אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גולדהאר, מה הלאה? צילום: אורן אהרוני

גולדהאר, מה הלאה?

מכבי יכולה להיות הקבוצה הישראלית המרשימה ביותר בליגת האלופות ואף להתחיל מסורת מכביסטית נוספת באירופה, אבל העתיד הרחוק תלוי בבניית אצטדיון

23.04.2013, 17:48 | אוריאל דסקל

מיטשל גולדהאר חגג אמש אליפות שעלתה לו בין 150 ל-160 מיליון שקל. סכום לא קטן, אבל קטן יותר מהסכומים שארקדי גאידמק השקיע בבית"ר ירושלים. בניגוד לגאידמק, נראה שגולדהאר הולך להישאר בכדורגל הישראלי לטווח הארוך וכי ההון שלו לא חשוף לקריסות כמו הונו של האוליגרך של בית"ר.

מהבחינה הזאת, הכדורגל הישראלי צריך להתרגל למציאות שבה מכבי תל אביב היא קבוצת הכדורגל שצריך לנצח כדי לזכות באליפות. לקבוצה יש את תקציב השכר הגבוה ביותר בליגת העל – בדרך כלל מעיד על כך שיש לך את הקבוצה הטובה ביותר. התקציב, כך על פי הערכות, צפוי לצמוח מסביבות 100 מיליון שקל ליותר מ-120 מיליון לקראת התמודדות הקבוצה על מקום בשלב הבתים של ליגת האלופות – שגם עשוי להכניס הרבה כספים לקבוצה ולצמצם את התלות בגולדהאר.   

קראו עוד בכלכליסט

גולדהאר ושחקני מכבי תל אביב. השקיע בין 150 ל-160 מיליון שקל, צילום: אורן אהרוני גולדהאר ושחקני מכבי תל אביב. השקיע בין 150 ל-160 מיליון שקל | צילום: אורן אהרוני גולדהאר ושחקני מכבי תל אביב. השקיע בין 150 ל-160 מיליון שקל, צילום: אורן אהרוני

המטרה: ליגת האלופות

בכל מקרה, הכסף הבא שיושקע בקבוצה יעשה ביתר יעילות בזכות המנהל הספורטיבי המוכשר ג'ורדי קרויף וגם בגלל שמספר חוזי ענק לשחקנים לא יעילים מסתיימים. ובקיץ מכבי תל אביב יכולה לבנות על שלד הקבוצה הקיים עם מספר מועט של החתמות (יותר מדי החתמות יפגעו בכימיה הקבוצתית).

נראה כי מכבי עם עוד שלושה שחקנים ברמה של ראדה פריצה המצוין יכולה להיות הקבוצה הישראלית המרשימה ביותר בליגת האלופות, ואף להתחיל מסורת מכביסטית נוספת באירופה.

בחישוב גס, שלוש עונות בליגת האלופות שוות כ-150-160 מיליון שקל בהכנסות (הפועל הכניסה משלוש עונות באירופה יותר מ-60 מיליון שקל רק בבונוסים). זה אומר שההשקעה של גולדהאר עוד עשויה להחזיר את עצמה. וזה לא כזה תסריט מופרך שמכבי תל אביב, עם ההגרלה הקלה שסידר מישל פלאטיני לקבוצות מליגות קטנות, תגיע שלוש פעמים לליגת האלופות.

גולדהאר צריך כבר להתחיל לחשוב על השלב הבא שלו בהפיכת מכבי תל אביב לנכס מניב. בניית אצטדיון אולי גם כן נשמעת כמו מטרה מופרכת, אבל היא בטח לא עניין מופרך יותר מקניית אצטדיון בפתח תקווה או קיום משחקים באצטדיון רמת גן הנוראי. והיא בטח תשתלם יותר בטווח הארוך.  

גולדהאר, שהרוויח את הונו מבניית קניונים, צריך להתחיל לחשוב על בניית אצטדיון/מרכז מסחרי גדול למכבי. מהלך כזה, אם נעשה בחוכמה, יכול לייצר הכנסות אדירות לכל קבוצה - גם בישראל. יובנטוס, שמסיימת עונה שנייה באצטדיון שלה, מכניסה בסביבות ה-30 מיליון יורו בשנה רק בזכות העבודה שהאצטדיון שלה ולא של העירייה כמו של שאר קבוצות ליגת הכדורגל האיטלקית. האצטדיון של יובנטוס גם מניב רווחים שנתיים של כ-10 מיליון יורו. זו לא היתה החלטה קלה מבחינת יובנטוס להקים אצטדיון, אבל עכשיו היא נכנסת לעידן של דומיננטיות מוחלטת בכדורגל האיטלקי בזכותו.

