אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מתי התעסוקה הסדורה תמות?

מתי התעסוקה הסדורה תמות?

כפי שימי הקביעות והקריירה המובטחת חלפו ואינם עוד, כך גם מקום העבודה הקבוע שמשמש חלק מזהותו של האדם בחייו הבוגרים עשוי לחלוף מהעולם ובימינו

25.04.2013, 08:05 | שיזף רפאלי

מאריסה מאייר, המנכ"לית הטרייה של יאהו, עוררה סערה כשהכריזה שהחל מיוני תבוטל ביאהו העבודה מהבית. עובדים בעבודה, היא הודיעה לאלפי עובדיה. ענקית הקמעונאות בסט ביי הזדרזה לחקות את יאהו, ובמשך כמה ימים הרשת געשה בתגובות בעד המהלך ונגדו. בעיקר נגדו. דיברו על יתרונות העבודה מרחוק, היכולת לעבוד הרבה ובכל זאת להקדיש זמן למשפחה, החיסכון בהוצאות הנסיעה, בעיות החניה והזיהום, האפשרות לגייס עובדים מוכשרים שבתנאי "דפיקת שעון" לא היו זמינים. ובעיקר דיברו על העלייה בשביעות הרצון ובאושר, ועל העובדה שבעולם האימייל, המסנג'ר ושיחות הווידיאו, עלותם נמוכה וערכם גבוה.

אל מול המתנגדים לשמרנות באו המצדדים, שטענו כי בניהול ובעבודת צוות אין תחליף למגע האישי. יצירתיות, טענה מאייר, מתרחשת היכן שנפגשים ומחליפים רעיונות. ולפי הדלפות שהגיעו לרשת היתה למאייר עוד סיבה: נתונים ממוחשבים שיאהו אספה גילו שמי שעבדו מהבית פשוט נתנו פחות. רחוק מהעין התגלה גם כרחוק מהמשימה.

אלא שהדיון הזה הוא בשאלה ישנה. שאלה של שנות התשעים, שהתשובה לה התקבלה כבר מזמן. עובדי העתיד לא רק שיעבדו יותר מהבית. עוד ועוד מהם כלל לא ישויכו למקום עבודה אחד. המיקום הוא רק חלק ממגמת שינוי בארגונים, ובשיטות הניהול והתגמול. וכבר החלה ההחלפה ההדרגתית של מקומות עבודה ב"משימות עבודה".

והמהפכה שמתרגשת עלינו היא אולי אטית, ואולי עוד לא מורגשת בכל משרד, אבל היא עשויה לשנות את מבנה שוק העבודה לא פחות מכפי שעשתה בעבר המהפכה התעשייתית. ועיקרה של המהפכה הוא פירוק, רישות ומיקור המונים. אנחנו מכירים את קצה הקרחון של זה, ומכנים אותו "חלטורה" ו"פרילנס".

שעון נוכחות, צילום: שאטרסטוק שעון נוכחות | צילום: שאטרסטוק שעון נוכחות, צילום: שאטרסטוק

בחברת אמזון זה אתר "הטורקי המכאני" (mturk.com), שחברות מעלות אליו משימות פשוטות שמתבצעות בעזרת מחשב, ומאות אלפי גולשים, בעיקר בעולם השלישי, מבצעים אותן תמורת שכר שמשולם בפרוטות - סנטים עבור ביצוע של כל פעולה ופעולה. העסקת פרילנסרים בתיווך הרשת מתרחשת כבר שנים באתרים כגון TaskRabbit.com, oDesk.com וגם Fiverr.com ו־xPlace.com הישראליות. האתרים האלה הם חלוצי הגלגול העדכני, הגלובלי, היעיל והמנוכר מאין כמוהו של לשכות העבודה. חירות מוחלטת לשני הצדדים, ואפס ביטחון סוציאלי.

והשיטה הזאת נפוצה לא רק בגרסת סדנאות היזע למתכנתים הודים. יש לה גם גרסה שמותאמת לעובדים מבריקים. ב"אתגר נטפליקס" המפורסם, חברת השכרת הסרטים שילמה ב־2009 מיליון דולר, יותר ממה שמשפחה אמריקאית ממוצעת משתכרת ב־20 שנה, לקבוצת גולשים שפתרה אתגר חישובי מסובך.

האתרים IdeaConnection.com ו־Innocentive.com התפרסמו בכך שחברות מפרסמות בהם בעיה או אתגר, ומשלמות אלפי דולרים לגולש שיפתור אותם. ועוד אתרים מצטרפים למגמה הזאת: ב־Kaggle.com רבבות מתכנתים מתחרים על פרסים כספיים. ב־99Designs.com אלה גרפיקאים ואמנים, ו־HealthTap.com מייצר חלטורות ייעוץ קצרות טווח לרבבות רופאים. בלי שכר מובטח, בלי יחסי עובד־מעביד, בלי הדדיות, ועם סיכוי להשתכר הרבה בזמן קצר.

חשבו על החשדנות והביקורת שנשמעים כלפי העבודה מהבית והשלכותיה על חיי העובדים ורווחתם, והחשדנות כלפי המגמה החדשה תהיה מובנת מאליה. אבל מי שרוצה להסתגל ולשרוד צריך להתחיל להתייחס לזה כעובדה: כפי שימי הקביעות והקריירה המובטחת חלפו ואינם עוד, כך גם מקום העבודה הקבוע שמשמש חלק מזהותו של האדם בחייו הבוגרים עשוי לחלוף מהעולם. כן, בימינו.

