אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פישר: "המצב של המשק הוא טוב מאד ולא מצוין - בגלל התקציב" צילום: עמית שעל

פישר: "המצב של המשק הוא טוב מאד ולא מצוין - בגלל התקציב"

נגיד בנק ישראל אמר עוד בכנס INSS כי "הריבית של בנק ישראל נמוכה אבל לא נמוכה מספיק. ברוב המשקים המובילים הריבית נמוכה יותר"

23.04.2013, 19:19 | אופיר דור

"המצב של המשק הוא טוב מאד ולא מצוין. היה מצוין בעבר ומה שהשתנה זה מצב התקציב", כך אמר הערב (ג') נגיד בנק ישראל סטנלי פישר בכנס של המכון למחקרי ביטחון לאומי - INSS. "ההיבט היחידי שלא במצב טוב זה עניין התקציב. הצמיחה בסחר העולמי תהיה איטית מבעבר ולכן ביחס לייצוא הישראלי הציפיות אינן מאוד טובות", הוסיף. 

קראו עוד בכלכליסט

לדבריו, "בישראל צפויה צמיחה של 3.8%. הנגידים האחרים אומרים לי על זה - הלוואי עלינו. אבל מתוך זה 1% מגיע מכך שהגז הישראלי מתמר התחיל לזרום למשק לפני שלושה שבועות וזה מחליף את מקור האנרגיה המצרי שההפסקה שלו הביאה לשימוש בסולר יקר. כתוצאה מכך יהיה לנו פחות יבוא, וזה ישפיע לטובה על המשק".

סטנלי פישר, צילום: עמית שעל סטנלי פישר | צילום: עמית שעל סטנלי פישר, צילום: עמית שעל

 

הייטק ולא תפוזים

לדברי הנגיד, "המצב בשוק העבודה אצלנו מצוין עם שיעור האבטלה הכי נמוך ב-30 השנה האחרונות. לא מדברים על זה, אבל גם לא קוראים תלונות בעיתונות על אבטלה – וזה סימן טוב. יש גם עלייה בשיעורי ההשתתפות בשוק העבודה. זה נובע גם מגידול במספר האנשים שיצאו לחפש עבודה. אנחנו מקווים שזה מגיע מהמגזר החרדי והערבי, אבל אין לנו אפשרות לתת תשובה סופית לזה. מדובר באחת ההתפתחויות החשובות".

על מאזן התשלומים ב-2012 אמר: "היה איזון בין היבוא ליצוא. ב-2013 אנחנו מצפים שוב לעודף בגלל שלא נצטרך לייבא דלק. כשאני מרצה לסטודנטים זה לא נראה להם מוזר שיש להם עודף במאזן, אבל ביחס לגיל שלי זה נס. זה קרה בעשור האחרון וזאת ההצלחה של ההייטק הישראלי. היום יותר מחצי מהיצוא של ישראל זה מגזר ההייטק. מי שחושב על תפוזים לא מכיר את המשק הישראלי".

"הריבית של בנק ישראל נמוכה אבל לא נמוכה מספיק. ברוב המשקים המובילים הריבית יותר נמוכה משלנו, וזה גורם לציבור לקנות איגרות חוב של ממשלת ישראל. זה גורם ליבוא הון וזה לוחץ על שער החליפין. מצד שני - ריבית של 1.75% גורמת לעליית מחירים בשוק הדיור. במדיניות מוניטרית צריך לנסות לנווט בין שני הדברים האלו. שימו לב שאנחנו מדי פעם קונים דולרים ומתערבים. בשוק הדיור אנחנו כל הזמן מנסים להשפיע על עלות המימון של המשכנתאות בכל מיני דרכים".

על הגירעון בתקציב אמר: "זה החלק הקשה של הממשלה. אחת הסיבות לכך שהצלחנו להתמודד עם המשבר הכלכלי זה שהתחלנו בגירעון אפס, אבל ב-2010 עד 2012 לא הצלחנו להגיע לאיזון כזה. הסיבה היא המגמה העולמית שהשפיעה על הגירעון. ב-2012 הממשלה הוציאה יותר מהמתוכנן שזה משהו שלא קרה בהיסטוריה. הבעיה ב-4% גירעון זה שאנחנו בתעסוקה מלאה – אנחנו לא יכולים להניח שהתעסוקה תוכל לגדול כמו בארה"ב ובאירופה. אין לנו לוקסוס כזה ולכן יש צורך לטפל בגירעון בתקציב. לפני יומיים שר האוצר וראש הממשלה הודיעו על יעד של גירעון 3% - לדעתי זאת החלטה אמיצה וחשובה ואם נצליח לעמוד ביעד זה- נביא להתאוששות. אם ניכנס למיתון נראה קפיצה ל-8% וזה יהיה קשה לממן ואסור לנו להגיע למצב זה".

"לא צריך להגזים בעניין הביטחון"

פישר התייחס גם למשק הגז הטבעי: "הגז שלנו הוא כסף שיגיע לממשלה כתוצאה מהיצוא. זה גורם למצב שנקרא 'המחלה ההולנדית' – כשהם גילו הרבה גז בים הצפוני, כסף זרם למשק והגילדן התחזק, וזה הרג את התעשייה ההולנדית. מי שמגלה עושר ומביא אותו למשק גורם לייסוף וזה גורם לבעיה בתעשייה המקומית. אנחנו מטפלים בזה דרך קרן עושר – שתיקח חלק מהכספים מהמשק. הכסף יושקע בחו"ל וזה ימנע לחץ על שער החליפין".

על תקציב הביטחון אמר "מלחמת יום כיפור ועשר שנים אחר כך הקפיצו את תקציב הביטחון וזה מקור הבעיות בשנות השמונים במשק. אי אפשר לנהל תקציב כשאתה מוציא 20% מהתמ"ג על ביטחון. עכשיו הגענו ל-6.5% וזה נמוך. אבל זה לא יורד במונחיים ריאליים. במחירים קבועים ההוצאות עולות כל הזמן. כל ישראלי יכול להגיד שיש ביזבוז ואי יעילות בצבא וכוחות הביטחון. אבל אין צבא שאין בו חוסר יעילות. יש השנה לחץ מיוחד על תקציב הביטחון. יש סיבות טובות לחפש דרכים לקצץ כי זה ישפיע על היכולת של המשק להגיע ליציבות שהיתה לנו מ-2003 עד 2011. ככלכלן אין לי דעות לגבי מה נדרש - אני יודע שהביטחון הלאומי הכי חשוב למדינה, אבל לא צריך להגזים בעניין הזה".

תגיות