מכבי תל אביב היא בטח אחת מהקבוצות היחידות בישראל שיכולות להביא 20 אלף איש למשחק – כל משחק. עם שיווק נכון, כרטיסים במחירים נמוכים והצלחה על המגרש – זה יכול להיות עניין טריוויאלי לחלוטין.

בקיצור, לגולדהאר יש הזדמנות אדירה להפוך את מכבי תל אביב למותג שווה ורווחי. מותג הספורט הישראלי הגדול ביותר. זה האתגר האמיתי שלו – כי ייתכן מאוד שבקרוב הוא יגלה שהליגה הישראלית קטנה עליו.  

אוסקר גארסיה. הצלחה כבירה, צילום: ראובן שוורץ אוסקר גארסיה. הצלחה כבירה | צילום: ראובן שוורץ אוסקר גארסיה. הצלחה כבירה, צילום: ראובן שוורץ

פתיחות זה טוב

אחת מהסיבות שברצלונה הפכה לגדולה כל כך היא היכולת המצוינת שלה בקבלת אנשי מקצוע זרים והפנמת ערכי מצוינות שהם הביאו מכל העולם. אם זה משחקנים ברזילאים או מאמנים הולנדים והונגרים. הפתיחות הזו אפשרה לברצלונה, כמועדון, לאסוף הרבה יותר מידע מהמתחרות הספרדיות שלה שהיו פתוחות פחות. מכבי תל אביב פתחה את עצמה להשפעות זרות בזכות בעלים קנדי, שהביא את חברו הקפריסאי ג'ק אנגלידיס ואת ג'ורדי קרויף ההולנדי לתפקיד המנהל הספורטיבי. עם מאמן ספרדי - אוסקר גארסיה – יש למכבי פירמידה איתנה של אנשי מקצוע מחו"ל, שמביאים ידע והבנה מהמקומות שבהם הכדורגל הוא המתקדם ביותר. פתיחות כזו יכולה לעשות דברים נהדרים לכל הכדורגל הישראלי.

מה היריבות יעשו עכשיו?

היריבות של מכבי תל אביב, ביניהן מכבי חיפה, הפועל תל אביב ונראה שגם עירוני קריית שמונה, יצטרכו להיות הרבה יותר חכמות כדי להתמודד עם העוצמות הפיננסיות של מכבי תל אביב. למכבי חיפה היה השנה תקציב של כ-80 מיליון שקל, להפועל תל אביב היה תקציב של כ-55 מיליון שקל ולקריית שמונה תקציב של כ-42 מיליון שקל. אלו תקציבים גדולים ביחס לשנים הקודמות, תקציבים שמקורם בהשתתפויות בגביעי אירופה ובמכירת שחקנים אבל גם בזכות בעלים שמכסים הפסדים.

קשה לראות את יעקב שחר מוציא מכיסו יותר מ-30 מיליון שקל כל שנה כדי לכסות את ההפסדים של מכבי חיפה, שמכניסה פחות מ-25 מיליון שקל ללא קמפיין אירופאי. קשה לראות את קריית שמונה עומדת בסדר גודל של תקציבים של יותר מ-30 מיליון שקל ללא קמפיין אירופאי. והפועל תל אביב בגירעון ענק בגלל הוצאות לא מחושבות מדי בעונה הנוכחית. אם לא תעפיל לאירופה, היא עוד עשויה לשלם על כך ביוקר. ולהמר על הגעה לאירופה זה אף פעם לא רעיון טוב מבחינה עסקית - גרם לקריסה של מועדונים גדולים בעולם.

בכל מקרה, מלבד יעקב שחר – קשה לראות מישהו שמוכן להשקיע בקבוצה שלו בסדרי הגודל שגולדהאר משקיע במכבי תל אביב. ולכן המועדונים הישראלים יצטרכו להתמודד נגד מכבי תל אביב עם הרבה יצירתיות וחשיבה מחוץ לקופסה. להיכנס למאבקי שכר שחקנים מול גולדהאר עשוי להוביל לקריסות כלכליות, ולכן צריך לחשוב איך מתמודדים עם הפערים ממכבי תל אביב.

לתת קרדיט לבושינסקי

וצריך לתת קרדיט גם לאביב בושינסקי. איש העסקים שהביא את אלכס שניידר ואז גם את גולדהאר צריך לקבל קרדיט על השידוך אבל יותר על כך שמינה את אבי נמני ל"מנג'ר על" – מהלך שחמט מבריק שאפשר לחשוף את הבלוף הגדול, לסובב את רוב הקהל נגד נמני ולשחרר את הקבוצה מאחיזתו של הסמל הגדול. בלי נמני בקבוצה כמאמן, שחקן או מנהל – הקבוצה התאוששה במשך שנתיים, ואז חזרה להיות הקבוצה הכי מפחידה בכדורגל הישראלי.

תגיות