שיעשו הכל כדי לגרוף עוד כמה זלוטס; אחרי הכל, במשך 30 שנה החברות חיפשו בדיוק את סוג העובדים הזה, תוך שהן משננות לנו שתאוות בצע היא תכונה חיובית. עם זאת, מאחר וזה סוג העובדים שהן מגייסות, ומאחר ובסופו של דבר הציבור הוא זה שצריך לשלם את המחיר, הגיע הזמן שהחברות ישלמו גם הן את המחיר על המדיניות שלהן.

5. ולנוכלות אחרת: יו"ר גוגל, אריק שמידט, הגן על ההחלטה של החברה שלו להתחמק מתשלום מסים בבריטניה. בהזדמנות קודמת, שמידט אמר שלו ולגוגל אין כל חרטות בנושא; אנחנו חברה קפיטליסטית, אמר. עכשיו מנסה שמידט תירוץ אחר: גוגל שכרה אלפיים עובדים בבריטניה, הוא אומר, והיא הועילה לצמיחה של בריטניה. כשהעיד מנכ"ל גוגל בריטניה בפני ועדה של הפרלמנט וטען שהחברה לא עברה על החוק, יו"ר הוועדה חתכה את דבריו: "אנחנו לא מאשימים אתכם בהתנהגות בלתי חוקית", אמרה. "אנחנו מאשימים אתכם בהתנהגות בלתי מוסרית".

 

תגיות