פרופ' רפאלי הוא ראש המרכז לחקר האינטרנט באוניברסיטת חיפה

sheizaf.rafaeli.net

 

תגיות

15 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

15.
עבודה בקבלנות משנה
גבירותי ורבותי אני מהמקצוע הזה מתפרנס כבר 10 שנים ... לפני 10 שנים ראיתי שהמצב הולך ונהיה קשה בהייטק ,התחרות גדלה , ועם השנים אני לא נהיה צעיר יותר ...להיפך. אני מהנדס במקצועי בתחום ההיטק (פיתוח חומרה/תוכנה) לעבוד בשיטה הנ"ל זה קשה מאוד ומצריך משמעת עצמית אדירה אבל אפשר לחיות מזה לא רע בכלל. נכון להיום זה קשה יותר היות וכל מהנדס שמפוטר מהייטק הופך אוטומטית להיות פרילנסר כזה או אחר..מה שגורם למקצוע להפוך לזנותי יותר ויותר (במקרים מסוימים שכר העבודה יורד מתחת ל 100 ש"ח לשעה אפילו מורה מחליף מרוויח יותר...) רבותי לצערי בעולמנו אי אפשר לרכוש מרצדס חדשה במחיר של פיאט ומכוון שלקוחות רבים מחפשים פתרונות זולים ברוב המקרים נגרם להם נזק (בעיקר כספי ורגשי) אז לכל מי שחושב לעבוד במקצוע הזה לפרק קצר או בין עבודות (לא ממש כדאי) אבל למי שחושב על זה כדרך חיים זו אפשרות סבירה מכוון שמעבר לשכר סביר קצת מעל הממוצע במשק קשה להרוויח מהעולם הזה ...
יוסי , מרכז הארץ  |  01.05.13
14.
יש גם סיבות להאמין שהמגמה תהיה הפוכה
שיטת הפרילנס מתאימה למשימות מוגדרות היטב. מסובכות או פשוטות, כדי שהמשימה תבוצע בהצלחה, צריך להיות קל להפריד אותה משאר הפרויקט ולהגדיר אותה בפשטות. אחרת הזמן שיושקע בלהגדיר, להסביר ולשלב לתוך הפרויקט לא יצדיק את החסכון. הסיבה השניה היא שדווקא הפיתוח בגישת agile מכוון לפיתוח של משימות קצרות מאוד ואז הגדרת השלב הבא. צוות שעובד ביחד ומכיר את מה שבוצע עד עכשיו הוא הכרחי. אם בכל שלב עשוי לבוא עובד אחר, המודל לא יעבוד משום שהזמן הנדרש מעובד להיכנס לעבודתו של אחר תוסיף תקורה שלא תצדיק את החסכון. הבעיה השניה היא שאת הגרעין של הפרויקט חברות רוצות לפתח בעצמן, שם חלק מהיתרון שלהן. לכן, מי שידע לנצל את החלקים הפריפראיליים בפרויקט שניתן לפתח בפרילנס ירוויח. אבל מי שחושב שאת כל בעיות העולם ניתן לפתור בשיטה זו טועה.
אחד , ת"א  |  28.04.13
13.
שיזף, קצת עדינות...
תן לאנשים להמשיך ולהאמין שאין עבודה כי הייצור עבר למזרח (מבלי לראות שמספר העובדים בסין מצטמצם גם הוא). הנח להם לחשוב שמגזרים מזיזי-מידע (פיננסי, משפטי) הם חיוניים. אל תפגע בתחושתם שביסמארק הבין בחינוך יותר מסלמן קאהן (או דפנה קולר). אשליות כאלה דנות אימפריות, כלכלות ותרבויות לכליון. אז ככה יפה, להציק לנידונים?
28.04.13
12.
לפחות אצלנו, חשובה היכרות ארוכת-טווח עם הלוגיקה העסקית...
לפחות אצלנו, יש 2 סוגי משימות. יש משימות של "ידע כללי" שבאמת אפשר לתת לפרילנס. למשל להתקין ווינדוס, לאבטח שרת קבצים, לבצע אופטימיזציה של מסד נתונים - זו מומחיות כללית, שדומה ברוב החברות (יש הבדלים בדרישות, אבל מומחה טוב לומד כמה עקרונות ואז יכול להסתדר). אבל רוב העובדים, נדרשים להיכרות ארוכת-טווח עם הלוגיקה העסקית. יש כללים עסקיים מסובכים, שייחודיים לחברה, ואדם חדש ידרוש שבועות רק להבין ולזכור את רוב הפינות. המשימה הראשונה עשויה לקחת לו שבועיים, ובמהלכה ישאל מאות שאלות. אחרי כמה חודשים הוא ישיג היכרות מספיק עמוקה כדי לבצע משימות תוך ימים ספורים, ואפילו לזהות כשלים או מקרי קצה שמנהליו פספסו. במצב כזה - לחברה כדאי לשמר אותו.
הייטקיסטית  |  27.04.13
לכל התגובות